WK Wielrennen in Vlaanderen zorgde voor economische boost van 27,4 miljoen euro

17 February 2022
Brussel
De gaststeden Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven kregen tijdens de week van het WK Wielrennen (van 18 tot en met 26 september 2021) 1 miljoen unieke bezoekers over de vloer, onder wie ruim 100.000 buitenlanders. De WK-bezoekers verbleven gemiddeld 4,5 dagen in Vlaanderen en in totaal zorgde het WK voor een boost van 27,4 miljoen euro in de Vlaamse economie. Maar naast die economische return was ook de reputationele en maatschappelijke impact van het WK gigantisch. Dat blijkt uit een aantal nieuwe studies en rapporten rond de impact van het WK. Toerisme Vlaanderen ondersteunde via EventFlanders de organisatie van het WK, samen met de deelnemende steden, de provincie Vlaams-Brabant, Sport Vlaanderen en de departementen Buitenlandse Zaken en Cultuur, Jeugd & Media.

Jouw contactpersoon

Volle straten en hellingen, toeschouwers overal langs het parcours en een onnavolgbare ambiance:  de internationale media keken in september 2021 hun ogen uit in de week van het WK in Vlaanderen. De koers kwam thuis, lokte heel wat mensen uit hun huis en heel wat bezoekers naar Vlaanderen en de 4 gaststeden. Een aantal studies en onderbouwde rapporteren bevestigen nu het subjectieve buikgevoel dat het WK inderdaad één groot wielerfeest was, voor Vlamingen én voor bezoekers uit onze buurlanden en iets verder weg.

Economische return

De 4 gaststeden Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven noteerden samen 1,5 miljoen bezoekers tijdens de week van het evenement. Als we rekening houden met de bezoekers die in meerdere steden gingen kijken komen we op ruim 1 miljoen unieke bezoekers, volgens een economische studie van Ernst & Young (EY). 10% kwam uit het buitenland, vooral uit onze buurlanden Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. 30% van hen was nooit eerder in Vlaanderen geweest, maar was aangenaam verrast door wat onze bestemming te bieden heeft. 83% overweegt dan ook nog eens terug te komen naar Vlaanderen. 90% van de buitenlandse bezoekers zegt Vlaanderen als vakantiebestemming te zullen aanbevelen aan familie, vrienden en kennissen.

De bezoekers verbleven gemiddeld 4,5 nachten in Vlaanderen, wat bovengemiddeld is in onze overnachtingscijfers. Alle bezoekers samen spendeerden net geen 36 miljoen euro tijdens hun verblijf in Vlaanderen. Het gros van die uitgaven ging naar overnachtingen, eten en drinken en transport. In totaal zorgde het WK voor een boost van 27,4 miljoen euro bruto toegevoegde waarde in de Vlaamse economie.

Reputationele impact

Het effect op het imago voor Vlaanderen als toeristische bestemming is nog vele malen groter door de enorme wereldwijde media-aandacht voor het WK. 208 miljoen tv-kijkers in 113 landen en tientallen miljoenen kijkers via de sociale media kregen naast de wielerbeelden ook onze historische kunststeden en de Vlaamse kust mooi in beeld. Bovendien kwam met de Flandrien lus in Vlaams-Brabant een nog relatief onbekend maar prachtig wielergebied in beeld, met name de Druivenstreek.

Maatschappelijke impact

Niet alleen de bezoekers uit binnen- en buitenland maar ook de bewoners van de 4 gaststeden zelf waarderen het evenement hoog met een gemiddelde score van 7,3 op 10. Dat blijkt uit de impactstudie van de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met de universiteit van Utrecht. Inwoners die het evenement of één (of meerdere) activiteiten van het voortraject of het randprogramma bezochten, lieten zelfs een waardering van 8,4 noteren. Ongeveer 15% van de bevraagde inwoners voelde zich geïnspireerd om zelf meer te gaan fietsen of bewegen.

Een studie van duurzaamheidspartner Deloitte wees eerder al op de resultaten van de belangrijke inspanningen om de impact op het milieu te verminderen. Directe en indirecte CO2-emissies werden teruggebracht van 139,6 ton tot 67,6 ton. Alleen al door het gebruik van vacuümtoiletten werd ongeveer 350 000 liter water bespaard. Tijdens het evenement werd 24,7 ton afval ingezameld, waarvan 29% werd gerecycleerd. De uitgebreide promotie van het openbaar vervoer leverde meer dan 62 000 extra treinritten op. 

Ook de toegankelijkheid en inclusiviteit van het evenement was een bijzonder aandachtspunt, door onder meer faciliteiten te bieden voor mensen met een beperking en met de organisatie van een para-cycling wedstrijd, door kwetsbare en ondervertegenwoordigde groepen als vrijwilligers bij het evenement te betrekken of door campagnes op te zetten voor een inclusiever sportklimaat voor iedereen. En last but not least was dit het eerste ‘rookvrij’ WK, in samenwerking met Kom op tegen Kanker. 

Legacy

De organisatie van een internationaal topsportevenement zoals het WK moet ook bijdragen aan fietsstimulering in de brede zin. Op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters werd in een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid, de Vlaamse provincies en de Vereniging van Steden en Gemeenten ‘De Grote Versnelling’ opgericht. Samen met een uitgebreid aantal stakeholders binnen verschillende domeinen wordt kennisuitwisseling en samenwerking bevorderd met als doel om een schaalsprong te verwezenlijken op het vlak van het fietsen.

Download

WK Wielrennen: Flanders 2021 in cijfers