Coaching en vorming

Jeuken je handen om je vakantieaanbod of je infrastructuur toegankelijk te maken? Er zijn in Vlaanderen heel wat gespecialiseerde organisaties en bedrijven die kunnen helpen bij de praktische realisatie van je aanpassingen.
Toegankelijk Gent HEADER

Jouw contactpersoon

Coaching

Toerisme Vlaanderen

Vraag je je af hoe je begint aan het ontwikkelen van een toegankelijk aanbod? Of je plannen en projecten wel toegankelijk genoeg zijn? Het Toegankelijkheidsteam van Toerisme Vlaanderen biedt een luisterend oor. Ze maken je wegwijs in de toegankelijkheidscriteria voor toeristische projecten en verwijzen je door naar organisaties die je kunnen ondersteunen bij de realisatie ervan. Ze kunnen je ook vertellen of je aanmerking komt voor subsidies om een toegankelijkheidsproject te realiseren.

Inter, Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid

Inter is een expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design. Hier kan je o.a. terecht voor een toegankelijkheidsonderzoek of bouwkundig advies voor het toegankelijk maken van gebouwen, terreinen en evenementen. In opdracht van Toerisme Vlaanderen controleert Inter ter plekke of logies, infokantoren of bezoekerscentra in aanmerking komen voor het Vlaams toegankelijkheidslabel. Het screent ook musea, attracties, wandel- en fietsroutes en buitenomgevingen, en helpt zo om zoveel mogelijk toegankelijkheidsinfo in kaart te brengen en publiek beschikbaar te stellen. Tot slot begeleidt Inter ook subsidiëringsprojecten waarbij toegankelijkheid een voorwaarde is. 

Website van Inter

Iedereen Verdient Vakantie

Wil je zorgen wegnemen van vakantiegangers die met drempels geconfronteerd worden? Je toegankelijke infrastructuur of belevingsaanbod meer bekendheid geven bij de doelgroep? Een sociale korting geven aan mensen die het nodig hebben? Word dan partner van Iedereen Verdient Vakantie. Dat is een netwerk van ongeveer 2.000 sociale en toeristische partners, dat zich inspant om drempels weg te werken om zo van vakantie écht een basisrecht voor iedereen te maken. Iedereen Verdient Vakantie organiseert ook Lerende Netwerken en Straffe Koffie-bijeenkomsten, waar je ideeën en ervaringen kan uitwisselen met andere partners. 

Website Iedereen Verdient Vakantie

Doelgroeporganisaties en ervaringsdeskundigen

Er zijn heel wat organisaties van en voor mensen met een beperking die hun deskundigheid graag met je delen. Hoe ontsluit je je project voor dove en slechthorende mensen? Hoe maak je je website toegankelijk? Hoe kan je een tekst omzetten in braille, of een kwalitatieve audioguide maken voor blinde en slechtziende mensen? Hoe kunnen mensen met autisme zich voorbereiden om van hun bezoek aan jouw attractie een fijne ervaring te maken? Hoe creëer je een veilige omgeving voor mensen met een verstandelijke beperking?

Algemeen

Kando (vroegere KVG)

Goemaerelei 66
2018 Antwerpen
Tel.: 03 216 29 90
Website: https://kando.be/
E-mail: info@kando.be
 

Dito (vroegere VFG)

Sint-Jansstraat 32-38
1000 Brussel
Tel.: 02 515 02 61
Website : https://www.ditovzw.be/
E-mail : info@dito.be

Personen met verstandelijke handicap

Stan - Trefpunt verstandelijke handicap

Albert Giraudlaan24 1030 Schaarbeek
Tel.: 02 247 28 20
Website: www.trefpuntstan.be
E-mail: hallo@trefpuntstan.be

Personen met een auditieve handicap

Doof Vlaanderen

Stropkaai 38 9000 Gent
Tel.: 09 224 46 76
Fax: 09 329 07 47
Website: www.doof.vlaanderen
E-mail: info@doof.vlaanderen

Ahosa

Sint-Lievenspoortstraat 117
9000 Gent
Tel.: 02 533 32 11
Tel.: 0489 140004, 0489 144312
E-mail: info@ahosa.be
Website: https://ahosa.be/

Personen met visuele handicap

Blindenzorg Licht en Liefde

Oudenburgweg 40
8490 Varsenare
Tel.: 050-40 60 50
E-mail: alg.dir@lichtenliefde.be
Website: www.blindenzorglichtenliefde.be
Project Xinix: inleefsessies  
 

Brailleliga Engelandstraat 57

1060 Brussel
Tel.: 02 533 32 11
Website: www.braille.be
E-mail: info@braille.be
 

Symfoon

Tel.: +32 460 85 01 10
E-mail: info@Symfoon.be

Lokale klankbordgroepen en adviesraden

Heel wat gemeenten en steden hebben een klankbordgroep of adviesraad van mensen met een beperking. Ook daar kan je aankloppen voor advies van ervaringsdeskundigen.

Toerisme voor autisme

Toerisme voor Autisme helpt jouw organisatie tegemoet te komen aan de noden en uitdagingen van bezoekers en gasten met autisme. Dit kan door middel van vormingen voor personeel omtrent een autismevriendelijke werking, maar ook advies op maat en het helpen ontwikkelen van nieuwe ruimtes en toeristische producten is mogelijk. De organisatie werkt ook visuele stappenplannen uit waarmee mensen met autisme hun bezoek aan een locatie kunnen voorbereiden.

E-mail: sien@toerismevoorautisme.be
Website: www.toerismevoorautisme.be

Sectororganisaties

Ook sectororganisaties hebben de voorbije jaren heel wat kennis opgebouwd rond doelgroepgerichte beleving en toegankelijkheid. 

Diax (digitale toegankelijkheid)

Diax onderzoekt en verbetert de toegankelijkheid van digitale toepassingen en media, waaronder websites, apps, documenten en video’s. Diax is een samenwerkingsverband van

Productiecentra voor gesproken en braillelectuur

Hier kan je terecht om Nederlandstalige informatie in gesproken materiaal of in braille om te laten zetten.

Productdatabanken

Ontdek welke hulpmiddelen en aanpassingen er op de markt zijn en vind de juiste leverancier op Vlibank (Vlaanderen) of raadpleeg de Europese databank: www.eastin.eu

Vorming

Toerisme Vlaanderen biedt opleidingen aan die je kunnen ondersteunen om werk te maken van een toegankelijk vakantie-aanbod. Er zijn opleidingsmodules over verschillende onderwerpen. Ze worden gegeven in samenwerking met Inter, het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid. Wordt er binnenkort een sessie gepland waarvoor je nog kunt inschrijven, dan vind je die terug in de rubriek ‘Op de agenda’.

Organiseer je graag een opleidingssessie voor je eigen organisatie of bedrijf? Neem dan contact met ons op via toegankelijk@toerismevlaanderen.be, tel.: +32 2 504 03 40

Opleidingsmodules

Laat je inspireren

Dit is een inspiratiesessie over toegankelijk toerisme. Het programma kan op maat van jouw noden vorm krijgen. Mogelijke topics zijn: het belang van een toeristische totaalbeleving, best practices (erfgoed, culinair, natuur, fietsen, congressen), ondersteuning vanuit Toerisme Vlaanderen, toegankelijk aanbod in Vlaanderen, communicatie en informatie-ontsluiting,… Dit kan een losstaande sessie zijn of als spreker op een bredere inspiratiedag.

Meer info en boeking: toegankelijk@toerismevlaanderen.be, tel.: +32 2 504 03 40

Rondleiden en gidsen van personen met een beperking

In deze opleiding leer je hoe je een groep kan begeleiden met 1 of meerdere personen met een beperking. Je krijgt een beter inzicht in de verschillende soorten beperkingen en krijgt tips rond het onthalen van en communiceren met klanten met een beperking. Je leert hoe je een (alternatieve) rondleiding of trip kan voorbereiden en welke aandachtspunten je ter plaatse in acht moet nemen. Deze opleiding richt zich naar gidsen en reisleiders.

Meer info en boeking: toegankelijk@toerismevlaanderen.be, tel.: +32 2 504 03 4

Klantvriendelijk onthalen van bezoekers met een beperking

Deze opleiding geeft je een beter inzicht in de verschillende soorten beperkingen die er bestaan. Je kan in gesprek gaan met enkele ervaringsdeskundigen en leert hoe je iemand met een beperking klantvriendelijk kan ontvangen en verder helpen. Deze opleiding richt zich naar medewerkers van toeristische diensten, horeca, musea, attracties, die in aanraking komen met gasten met een beperking.

Meer info en boeking: toegankelijk@toerismevlaanderen.be, tel.: +32 2 504 03 4

Klanten met een beperking ontvangen in je reisbureau

Deze training wordt aangeboden door het gespecialiseerde reisbureau Wetravel2 en Inter, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid. Je leert eerst en vooral hoe je je kantoor toegankelijk kan inrichten. Daarnaast krijg je tips om klanten met een beperking goed te onthalen en te helpen bij het realiseren van hun reisplannen. Deze module richt zich naar medewerkers van reisbureaus en reisorganisaties. 

Meer info en boeken: mail naar info@wetravel2.eu of bel 014 700 600

Betuttel mensen met een beperking niet: dat is de boodschap van onze opleidingen.

Webinars

Webinar Toegankelijk toerisme

Dit webinar van 24 november 2020 is interessant voor elke toeristische ondernemer die wil werken rond toegankelijk toerisme. Je verwerft inzichten over algemene toegankelijkheidsprincipes en over welke concrete stappen je kan zetten om de toegankelijkheid van je aanbod te vergroten en hoe je hierover communiceert voert.

Sprekers:

  • Kathleen Smolders (kinesitherapeute, vormingsmedewerker en adviseur wonen bij Inter Vlaanderen)
  • Kristof Steegmans (Wetravel2 en Kristof Steegmans On the move)
  • Geneviève Deleforterie, Sara Lefèvre en Pieter Ghijsels (kwaliteitscoachen toegankelijkheid bij Toerisme Vlaanderen)

Herbekijk het webinarDownload de presentatie

Herbekijk de video’s die in het webinar aan bod komen:

Webinar ‘Een toegankelijke totaalbeleving’

Dit webinar van 4 maart 2021 kadert in het opleidingstraject ‘Door de bril van de bezoeker’ en richt zich in eerste instantie naar musea en attracties, die de toegankelijkheid van hun dienstverlening en belevingsaanbod willen optimaliseren. Er wordt ingezoomd op het belang van een toegankelijke totaalbeleving. Ook worden er een aantal algemene principes zoals de toegankelijkheidsketen en ‘universal design’ toegelicht.

Sprekers: 

  • Kathleen Smolders (kinesitherapeute, vormingsmedewerker en adviseur wonen bij Inter Vlaanderen)
  • Geneviève Deleforterie ((kwaliteitscoach toegankelijkheid bij Toerisme Vlaanderen)

Download de presentatie

Herbekijk de presentaties: