Villa Rozerood: vakantie voor zieke kinderen en hun familie

Dijk van De Panne

Jouw contactpersoon

Villa Rozerood in De Panne noemt zichzelf het enige ‘respijthuis’ in België: een plek waar zieke kinderen én hun familie even op adem kunnen komen en onbezorgd vakantie kunnen vieren.

Danielle Huse, psycholoog en waarnemend directeur: “De kinderen die hier komen, lijden meestal aan ernstige chronische aandoeningen: spier- en stofwisselingsziektes, zware respiratoire aandoeningen, kanker... Ze hebben dus een zware rugzak, en dat geldt evengoed voor de mensen die vaak dag in dag uit voor hen zorgen - denk maar aan ouders, broers, zussen of grootouders. In Villa Rozerood kunnen ze die rugzak even afdoen. We hebben een A+-label, dus ze kunnen hier volledig zelfstandig verblijven.”

”We zijn gevestigd in een oud klooster, een mooi en ruim pand. We hebben 16 kamers en 2 tweekamerappartementen. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes: een gezellige living, een echte eetkamer - geen onpersoonlijke refter -, een snoezelruimte, een aangepaste badkamer en douchekamer, een speelkamer... Buiten hebben we sinds kort een belevingstuin, waar we 3 jaar aan gewerkt hebben. We organiseren ook geregeld uitstappen: samen gaan bowlen, naar het Bakkerijmuseum in Veurne...”

Danielle Huse Villa Rozerood

Vriendschappen voor het leven

”In de gemeenschappelijke ruimtes treffen de gezinnen mekaar. Zo komen ze in contact met lotgenoten. Ze wisselen ervaringen uit, maar ze ondersteunen elkaar ook emotioneel. Er zijn hier al vriendschappen voor het leven ontstaan.”

”Het idee is dat de families hier even de zorg voor het zieke kind kunnen loslaten. Naast onze zorgcoördinator hebben we 6 verpleegkundigen in dienst, zodat de zorg 24 uur per dag gegarandeerd is. We kunnen de kinderen ook ’s nachts observeren, zodat de ouders eens kunnen doorslapen. Zelf ondersteun ik hen als psycholoog, en dan hebben we ook nog 7 logistieke en één administratieve medewerker. Daarnaast is er een ploeg van een dertigtal enthousiaste vrijwilligers. Die helpen mee in de keuken, verzorgen de animatie, geven massages... Nieuwe vrijwilligers zijn trouwens van harte welkom. Ze kunnen hier ook comfortabel overnachten.”

In de watten gelegd

“Onze grote troef, denk ik, is de verbondenheid. We willen hier échte zorg op maat geven: elk gezin beslist wat het zelf doet en wat het aan ons toevertrouwt. We zijn ook flexibel – om maar één voorbeeldje te noemen: de kinderen kunnen op elk moment van de dag in bad, niet enkel ’s morgens of ‘s avonds. En dat wordt geapprecieerd. We horen het soms van ouders met kinderen boven de 18, die hier niet meer kunnen verblijven: ‘Wat jammer dat we niet meer in Villa Rozerood terechtkunnen. Zoals we daar in de watten werden gelegd, dat vinden we nergens anders.’”