Vierkantshoeve Molenzicht: rolstoelvriendelijke vakantiewoning in een landelijke omgeving

Vierkantshoeve Molenzicht

Jouw contactpersoon

In het hart van de Vlaamse Ardennen, tussen de glooiende heuvels van het landelijke Horebeke, ligt Vierkantshoeve Molenzicht: een vakantiewoning met verschillende appartementen, waarvan er één helemaal is ingericht om rolstoelgebruikers te ontvangen. Vierkantshoeve Molenzicht kreeg er van Toerisme Vlaanderen 4 sterren én een A-label voor.

 

Een groot pluspunt van onze vakantiewoning is de omgeving: de Vlaamse Ardennen. Een prachtige, groene, landelijke streek.

Nicole Van Merhaeghe baat de vakantiewoning uit, samen met haar echtgenoot Paul De Temmerman. De hoeve is zijn ouderlijk huis, vertelt ze.

“Pauls ouders woonden beneden, wij boven. Een deel van de zolder hadden we 10 jaar geleden al verbouwd tot vakantieappartement.”

“Toen we merkten dat mijn schoonouders nood hadden aan een aangepaste woning, hebben we een inloopdouche en steunen in het toilet geïnstalleerd. Zo rijpte bij ons het idee om de hele benedenverdieping rolstoeltoegankelijk te maken. Mijn man had in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt, dus hij kende de noden in de sector.”

“Zolang mijn schoonouders er woonden, wilden we hen niet storen met een verbouwing. Maar na hun dood hebben we de benedenverdieping omgevormd tot een rolstoeltoegankelijke vakantiewoning. Die was klaar in 2016. We hebben ons laten bijstaan door Toerisme Vlaanderen. We hebben vooral veel gehad aan de brochure ‘Toegankelijk voor iedereen! Werk maken van een toegankelijke omgeving’. Daar staan veel praktische tips in, en die hebben we heel nauwkeurig opgevolgd. Achteraf heeft de Vlaamse toegankelijkheidsorganisatie Inter alles netjes gecontroleerd.”

Gestript

“We zijn begonnen met de badkamer. Die hebben we gestript en compleet opnieuw ingericht. We hebben de vloer uitgebroken en geïsoleerd, de leidingen vernieuwd en een antislipvloer geplaatst. We hebben ook 2 onderrijdbare wastafels, een extra hoog toilet, een inloopdouche met douchestoel en aangepaste verlichting geïnstalleerd. De kranen hebben extra lange hendels, en het venstergordijn kan elektrisch worden bediend.”

“In de slaapkamer hebben we de deuropening verplaatst, zodat de badkamer makkelijker bereikbaar werd. We hebben ook een hoger bed geïnstalleerd.”

“In de keuken hebben we vooral kleinere ingrepen gedaan. De microgolfoven staat lager, zodat rolstoelgebruikers zelf iets kunnen opwarmen. Maar het werkblad is niet onderrijdbaar. Onze ervaring is dat de meeste gasten in een rolstoel hier komen met familie of vrienden, en dat die dan meestal koken.”

“In de living staat een grote tafel voor 10 mensen, die je met blokjes kan verhogen. We mikken vooral op actieve families en vriendengroepen — en ja, soms komt er eens iemand mee die in een rolstoel zit of geen trappen kan doen. We hebben niet de ambitie om ooit een A+-label aan te vragen: we willen gewoon dat ook minder mobiele gasten zich hier welkom voelen en een leuke vakantie kunnen beleven met hun partner, familie of vrienden. We verhuren trouwens altijd maar aan één groep tegelijk, zo is de privacy gegarandeerd.”

Buiten hebben we ook wat aanpassingen gedaan. De stoep om het appartement binnen te komen is vervangen door een hellend vlak. In de muur hebben we beugels bevestigd voor meer houvast. En vorige zomer hebben we de kasseien naar de polyvalente ruimte in de schuur heraangelegd. Je kan er nu comfortabeler over rijden met een rolstoel.”

De mensen zijn tevreden, ze keren nog eens terug of ze raden onze vakantiewoning aan bij vrienden en kennissen. En dat geeft ons dan weer veel voldoening.

Ronde van Vlaanderen

“Het waren natuurlijk grote investeringen, zeker omdat we geen premies konden krijgen. Maar we hebben het in stappen gedaan, en we recupereren een deel van het geld via de verhuur. Plus: we denken eraan om later misschien zelf in het appartement te gaan wonen, als we ooit zelf hulpbehoevend zouden worden.”

Een groot pluspunt van onze vakantiewoning is de omgeving: de Vlaamse Ardennen. Een prachtige, groene, landelijke streek. Gasten vragen zich weleens af of het hier niet lastig wandelen is met een rolstoel. Maar de meeste weggetjes zijn geasfalteerd - ‘t zijn hier heus niet allemaal kasseien zoals in de Ronde van Vlaanderen (lacht). Rolstoelfietsen hebben we niet, maar een stevige wandeling maken is echt geen probleem. We weten ook welke restaurants en bezienswaardigheden in de buurt rolstoeltoegankelijk zijn, dus daar kunnen we onze gasten naar doorverwijzen.”

“We merken soms dat mensen aarzelen om het appartement te boeken. Ze willen zeker zijn dat ze hier écht wel terechtkunnen in hun rolstoel. Dan nodigen we hen of iemand van het gezelschap uit om vooraf te komen kijken, en dan zijn ze gerustgesteld. De reacties achteraf zijn ook heel fijn. De mensen zijn tevreden, ze keren nog eens terug of ze raden onze vakantiewoning aan bij vrienden en kennissen. En dat geeft ons dan weer veel voldoening.”