Toegankelijkheid

Iedereen fietst
Een goede toegankelijkheid maakt onze regio aantrekkelijker voor wie een tijdelijke of permanente beperking ondervindt, maar ook andere bezoekers en de toeristische medewerkers zelf hebben voordeel bij een toegankelijk aanbod. De Vlaamse en Brusselse vakantiemakers leverden al heel wat inspanningen om fysieke, psychologische of financiële drempels weg te werken of te verminderen.

Toerisme Vlaanderen maakt het toeristische aanbod van onze regio toegankelijker door een samenhangend beleid te voeren. Daarbij ondersteunt het de Vlaamse en Brusselse toeristische sector op verschillende manieren:

Subsidies

Misschien kom je als vakantiemaker in aanmerking voor subsidies. Dat kan als je plannen passen in één van deze categorieën:

De subsidies zijn verbonden aan criteria die enigszins verder gaan dan wat de wet voorschrijft. Logisch: het is de bedoeling dat je investeringen in toegankelijkheid ook echt renderen.


Kennis en vorming

Een grondige kennis van zaken is nodig om juiste beslissingen te nemen. Je hebt concrete gegevens nodig, knowhow en deskundige contacten. Toerisme Vlaanderen biedt de vakantiemaker - met oog voor toegankelijkheid - kennis op deze niveaus:

  • Onderzoek: marktonderzoek, bevraging van de sector, internationale tendensen, innovatie, …
  • Opleiding: workshops en cursussen overal in Vlaanderen, maar ook nuttige publicaties voor wie werkt in het toerisme, in de bouw of in andere verwante sectoren.
  • Nuttige adressen: gespecialiseerde diensten en bedrijven.

Naar boven

Promotie

Wie werk maakt van een toegankelijk aanbod verdient daar extra promotie voor. Want we willen niets liever dan dat je inspanningen renderen. Toerisme Vlaanderen wijst vakantiegangers de weg naar het toegankelijk toeristisch aanbod in Vlaanderen aan de hand van:

Al deze kanalen bieden gratis promotie voor vakantiemakers met aandacht voor toegankelijkheid. Let wel, alleen gecontroleerde informatie komt in aanmerking. Een vakantieverblijf kan bijvoorbeeld alleen in een brochure verschijnen als er eerst een A of A+ toegankelijkheidslabel behaald is.

Inclusief toerisme

De toegankelijkheidswerking is een onderdeel van de dienst Inclusief toerisme, die verder ook inzet op familievriendelijkheid.

Vragen? Neem contact op met de dienst Inclusief Toerisme of met je contactpersoon bij Toerisme Vlaanderen.


Vakantie met zorg

Een bijkomend aandachtspunt is 'Vakantie met zorg'. Wellicht krijg je als vakantiemaker wel eens een vraag over hulpmiddelen, medische zorg of persoonlijke assistentie. Toerisme Vlaanderen werkt samen met verschillende partners hierrond oplossingen uit.

 


Naar boven

Reizen is voor iedereen

De reizigersmarkt wordt almaar ouder en diverser. In zowat elk gezelschap reist wel iemand mee met een (tijdelijke of permanente) beperking of specifieke noden. Met de nodige voorbereiding en een open ingesteldheid kan je daar als professioneel reisorganisator passend mee omgaan. Hoe verbeter je de toegankelijkheid van je gebouw en van je communicatie, hoe breng je de noden van je klant in kaart, waar vind je een oplossing voor deze vragen, hoe anticipeer je op mogelijke obstakels,… de rubriek "Reizen is voor iedereen" zet je op weg.

 


Klik op de afbeelding om meer te lezen over toegankelijkheidsbeleid van Toerisme Vlaanderen:

 Onderweg naar een toegankelijke vakantiebestemming

Naar boven