Inspanningen door Toerisme Vlaanderen

Uitdagende tijden vragen om een optimale ondersteuning. Daarom engageren wij ons bij Toerisme Vlaanderen, voor en achter de schermen, om jou als toeristische partner zo veel mogelijk te helpen en te ondersteunen. Op deze pagina ontdek je hoe we door middel van overleg, acties, monitoring en communicatie helpen om de toeristische sector in Vlaanderen door deze crisis te loodsen.

Jouw contactpersoon

We updaten deze pagina op reguliere basis. Laatste update: 30 maart 2021

1. Overleg en steunmaatregelen toerisme

Tijdens de coronacrisis konden we al enkele belangrijke steunmaatregelen bepleiten bij onze regeringen. Zo kwam er bijkomende steun voor de sociaal-toeristische sector, kwam er een Vlaams beschermingsmechanisme voor toeristische ondernemers en een terugbetaalbaar voorschot voor de evenementensector. Intussen kan ook steun aangevraagd worden via de projectoproep 'Flanders Is A Festival' en het Vlaams Stimulusprogramma voor toeristische ondernemers.

Ook blijven we bij belangrijke politieke actoren het belang van toerisme benadrukken. Zo reiken we de Vlaams minister van toerisme en andere beleidsmakers de juiste informatie en cijfers aan om toerisme op de kaart te zetten tijdens politiek overleg.

Toerisme Vlaanderen zit sinds het begin van de coronacrisis ook regelmatig virtueel samen met vertegenwoordigers uit de brede toeristische sector. Daaruit komen gedeelde inzichten, onderlinge inspiratie, kruisbestuiving en heldere prioriteiten naar boven.

2. Monitoring trends toerisme

Geen herstelverhaal zonder de broodnodige kennis. Daarom voeren we zelf onderzoeken uit én ondersteunen we projecten die onderzoek doen naar de gevolgen van deze crisis op onze sector. Zodat we weten wat ons te wachten staat en we daarop kunnen inspelen, op het juiste moment en met de juiste acties.

Via verscheidene bronnen monitoren we de impact van het coronavirus op de algehele toeristische sector. We vatten de belangrijkste cijfers samen:

  • Online vermeldingen van coronavirus in combinatie met reizen en toerisme
  • Trends vluchtboekingen​ van verschillende markten
  • Inschatting potentiële economische impact op toeristische sector
  • Inschatting impact op evenementensector (samen met Karel de Grote Hogeschool en Event Flanders, op initiatief van Experience Magazine en de federaties ACC Belgium, BESA, BECAS en Febelux)
  • Evolutie reisintenties bij de Belgen (tweewekelijks onderzoek)
  • Via European Travel Commissie (ETC) krijgen we de komende weken ook zicht op de reisintenties van buitenlanders.
  • We zijn momenteel ook cijfers over de evolutie van boekingen bij Vlaamse logies en reisintenties bij Vlamingen aan het verzamelen.

3. Ondersteuning en aanzet initiatieven

A. Initiatieven van partners

#HorecaComeback

Om de horeca een hart onder de riem te steken, steunden we het online platform #HorecaComeback dat in april 2020 door Horeca Vlaanderen werd gelanceerd. Iedereen kon er waardebonnen kopen om zijn favoriete Vlaamse horecazaken te steunen. Toerisme Vlaanderen droeg 120 000 euro bij, en het initiatief haalde in totaal 1.033.953 euro op in minder dan 1 maand tijd.

Staycation Squad

Aan de start van de coronacrisis richtte evenementenbureau KonseptS de Staycation Squad op: een volledige hotelservice in het huis van de klant. Zo konden gezinnen, wier vakantie in het water liep door de coronacrisis, genieten van een vakantie in eigen huis. Toerisme Vlaanderen ondersteunde dit initiatief, dat niet alleen een realistisch perspectief bood voor een zorgeloze vakantie in eigen huis maar ook zorgde voor extra capaciteit in Vlaanderen.

Internationale evenementen verplaatst naar 2021

In 2020 stonden er enkele grote internationale topevenementen in Vlaanderen gepland: de World Choir Games, World’s 50 Best Restaurants, het UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism en het FIBA wereldkampioenschap 3x3 basketbal. Samen met Event Flanders en betrokken partners konden we de organisatoren overtuigen om deze evenementen opnieuw in te plannen in 2021 of 2022. Intussen zijn er ook al concrete nieuwe data voor deze topevenementen:

B. Eigen initiatieven naar toeristen

Internationale acties in het buitenland

De coronacrisis verhindert nu al enkele maanden dat toeristen van over de hele wereld vrij naar Vlaanderen kunnen reizen om onze bestemming en haar troeven te (her)ontdekken. Toch vinden we het belangrijk om ook nu actief te blijven op internationale schaal. We stellen dan ook alles in het werk om Vlaanderen in het buitenland onafgebroken te promoten en onder de aandacht te brengen. Het doel? Buitenlandse toeristen warm blijven maken om – van zodra dat weer kan – Vlaanderen te (her)ontdekken.

> Ontdek alle buitenlandse acties tijdens de coronacrisis

Inspiratiecampagne “We hebben jullie gemist, #welkomterug"

Met de warme boodschap “We hebben jullie gemist. #welkomterug” lanceerden het samenwerkingsverband Vlaanderen Vakantieland 2.0 en de Vlaamse minister van toerisme aan de start van de zomer de inspiratiecampagne Vlaanderen Vakantieland. Het doel van de campagne was om de toeristische bestedingen in Vlaanderen op korte termijn verhogen.

> Lees meer over deze inspiratiecampagne

YouFlanders-applicatie

Om de heropstart van het toerisme in de zomer van 2020 veilig te laten verlopen, ontwikkelden we de YouFlanders-applicatie. De applicatie geeft gebruikers een overzicht van alle bezienswaardigheden en toeristische diensten in hun nabijheid of op hun bestemming. Ze vinden er alle informatie die nodig is om met een gerust gemoed op pad te gaan: welke (extra) veiligheidsmaatregelen zijn van toepassing? Waar moet ik op letten? Is het daar op dit moment druk? Wat zijn rustigere alternatieven?

> Lees meer over de YouFlanders-applicatie

Podcast Ronde van Vlaanderen

Om koersfanaten toch te laten genieten van dé klassieker van het voorjaar, lanceerden we in april een podcast over de Ronde van Vlaanderen met vooraf opgenomen interviews van enkele wielerhelden. Zo zetten we ook in coronatijden in op onze reputatie als wielerbestemming en overtuigden we wielerliefhebbers van over de hele wereld van ons wielererfgoed.

> Lees meer over deze auditieve Ronde van Vlaanderen

Stay At Home Museum

Via het Stay at Home Museum kunnen kunstliefhebbers van over de hele wereld virtueel kennismaken met Vlaamse Meesters Van Eyck, Rubens, Ensor en het Hof van Busleyden. In het Museum voor Schone Kunsten (MSK) is er zelfs een 360° virtuele tour doorheen de Van Eyck-expo mogelijk. Daarnaast boden de virtuele ‘Museum Tour’-rondleidingen fans wereldwijd de kans om onze Vlaamse musea en hun collecties vanop afstand te ontdekken. Deze actie oogstte al internationale lof, onder andere bij BBC en CCN.

> Lees meer over Stay At Home Museum

Dorpeltrekking

Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020, gingen heel wat mensen op ontdekking in eigen buurt. Dus kwam het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie met het idee van een ‘mini-dorpeltrekking’ op de proppen. Daarmee stimuleerden we de Vlamingen om hun eigen buurt op een andere manier te ontdekken.

> Lees meer over de mini-dorpeltrekking
 

C. Eigen initiatieven naar toeristische ondernemers
 

COVID Event Risk Model voor een veilige organisatie van congressen enevents

Congressen en evenementen kunnen voorlopig niet plaatsvinden. Van zodra het weer kan, spreekt het voor zich dat je als organisator de nodige maatregelen moet nemen om een veilig verloop van jouw evenement te garanderen. Om je hierin bij te staan ontwikkelden we in samenwerking met de Alliantie voor Belgische Eventfederaties, het Expertisecentrum Publieke impact van de Karel de Grote Hogeschool en EventFlanders het Covid Event Risk Model.

>Lees meer over het COVID Event Risk Model

YouFlanders-applicatie

Naast voor bezoekers is ook voor ondernemers de YouFlanders-applicatie een handige tool om de heropstart vlot te laten verlopen. Via de app kunnen ze hun uitbating claimen en samen met bezoekers informatie delen over de drukte/rust op de locatie. Ook geven ze gemakkelijk mee welke veiligheidsmaatregelen er werden genomen.

> Lees meer over de YouFlanders-applicatie

#toerismehelpt

Heel wat toeristische ondernemers gaan creatief aan de slag in deze coronatijden. En dat valt alleen maar aan te moedigen. Daarom startten we de campagne #toerismehelpt: op een centrale webpagina verzamelen we originele initiatieven uit de toeristische sector. Zo hopen we ook andere toeristische partners te motiveren om creatief om te gaan met de crisis.

Laat je inspireren op www.toerismevlaanderen.be/toerismehelpt

Poster "Wat als museum- of attractiebezoekers de regels niet naleven"?

De zomermaanden zijn voor heel wat bezoekers hét moment bij uitstek om eindelijk dat ene museum of die ene attractie te bezoeken. De coronacrisis ligt helaas nog niet volledig achter ons en dat wil dus zeggen dat ook in jouw museum of attractie de veiligheidsregels nog steeds van groot belang zijn. Maar wat met bezoekers die - al dan niet onbewust - de regels niet naleven? Hoe ga je hiermee om en hoe kunnen jouw medewerkers hier het best op reageren? Om je hierin bij te staan ontwikkelden we samen met Riebedebie en de Koepel van Attracties & Musea een A3-poster met 4 praktische adviezen, speciaal voor medewerkers van musea en attracties. Zo hopen we om er samen een mooie en aangename zomer van te maken: Samen & Gezond de zomer rond!

> Lees meer over de campagne 'Samen & Gezond de zomer rond' en download de poster

4. Internationaal netwerk

Toerisme Vlaanderen is op een heel aantal internationale markten actief. In een situatie waar elk land zich in een andere fase van de epidemie bevindt en andere maatregelen toepast, is het van groot belang om teams ter plaatse te hebben. Zij houden de vinger aan de pols en bereiden de volgende concrete stappen voor, wanneer buitenlandse reizen opnieuw zullen toegelaten worden.

Intussen zetten we in op een aantal acties die de reputatie van Vlaanderen in hun markt verstevigen. Dat doen we door de lokale reisindustrie en pers zo goed mogelijk te informeren en te tonen dat Toerisme Vlaanderen steeds voor hen klaarstaat. Dat wordt enorm gewaardeerd door onze partners. Via sociale media, pers en trade zorgen we ook voor de verdere verspreiding van onze initiatieven.

5. Vlaanderen Vakantieland 2.0

Unieke vakantie-ervaringen in eigen land, daar gaan we meer dan ooit voor. Daarom slaat Toerisme Vlaanderen samen met de provinciale toeristische organisaties (Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant, Westtoer en Logeren in Vlaanderen Vakantieland), de toeristische diensten van de Vlaamse kunststeden (Visit Antwerpen, Visit Bruges, Visit Gent, Visit Leuven en Visit Mechelen) de handen in mekaar. Deze groep engageert zich sinds april 2020 onder de noemer Vlaanderen Vakantieland 2.0.

Samen met alle private en publieke toeristische partners in ons land, ontwikkelen we versneld activiteiten om bestaande initiatieven uitbreiden om het herstel van het binnenlands toerisme mogelijk te maken. Naast het eigen denkwerk, zamelde deze groep begin april 300 ideeën in via een brede online oproep.

Verwezenlijkingen

Inspiratiecampagne "We hebben jullie gemist #welkomterug"

Met de warme boodschap “We hebben jullie gemist. #welkomterug" lanceerden we begin juni de inspiratiecampagne Vlaanderen Vakantieland. Met deze campagne zetten we het toerisme in Vlaanderen in de kijker en willen we de toeristische bestedingen in Vlaanderen op korte termijn verhogen.

> Lees meer over de inspiratiecampagne

YouFlanders-applicatie

YouFlanders is een handige mobiele applicatie voor toeristische uitbaters én bezoekers om een zorgeloze vakantie in Vlaanderen mogelijk te maken. De app geeft een overkoepelend zicht op het Vlaams toeristisch aanbod. Met behulp van de druktebarometer kunnen uitbaters mogelijke bezoekers informeren over de drukte. Verder is het mogelijk om een overzicht te bieden van de genomen veiligheidsmaatregelen. Op die manier kunnen bezoekers met een gerust gemoed op stap gaan.

> Lees meer over YouFlanders


6. Reguliere werking

A. Communicatie naar toeristen

Via onze B2C-website www.visitflanders.com laten we de toeristen weten dat Vlaanderen momenteel niet bezocht kan worden en houden we hen op de hoogte van de recente ontwikkelingen.

Ook via onze sociale toeristische media (Facebook en Instagram) zorgen we voor snelle updates.

We beantwoorden ook tijdig de vragen van toeristen. En door middel van initiatieven (zie pagina buitenlandse werking) houden we toeristen warm voor Vlaanderen.
 

B. Communicatie naar toeristische sector

Op de homepagina van deze sectorwebsite publiceren we relevante nieuwsberichten voor onze toeristische partners. En op een toegewijde webpagina bundelen we nuttige informatie over corona en de toeristische sector. We vullen deze pagina aan en sturen deze bij wanneer nodig. Deze pagina is onderverdeeld in de verschillende rubrieken #toerismehelpt, monitoring, veelgestelde vragen en ondersteuning, met enkele belangrijke subpagina's:

  • De veelgestelde vragen-pagina, waar we de aankondigingen van de Nationale Veiligheidsraad nauwgezet opvolgen. Samen met andere belangrijke informatie gieten we de steunmaatregelen van toepassing op onze toeristische partners en ondernemers in een vraag en antwoord.
  • De protocollen-pagina, waar we informatie verzamelen rond de veiilgheidsprotocollen, en de toepassing ervan op toeristische ondernemingen.

Via communicatie@toerismevlaanderen.be krijgen we veel vragen van toeristische partners. We beantwoorden die zo snel mogelijk.

Onze corporate sociale media zetten we in voor snelle updates van recente ontwikkelingen. Daarbij verwijzen we door naar de meest recente informatie op deze website. Neem een kijkje naar onze accounts op Facebook, LinkedIn en Twitter.

In een sectornieuwsbrief bundelen we de belangrijkste nieuwsberichten en updates van de afgelopen weken. Gemiddeld verzenden we zo’n 1 à 2 keer per maand een update naar de ingeschrevenen. Inschrijven voor de sectornieuwsbrief kan via deze pagina.
 

C. Communicatie naar pers

De juiste media-aandacht mag ook in deze tijden niet ontbreken. Zo verspreiden we relevante activiteiten steeds tijdig naar de pers en staat onze woordvoerder paraat om de nodige persvragen te beantwoorden.

We zorgden er de afgelopen weken voor dat onze CEO Peter De Wilde te gast was in een VTM NIEUWS Special en in de Zevende Dag.