Gastvrijheid - Kennis & onderzoek

gastvrijheid  Kennis en onderzoek header image

Filosofie Toerisme Vlaanderen 

Op de hoofdpagina kan je lezen waarom wij als organisatie inzetten op gastvrijheid en wat we daaronder verstaan. Hier lees je meer over onze missie, visie en hoe we de toeristische sector ondersteunen op vlak van gastvrijheid.

Missie

Toerisme Vlaanderen wil zich als een strategie- en kennisgedreven overheidsdienst inzetten om jou en andere ondernemers in de toeristische sector te inspireren, informeren, motiveren en activeren in het creëren van gastvrije belevingen.  

Visie

We streven ernaar dat alle bezoekers zich op elk moment in de bezoekerscyclus oprecht welkom voelen in Vlaanderen (en Brussel) en dat ze op basis van die spontane en authentieke gastvrijheid van de inwoners memorabele momenten beleven die ervoor zorgen dat de reputatie van Vlaanderen als gastvrije bestemming toeneemt. Inwoners, ondernemers en dienstverleners kennen hun plek en zijn er de trotse ambassadeur van.  

Ondersteuning sector

Onderzoek toont dat Vlaanderen vandaag best goed scoort op vlak van gastvrijheid. Vooral logies, musea en erfgoedsites behalen topscores op de benchmark. Voor foodbelevingen en interactie met locals is er nog ruimte tot verbetering. Positief daarbij is dat bijna drie kwart van de inwoners positief staan tegenover toerisme. Een derde onder hen wil graag meer actief contact zoeken met de bezoeker. 

Toerisme Vlaanderen zal de komende jaren dan ook nog meer initiatieven ondernemen om de toeristische sector te ondersteunen op vlak van gastvrijheid en lokaal ambassadeurschap. 

Plan van aanpak

Waar willen we naartoe met het luik "Gastvrijheid"? Dat bundelden we samen in ons Plan van Aanpak. Lees het gerust even door, of bekijk de verkorte versie in de powerpointpresentatie (let op: beiden pdf-documenten).

Plan van aanpak Gastvrijheid (korte powerpointversie)
Plan van aanpak Gastvrijheid (lange versie)

 

 

Plan van aanpak gastvrijheid cover image

Cijfers en onderzoeken

Cijfers en rapporten

Meer onderzoeksresultaten m.b.t. gastvrijheid en onze bestemming lees je in ons plan van aanpak.

Reputatie-onderzoek 2021

Dit onderzoek toont aan dat Vlamingen over het algemeen gezien worden als gastvrije en respectvolle gastheren.

Ambassadeursonderzoek 2021

Uit dit onderzoek bij Vlamingen en Brusselaars blijkt dat ze best trots zijn op hun stad of regio en dat we onszelf als levensgenieters, vakmensen en gastvrije inwoners zien.

Bewonersonderzoek 2021

Dit onderzoek bij de 5 Vlaamse kunststeden toont dat 3 op de 4 bewoners positief kijkt naar het toerisme in hun stad en wil dit in de toekomst op een kwalitatieve manier zien groeien.

Onderzoek

Theoretische modellen
Er bestaan verschillende theoretische modellen die je kunnen helpen om het ‘mechanisme’ achter gastvrijheid beter te leren begrijpen, zoals het P4-model, PGOB-model en SERVQUAL-model.
Ga naar de pagina over deze modellen

Jouw contactpersoon