Impulsprogramma 100 jaar Groote Oorlog 2014

Impulsprogramma 100 jaar Groote Oorlog
In 2014 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De Vlaamse overheid zette daarom een humanitair en internationaal gericht project op, wat tegelijkertijd ook een uniek toerismeproject was. Het project werd internationaal gedragen en diende als hefboom in het beleid voor toerisme, ruimtelijke ordening, mobiliteit, werk en sociale economie, cultureel en onroerend erfgoed, wetenschappelijk onderzoek, internationaal beleid, onderwijs en vredes- en herinneringseducatie.

De Vlaamse overheid riep drie impulsprogramma's in het leven naar aanleiding van het evenement ‘100 jaar Groote Oorlog’. Het eerste impulsprogramma (2010) ging over toeristisch-recreatieve infrastructuurprojecten, de impulsprogramma's 2012 en 2014 beogen een evenementenwerking.

In 2010 heeft Geert Bourgeois, toenmalig Vlaams minister van toerisme, 15 miljoen euro vrijgemaakt voor de toeristisch-recreatieve infrastructuurprojecten. Met dit geld werden 44 projecten over heel Vlaanderen goedgekeurd die een aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand toeristisch totaalproduct aanbieden. Voor evenementen die plaatsvonden in de periode 2014-2015 maakte de minister in 2012 5 miljoen euro vrij. Van die 5 miljoen euro werd er 4,4 miljoen euro gespendeerd aan 10 projecten. Later werd er nog ongeveer 2,3 miljoen euro toegevoegd om nog 6 andere projecten te subsidiëren. In totaal dus 16 projecten en meer dan 6,7 miljoen euro. Voor evenementen die georganiseerd werden in de periode 2016-2018 maakte de minister in 2014 opnieuw 5 miljoen euro vrij.

Op deze pagina vind je volgende onderwerpen:

Goedgekeurde projecten Impulsprogramma 100 jaar Groote Oorlog 2014

Hieronder vind je een overzicht van de ingediende projecten voor het Impulsprogramma 100 jaar Groote Oorlog die in 2014 mochten rekenen op een subsidie. Klik in de tabel op de naam van het project voor meer informatie.

ProjectnaamAanvragerSubsidiebedrag
Oost-Vlaanderen
Oorlog in korte broekStad Gent354 900 euro
Koersen tijdens de Groote OorlogCentrum Ronde van Vlaanderen vzw206 656 euro
West-Vlaanderen
1917, van mijnexplosies tot drijvende modderzeeWesttoer471 000 euro
Menin Road - YpernstrasseStad Wervik188 550 euro
GoneWest 2017: Kraterfront en Slag bij PassendaleProvincie West-Vlaanderen500 000 euro
Passchendaele, symbool voor 100 jaar internationale herdenking van de Groote Oorloggemeente Zonnebeke500 000 euro
Popering Terminus 2Stad Poperinge357 429 euro
WO I, de slag om de NoordzeeVlaams Instituut voor de Zee vzw119 995 euro
GoneWest 2018: De zomer van '18Provincie West-Vlaanderen500 000 euro
Koning Albert en 14-18, tweede deelStichting Stille Getuigen500 000 euro
Poperinge Terminus 3Stad Poperinge193 182 euro
Sterke Vrouwen in de Groote OorlogProvincie West-Vlaanderen332 038 euro
Oorlog in korte broek
De tentoonstelling Oorlog in korte broek brengt in 2016 niet alleen aan het licht hoe groot de impact was van de Groote Oorlog op het leven van kinderen en hun familie, maar toont indirect ook de veranderende sociale status van dat kind in de westerse maatschappij aan.
Via op het eerste gezicht heel onschuldige kanalen zoals literatuur, speelgoed en kleurboeken, sloop de Groote Oorlog binnen in kinderen hun leefwereld. Voor velen onder hen veranderde alles door een vader die opeens afwezig was, de confrontatie met schaarste of een plotse vlucht uit hun vertrouwde omgeving.

Aanvrager: Stad Gent
Subsidiebedrag: 354 900 euro

Naar overzicht


Koersen tijdens de Groote Oorlog
Het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde brengt in 2016 een tentoonstelling over de impact van een catastrofe als de Eerste Wereldoorlog op het nog jonge wielerbestel in Belgie en West-Europa.
De Eerste Wereldoorlog trof de jonge, maar toen al erg populaire en gestructureerde wielersport, die al duizenden beoefenaars en tientallen (top)koersen telde, in haar ziel. De tentoonstelling wordt vanuit verschillende invalshoeken gebracht. Hoe overleefden de jongeren die zich om den brode de ziel uit het lijf reden? Wat gebeurde er tijdens de oorlog en nadien met de infrastructuur, vooral met de pistes? En wat gebeurde er met de fietsindustrie? Welke wielerhelden overleefden letterlijk de oorlogswaanzin? Hoe werd de fiets gebruikt in de oorlogsvoering en in de mobiliteit van alledag? Hoe herstelde het wielerbestel zich van WO I? En hoe anders was de impact van de Tweede Wereldoorlog op het wielerbestel in vergelijking met de Eerste Wereldoorlog?
Met een attractieve en verrassende tentoonstelling wil het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde uitgaande van deze vragen een beeld schetsen van een vergeten periode in de geschiedenis van de wielersport, en de impact schetsen van een oorlog op een merkwaardig nieuw segment van maatschappelijke activiteit, het wielrennen.

Aanvrager: Centrum Ronde van Vlaanderen vzw
Subsidiebedrag: 206 656 euro
Naar overzicht


1917, van mijnexplosies tot drijvende modderzee
Westtoer, de provincie West-Vlaanderen en de 7 gemeenten en steden (Ieper, Zonnebeke, Heuvelland, Mesen, Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Poperinge) die destijds waren betrokken bij de Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper willen in 2017 samen het verhaal brengen van ‘1917, van mijnexplosies tot drijvende modderzee’. Elke gemeente belicht vanuit zijn eigen invalshoek een deel van het totale verhaal van 1917 in de zuidelijke Westhoek.
Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Het verhaal wordt gebracht aan de hand van grote en kleine tentoonstellingen op verschillende locaties. De tentoonstellingen zijn complementair, maar vormen op zichzelf ook een alleenstaand, volledig verhaal.
Om de doorverwijzing tussen de verschillende locaties en de wisselwerking tussen het binnen- en buitenverhaal te versterken worden een aantal thematische ontdekkingscircuits, zowel voor fietstochten als voor autoritten, ontwikkeld.

Aanvrager: Westtoer
Subsidiebedrag: 471 000 euro

Naar overzicht


Menin Road - Ypernstrasse
Wervik, Menen, Zonnebeke, Ieper, de provincie West-Vlaanderen, het IFFM en het MMP 1917 werken samen aan dit project rond de rol van de weg van Menen naar Ieper (Menin Road – Ypernstrasse) tijdens WO I. Het project brengt zowel het geallieerde als het Duitse verhaal.
In het kader van de historische achtergrond mogen een aantal kunstenaars een 12 à 15 kunstwerken uitwerken die langs de weg (traject van 20 km) geplaatst zullen worden. Het project zal te bezoeken zijn van begin juni 2016 tot eind september 2016.
Tijdens het eerste weekend van september zal er een tweedaagse belevingstocht georganiseerd worden wanneer zowel alleen als in groep het hele traject kan afgelegd worden (te voet, met de fiets, etc.). Er wordt randanimatie, extra uitleg van de kunstenaars en extra beleving voorzien.

Aanvrager: Stad Wervik
Subsidiebedrag: 188 550 euro


Naar overzicht

GoneWest2017: Kraterfront en Slag bij Passendale
GoneWest is het cultureel-toeristisch herdenkingsprogramma van de provincie West-Vlaanderen. In 2017 vormen de Mijnenslag (7-14 juni 1917) en de Slag bij Passendale (12/10 – 10/11/1917) het start- en eindpunt van de GoneWest editie 2017.
Ter herdenking van de Mijnenslag organiseert GoneWest het Kraterfront, een evenement waarbij een hedendaagse lichtinstallatie, die de betrokken mijnkraters belicht, gecombineerd wordt met een live uitvoering van een nieuw werk van het Canadese ‘Godspeed You! Black Emperor’. Het publiek zal het spektakel kunnen waarnemen van op de Kemmelberg.
Ter herdenking van de Slag bij Passendale wordt een exclusief concert, Grondtonen, van de Belgische band Goose gecombineerd met een gerenommeerde internationale act, die geïnspireerd op de historische gebeurtenissen, een nieuwe creatie zal brengen in Passendale.

Aanvrager: Provincie West-Vlaanderen
Subsidiebedrag: 500 000 euro

Naar overzicht


Passchendaele, symbool voor 100 jaar internationale herdenking van de Groote Oorlog
Het project omvat een evenementenprogramma voor de jaren 2016, 2017 en 2018. Het jaarlijkse programma omvat steeds een startmanifestatie en publieksevenement, een tijdelijke tentoonstelling en de opening van een Poppy Garden.
In het jaar 2016 focust Zonnebeke op het Duitse verhaal en het thema ‘bouwen aan het front’. In 2017 wordt het verhaal van de Slag bij Passendale gebracht met aandacht voor de bijdrage van de Commonwealth landen. Verder wordt er een vijfdelige wetenschappelijke publicatie voorgesteld waarbij ieder deel gelinkt wordt aan een poëzieproject en zal er een groots herdenkingsproject, genaamd Silent City meets Living City, opgericht worden op Tyne Cot Cemetery.
In 2018 brengt men in samenwerking met Heuvelland en Waregem drie complementaire tentoonstellingen rond het Amerikaanse verhaal.

Aanvrager: gemeente Zonnebeke
Subsidiebedrag: 500 000 euro


Poperinge Terminus 2
Poperinge Terminus 2 omvat een totaalaffiche met grote en kleinere evenementen voor de periode 2016-2017.

  • 2016: focus op het executieverhaal met een tijdelijke tentoonstelling ‘Dood met de kogel/ shot at dawn’ in de Gasthuiskapel gekoppeld aan een buitenverhaal dat de bezoeker door middel van een app langs thematisch gelinkte locaties in Poperinge brengt.
  • 2017: focus op de Chinese bijdragen tijdens WO I met de tijdelijke tentoonstelling eveneens in de Gasthuiskapel en opnieuw gekoppeld aan een buitenverhaal dat de bezoeker door middel van een app langs thematische gelinkte locaties in Poperinge brengt. Het programma wordt afgesloten met een Chinees festival dat georganiseerd zal worden in Busseboom, waar de ‘dertien van Busseboom’ gesneuveld zijn. Tijdens het festival zal er ook Chinees schaduwtheater worden aangeboden op de kinderbrouwerij, gelegen nabij het festivalterrein.

Aanvrager: Stad Poperinge
Subsidiebedrag: 357 429 euro

Naar overzicht


WO I, de slag om de Noordzee
Het project omvat een tentoonstelling in Brugge in 2018 rond de strijd die tijdens WO I op de zee werd uitgevochten. De expo gaat in op de marinekorpsen langs beide kanten van de oorlog en specifiek op de raids op de havens van Zeebrugge en Oostende.

Provinciebestuur Vlaams Instituut voor de Zee vzw
Subsidiebedrag: 119 995 euro

Naar overzicht


GoneWest 2018: De zomer van '18
GoneWest is het cultureel-toeristisch herdenkingsprogramma van de provincie West-Vlaanderen. ‘De zomer van 18’ richt de blik op de toekomst en focust op jongeren, geloof en hoop (vredesboodschap). GoneWest 2018 wil de herdenkingsperiode afsluiten met een gevarieerd muzikaal herdenkingsprogramma langs iconische WO I-plaatsen in de frontstreek (Nieuwpoort, Veurne, Heuvelland, Diksmuide en Poperinge). Er zal steeds naar een internationaal gekende act per locatie gezocht worden.
Het project wordt afgesloten met een groots slotevent op de Grote Markt van Ieper met de Harmonie Ypriana.

Aanvrager: Provincie West-Vlaanderen
Subsidiebedrag: 500 000 euro

Naar overzicht


Koning Albert en 14-18, tweede deel
Het project betreft een evolutieve tentoonstelling met als centraal thema de rol van Koning Albert I, zijn leger en de regering tijdens en onmiddellijk na de WO I in het Kasteel van Rumbeke nabij Roeselare (hoofdkwartier van het 26ste Duitse Legerkorps in 14-18.)
Tussen 2016 en 2018 zal de tentoonstelling verschillende keren aangepast worden volgens de feiten van 100 jaar voordien. Het doel is de onderbelichting van de Belgische rol te verhelpen, door ze in haar juist kader ten opzichte van de rol van de andere oorlogvoerende landen, te plaatsen. De focus ligt niet op slagvelden of slachtingen, maar op de mensen achter het hele gebeuren.

Aanvrager: Stichting Stille Getuigen
Subsidiebedrag: 500 000 euro


Poperinge Terminus 3
Poperinge Terminus 3 omvat een totaalaffiche aan evenementen voor de periode 2018. Deze editie staat in het teken van de heelkracht / healing en omvat de tijdelijke tentoonstelling ‘Not in Khaki’ in de gasthuiskapel, gekoppeld aan het buitenverhaal met troost- en healingplekken in het Frimoutpark waar de bezoeker naartoe wordt gestuurd via een app met thematische gelinkte locaties.

Aanvrager: Stad Poperinge
Subsidiebedrag: 193 182 euro

Naar overzicht


Sterke Vrouwen in de Groote Oorlog
In 2016 focust de noordelijke Westhoek (Diksmuide, Museum aan de IJzer, Veurne, Koekelare, De Panne) zich op het gezamenlijke thema ‘Sterke vrouwen in de Groote Oorlog’ via vier invalshoeken.

  • Wetenschap – Marie Curie – Veurne (tentoonstelling)
  • Politiek - Koningin Elisabeth – De Panne (tentoonstelling)
  • Kunst – Käthe Kollwitz – Koekelare & Diksmuide (tentoonstellingen)
  • De vrouw in bredere zin – Diksmuide en Museum aan de IJzer (tentoonstellingen)

Verder omvat het project een thematische route, die alle tentoonstellingen met elkaar verbindt, en een unieke editie van het festival ten vrede in het kader van de vrouw.

Aanvrager: Provincie West-Vlaanderen
Subsidiebedrag: 332 038 euro

Naar overzicht


Interessante documenten & links

 


 

Informatie Impulsprogramma 100 Jaar Groote Oorlog 2014

Hier vind je meer informatie over het Impulsprogramma 100 Jaar Groote Oorlog 2014 - dit is louter ter informatie, de oproep is afgesloten:

Top