Jouw contactpersoon
Het kasteel treedt met deze 5e ster toe tot de absolute hoteltop in Vlaanderen en Europa. De 5e ster is niet alleen een blijk van erkentelijkheid voor het totaalaanbod aan faciliteiten en comfortvoorzieningen maar ook voor de hoge kwaliteit van de dienstverlening en de vakbekwaamheid van de hotelmedewerkers. Met de verhoging van 4 naar 5 sterren ligt de focus in het hotel nog meer op persoonlijke service en het comfort voor de individuele gast. Het hotel telt 34 kamers.
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir:
Het gebeurt zeker niet elke dag dat ik via Toerisme Vlaanderen een 5e ster mag toekennen aan een hotel. Ik ben dan ook zeer verheugd met deze nieuwe absolute toplocatie. Bovendien is het hotel gelegen in erfgoed, één van de speerpunten van mijn toeristisch beleid. Proficiat aan de uitbating. Deze 5e ster is niet alleen een individuele beloning voor de recente aanpassingen en de vele investeringen die gebeurden in deze site de afgelopen jaren, maar ondersteunt ook de algemene kwaliteitsvolle uitstraling van de hele logiessector in Vlaanderen.
Kasteel van Ordingen is pas het 4e hotel in Vlaanderen dat de vijfsterren kwalificatie krijgt van Toerisme Vlaanderen. La Butte aux Bois in Lanaken en Hotel Dukes’ Palace en Hotel Heritage in Brugge kregen al eerder de vijfsterren hotelclassificatie toegekend.
Een 5e hotelster krijg je natuurlijk niet zomaar. Hiervoor moet het hotel aan specifieke criteria voldoen, vooral gericht op service en faciliteiten. Zo moet het hotel bijvoorbeeld beschikken over een restaurant dat 7 dagen op 7 open is, over brede comfortabele bedden en bovenal over veel persoonlijke bediening en service zoals een permanente receptie, een valet parkeerservice, een bagageservice, een loopjongen, een conciërge, een strijkdienst, enzovoort.
Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen:
Toerisme Vlaanderen is tevreden dat de Vlaamse hoteltop met dit nieuwe vijfsterrenhotel alsmaar breder wordt. De sterrenclassificatie blijft voor hotels een belangrijk instrument om zich te positioneren en zich te onderscheiden. Het is ook een manier om de kwaliteit en de diversiteit van de dienstverlening in de sector in de kijker te plaatsen. Bovendien is dit ook een extra troef voor het netwerk van kastelen dat Toerisme Vlaanderen, in opdracht van minister Demir, aan het uitbouwen is in Vlaanderen. Niet alle kastelen hebben duidelijkheid over hun toekomst, en het voorbeeld van Ordingen kan daarbij inspirerend werken, ook al is een logies daarom nog niet de gepaste herbestemming van élk gebouw.
Voor Kasteel van Ordingen is de vijfsterren hotelclassificatie de kers op de taart, na de recente aanpassingen en de vele investeringen in het statige gebouw de afgelopen jaren. De 5e ster is bovendien ook het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de nieuwe hotelmanager en de logiesadviseurs van Toerisme Vlaanderen.
General manager Yannick Bouts:
Het behalen van een vijfde ster is een bevestiging van de aanwezigheid van algemene services en faciliteiten die wij voor onze gasten minimaal moeten voorzien. Persoonlijke service en gastvrijheid staan hier op de eerste plaats! Kortweg: het dagelijks streven naar perfectie.
Momenteel telt Vlaanderen 783 erkende hotels, waarvan 88 procent beschikt over een vrijwillige sterrenclassificatie.
Voor de toekenning van de hotelsterren gebruikt Toerisme Vlaanderen sinds 2017 de normen van de Hotel Stars Union. Doordat een groot deel van de Europese landen die sterrenclassificatie ook gebruikt, resulteert dat in een transparant en vergelijkbaar comfort- en kwaliteitsniveau voor toeristen en internationale bezoekers. Ook in Wallonië en Brussel geldt dezelfde classificatie.
De toekenning van de sterren gebeurt op basis van een reeks objectieve criteria die per sterrencategorie zijn vastgelegd. Elk hotel moet per comfortniveau aan een aantal verplichte criteria voldoen en daarnaast een aantal punten halen uit keuzenormen.