UCI Road World Championships 2021

26 September 2021
Wielrenner op podium van grote markt

Jouw contactpersoon

Van 18 tot en met 26 september 2021 was Vlaanderen de trotse gastregio van de UCI Road World Championships, het WK wielrennen op de weg. Precies 100 jaar na het allereerste wereldkampioenschap is dit topevenement in 2021 ‘thuisgekomen’ in Vlaanderen, de bakermat van het wielrennen. 

De 100ste verjaardag was een uniek volksfeest, met meer dan 1,5 miljoen bezoekers verspreid over 7 wedstrijddagen door 3 provincies. De tijdritten vertrokken vanop een indrukwekkende startramp op het strand in Knokke-Heist en finishten in het historische kader van de Brugse binnenstad. Na een spectaculaire voorstelling van de renners in Antwerpen liep het parcours van de wegritten naar aankomststad Leuven, na een uitdagend flandrien parcours in de Druivenstreek in Vlaams-Brabant. 

Vlaanderen heeft zich van zijn mooiste kant laten zien met een waanzinnige sfeerbeleving langs het parcours en in de start -en aankomststeden. De UCI Road World Championships waren organisatorisch een groot succes, een State of the Art topevenement en maatstaf voor toekomstige evenementen in binnen en buitenland. 

In aanloop van het wereldkampioenschap werden tal van leuke acties en evenementen opgezet, in nauwe samenwerking tussen de lokale organisator, de Vlaamse overheid en de gaststeden, de wielerfederaties en partners. Hiernaast werd ook ingezet op toegankelijkheid, duurzaamheid, innovatie en (functionele) fietsstimulering. 

Om een organisatie van dit kaliber mogelijk te maken heeft de Vlaamse overheid de handen in elkaar geslagen met de gaststeden en de provincie Vlaams-Brabant. De praktische organisatie werd opgenomen door een lokaal organisatiecomité, de vzw WK 2021, een samenwerkingsverband tussen Flanders Classics en Golazo, de twee organisatoren van de belangrijkste wielerwedstrijden in Vlaanderen en België. 

Het WK wielrennen was een ideaal pilootproject voor EventFlanders voor de verdere ontwikkeling van het Vlaamse topevenementenbeleid.