Ondersteuning in coronatijden

Coronavirus: maatregelen en informatie gebundeld
De impact van het coronavirus op het toerisme is groot. Om de hard getroffen toeristische sector door de loodzware crisis heen te loodsen, hebben we zoveel mogelijk ondersteuning geboden op verschillende niveaus.

We hebben samen met de sector diverse protocollen opgesteld om de sector te ondersteunen bij de toepassing op hun toeristische onderneming. We zitten nu in een fase dat we nog enkel een basisprotocol hanteren met de belangrijkste algemene voorwaarden en verplichtingen. 

Via zijn kanalen heeft Toerisme Vlaanderen steeds concrete up-to-date informatie verstrekt aan de toeristische sector en via o.a. FAQ een antwoord geformuleerd op vragen.

Toerisme is steeds meegenomen in algemene steunmaatregelen zoals het beschermingsmechanisme, de soepelere regels voor tijdelijke werkloosheid, overbruggingslening en nog vele anderen. 

Er zijn specifieke steunmaatregelen voor de toeristische sector:

  • 28,5 miljoen euro steun voor de sociaal-toeristische sector
  • 30 miljoen euro steun voor het Vlaams Stimulusprogramma. Een combinatie van renteloze leningen en subsidies voor investeringen door logies, hotels, jeugdverblijven of attracties op het vlak van gezondheid, ecologie, digitalisering en professionalisering
  • 10 miljoen euro voor Flanders is a Festival. Een initiatief om de festivalsector te ondersteunen
  • 150 miljoen euro relancemiddelen voor de zes themalijnen van toerisme: erfgoed, culinair, fietsen, natuur, congressen en events en Iedereen verdient Vakantie.

We hebben samen met de sector het Covid Event Risk Model uitgewerkt en de leidraad coronapreventie voor meetinglocaties. Naast het CERM is er een ook tool voor uitbaters van permanente sport- of culturele infrastructuur ontwikkeld: het Covid Infrastructure Risk Model.