Vlaanderen investeert 5 miljoen euro in fietsen en bierbeleving

Vlaanderen

Jouw contactpersoon

Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir trekt via Toerisme Vlaanderen 5 miljoen euro uit voor 2 relance-oproepen rond 'recreatief en sportief fietsen' en rond 'bierbeleving'. “Ik wil met mijn relancebeleid werk maken van een doelgerichte herstart van onze toeristische sector, die het de voorbije 2 jaar heel erg moeilijk heeft gehad door de gezondheidscrisis. Nooit eerder gingen zoveel middelen op zo’n korte tijd naar onze toeristische ondernemers,” zegt Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir.

Dat de toeristische sector het tijdens corona bijzonder zwaar heeft gehad zal niemand verbazen. De coronarestricties en reisbeperkingen maakten ondernemen in toerisme bijzonder moeilijk. Toch bleven onze toeristische ondernemers, soms met de moed der wanhoop, verder werken om mensen van een deugddoende vakantie te laten genieten. En ook Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir bleef niet bij de pakken zitten. Ze slaagde er in om tijdens deze legislatuur meer dan 200 miljoen euro relancemiddelen voor te behouden voor de ondersteuning van de toeristische sector. Zo ging er eerder al 28,5 miljoen euro naar sociaal toerisme, 30 miljoen euro naar het Vlaamse Stimulusprogramma en 10 miljoen euro naar Flanders is a Festival. 

Dit voorjaar staan er 5 thematische relance-oproepen klaar voor een totaal bedrag van ruim 21 miljoen euro. De eerste 2 rond recreatief en sportief fietsen en rond bierbeleving zijn nu gelanceerd.

Voor recreatief en sportief fietsen trekt minister Demir via Toerisme Vlaanderen 2 miljoen euro uit. Met deze oproep gaan we op zoek naar projecten die aansluiten bij het toeristisch thema Vlaanderen fietsland en inzetten op de toeristische ontsluiting en opschaling van zowel recreatief als sportief fietsen in Vlaanderen. Deze oproep richt zich specifiek op projecten die enerzijds inzetten op extra beleving en anderzijds op de algemene verhoging van kwaliteit en comfort voor zowel de sportieve als de recreatieve fietser die Vlaanderen als zijn of haar bestemming kiest. 

“We hebben de voorbije jaren al veel geïnvesteerd in zowel het sportief wielrennen als in het recreatief fietsen,” zegt minister Demir. “En dat is logisch want fietsen zit in ons bloed en Vlaanderen staat internationaal gekend als dé bakermat van het wielrennen. Om als fietsland koploper te blijven willen we graag nog een tandje bijsteken om onze fietsende bezoekers uit binnen- en buitenland onderweg maximaal te ontzorgen en een topervaring te bieden. Daarom zetten we met deze subsidie-oproep in op de ontwikkeling van nieuwe fietsservices en extra fietsbelevingen op zowel de icoonroutes als de andere wielerroutes in Vlaanderen.” 

Voor de relance-oproep rond bierbeleving trekt minister Demir via Toerisme Vlaanderen 3 miljoen euro uit. “Toerisme Vlaanderen wil inzetten op kwaliteitsvolle bezoekersbelevingen die de verhalen en eigenheid van onze brouwerijen en brouwers uitdragen,” zegt Demir. “Ons land staat met zijn unieke biercultuur, erkend door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed, en rijke brouwtraditie gekend als een echt bierland. De combinatie van de eeuwenoude biertraditie en het vakmanschap van gepassioneerde brouwers leidt nog altijd tot bieren van uitzonderlijke kwaliteit. We hebben dan ook een internationale reputatie te verdedigen als het op bierbrouwen aankomt. Er zijn veel mogelijkheden om zowel de producten, de verschillende bierstijlen, de tradities en de authentieke verhalen van de Belgische biercultuur te leren kennen tijdens een bezoek aan Vlaanderen. Met deze oproep willen we al die mogelijkheden verder ondersteunen en ontwikkelen. Zeker nu door het gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne heel wat brouwers een aanzienlijk deel van hun afzetmarkt zien verdwijnen, biedt de projectoproep mogelijkheden om de biercultuur in de kijker te zetten.” 

Naast de inhoudelijke focus van deze subsidie-oproepen focussen ze ook op vergroening, duurzaamheid, digitalisering en bewuster reizen. Projecten indienen kan uitsluitend via het digitaal subsidieloket, en binnen de 2 maanden. Volgende maand zijn er nog 3 relance-oproepen rond natuur, culinaire belevingen en Vlaamse Meesters.