Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK)

Ontdek de subsidievoorwaarden en eerdere projecten via SALK, het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat.
Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK)

Jouw contactpersoon

Het SALK-plan uit 2013 is gericht op de verdere ontwikkeling van de provincie Limburg. Ook toeristische initiatieven maken deel uit van dit actieplan van de Vlaamse overheid. Toerisme Vlaanderen is verantwoordelijk voor de subsidiëring van investeringen in infrastructuurprojecten en digitale en audiovisuele ervaringen die passen in het SALK-plan.

Wat is de SALK-subsidie?

In het kader van de visienota ‘Limburg Investeren in Toerisme’ werd toerisme opgenomen als economische speerpuntsector in Limburg. Toerisme Limburg is verantwoordelijk voor subsidiëring van projecten die in dat plan passen. Het gaat daarbij voornamelijk om toeristische projecten van overheidsinstellingen en lokale besturen.

Gesubsidieerde projecten

 1. Avonturenberg - Stad Beringen
  Ontsluiting en uitbouw van de mijnterril als Avonturenberg op de site van be-Mine, met actief-recreatieve beleving en een artistieke installatie die als herkenningspunt dienst doet. Subsidiebedrag: 1 miljoen euro.
 2. Alden Biesen - Stad Bilzen
  Ontwerp en realisatie van een belevingsattractie voor toerisme. Subsidiebedrag: 1,7 miljoen euro.
 3. Rentmeesterswoning Alden Biesen - RMW nv
  Hotelontwikkeling van de Rentmeesterswoning als erfgoedlogies. Subsidiebedrag: 6,3 miljoen euro.
 4. Cycling Synergy - Visit Limburg en Toerisme Vlaanderen
  Versterkend project voor het fietsnetwerk in Limburg. Subsidiebedrag: 2,7 miljoen euro.
 5. Mijnmuseum Beringen - Provincie Limburg
  Toeristische transformatie van het mijnmuseum en de mijnsite tot een toonaangevend museum, voor meerwaarde van BeMine. Subsidiebedrag: 1 miljoen euro.
 6. ‘La Biomista – Koen Vanmechelen’ van bvba The Cosmopolitan Chicken
  Toeristische valorisatie van de mijnsite van Zwartberg (park en directeurswoning) die de thuisbasis zal worden voor de kunstenaar met zijn atelier en Open University of Diversity, en bouw van een landmark van Mario Botta. Subsidiebedrag: 300 000 euro.

Subsidieaanvraag in de praktijk

In een notendop:

Alle info voor de subsidie van een toeristisch SALK-project vind je terug in de brochure met instructies voor begunstigden:

Brochure: instructie voor begunstigden van SALK-subsidies

Info voor begunstigden

 • Alle informatie die je nodig hebt als begunstigde van een subsidie voor een toeristisch SALK-project, vind je terug in de brochure 'Instructies voor begunstigden' (pdf).
 • Rapportage:
  • Minstens twee maal per jaar vraagt Toerisme Vlaanderen via e-mail een inhoudelijk en financieel voortgangsrapport op.
  • Bij de laatste betalingsaanvraag moet een inhoudelijke eindrapportage gevoegd worden volgens dit model (Word).
 • Uitbetaling subsidie:
  • Bij een betalingsaanvraag moet een uitgavenstaat ingevuld worden volgens dit model (Excel).
  • Voor de verantwoording van personeelskosten heb je het model voor de berekening van de loonkosten (Excel) nodig.
 • Logogebruik:
  Begunstigden dienen de naam en het relevante subsidielogo te vermelden in alle communicatie (kaarten, brochures, artikels, website, uitnodigingen, speeches, werfinrichting, infoborden ...) tijdens en na de realisatie van het project.
  Bekijk de visuele samenvatting met alle richtlijnen bij het gebruik van subsidielogo's.
   • Bij communicatiedragers (zowel on- als offline) die gericht zijn op (internationale) bezoekers dienen begunstigden het internationale merklogo van Vlaanderen te gebruiken (leeuw \ Flanders State of the Art).
   • Bij infrastructuur die verbonden is met het gesubsidieerde product dienen begunstigden het Toerisme Vlaanderen-subsidielogo te gebruiken (leeuw \ TOERISMEVLAANDEREN). Dit geldt voor info- en werfborden en de subsidievlaggen van Toerisme Vlaanderen. Als je een (extra) vlag nodig hebt, kan je die opvragen bij de dienst Impulsprogramma's.
   • Bij corporate communicatie naar Vlamingen (bijvoorbeeld persbericht, uitnodiging, gemeenschappelijke beleidspublicatie, ...) wordt ook het Toerisme Vlaanderen-subsidielogo (leeuw \ TOERISMEVLAANDEREN) gebruikt.
   • Indien de begunstigde samenwerkt met ​meerdere agentschappen/entiteiten binnen de Vlaamse overheid wordt enkel het overkoepelend merklogo gebruikt.
   • Open en download de subsidielogo's in hoge resolutie: