Het 'Flanders Heritage Venues' netwerk van 2017 tot nu
Hoe kon je deel uit maken?
Alle Flanders Heritage Venues volgden een begeleidingstraject dat hen stimuleerde en adviseerde om unieke (erfgoed)belevingen te creëren. Tijdens het begeleidingstraject 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed' kregen de meetinglocaties advies bij het versterken van de (erfgoed)beleving in hun infrastructuur, communicatie en dienstverlening. Meetinglocaties die het begeleidingstraject succesvol afrondden, maakten vervolgens deel uit van het 'Flanders Heritage Venues' netwerk van Toerisme Vlaanderen. Dit netwerk koppelt tot op de dag van vandaag het erfgoed en beleving aan internationale verwachtingen op het vlak van kwaliteit en dienstverlening.
De meetinglocaties in erfgoed die het begeleidingstraject met succes afgerond hadden traden toe tot het netwerk 'Flanders Heritage Venues'. Een 'Flanders heritage venue' voldeed vervolgens aan de volgende basisvoorwaarden:
- Permanente infrastructuur met kwalitatieve meetingfaciliteiten
- Professionele dienstverlening van internationaal niveau (waaronder voldoende talenkennis)
- Gelegen in Vlaanderen of Brussel
- Gelegen in een erfgoedlocatie (gebouw met erfgoedwaarde)
- Een ‘unieke meetingbeleving’ bieden: de locatie bezorgt de bezoeker een erfgoedbeleving en ook doorheen de dienstverlening en bezoekerscyclus zijn extra verrassende effecten toegevoegd. Eventueel verwijzen zij naar andere toeristische troeven van Vlaanderen (natuur, wielercultuur, kunst & cultuur, tafelen).
Daarnaast waren er een aantal blijvende aandachtspunten voor de meetinglocatie om van een Flanders Heritage Venue te kunnen spreken:
- Meetings en congressen maken deel uit van de essentiële activiteit (niet per se core business)
- De capaciteit voldoet, in de mate van het mogelijke, aan het 3-stoelenprincipe (de venue heeft voor elke deelnemer een plaats in een plenaire zaal, in een breakout-room en aan een (staan)tafel om te eten)
- De meetinglocatie is ook met het openbaar vervoer bereikbaar vanaf de nationale luchthaven
- Er zijn voldoende geschikte logies en belevingsmogelijkheden in de omgeving
- Er wordt voldoende aandacht geschonken aan duurzaamheid en toegankelijkheid
Het huidige 'Flanders heritage venues' netwerk
Het Flanders Heritage Venues netwerk in beeld
Flanders Heritage Venues 2.0
Sinds een aantal jaar ondersteunen en ontwikkelen we een bijzonder netwerk van venues in erfgoedlocaties door heel Vlaanderen en Brussel. Dat zijn er nu 21 waarmee we in het huidige project ' Flanders Heritage Venues 2.0' de draad terug oppikken. We werken verder aan beleving voor de (meeting & congres-)bezoeker en bekijken hoe we die beleving ook digitaal kunnen uitbouwen. Veel aandacht gaat naar de internationaal erkende kwaliteit maar ook aspecten zoals toegankelijkheid en duurzaamheid verliezen we niet uit het oog. We zorgen ervoor dat de venues mekaar steunen, en leren van mekaar, opdat we samen in deze post-corona tijd weer volop betekenisvolle events kunnen houden in Vlaanderen. Al doende zullen we ook een sterke brug bouwen naar projecten zoals ‘technologie & innovatie’ (HYBR.), belevingstrajecten & legacy.
Bij deze uitbreiding van het huidige netwerk wordt er een focus gelegd op het reizen naar morgen verhaal, waarbij kwantiteit ruimte maakt voor kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid, beleving, toegankelijkheid, digitalisatie en welzijn.
Bij de uitbreiding komen venues in erfgoedsites en venues met een unieke impact in aanmerking.