Inclusieve vakanties voor kinderen met én zonder beperking

spelende kinderen in de zon met parachute doek

Jouw contactpersoon

12 augustus is Internationale Dag van de Jeugd. Bij Toerisme Vlaanderen denken we dan aan álle kinderen en jongeren, ook aan wie op vakantie zorg of begeleiding nodig heeft. Gelukkig zijn er organisaties waar ze weten hoe je dat in de praktijk waarmaakt.

JOETZ en VFG-Jong zijn 2 vzw’s die in nauwe samenwerking inclusieve kampen en speelwerking organiseren. Bij JOETZ gaan kinderen met en zonder beperking samen op vakantie. Bij VFG-Jong gaan hoofdzakelijk kinderen met een beperking mee, maar andere kinderen zijn evengoed welkom.

Lynn De Rouck (educatief medewerkster JOETZ Oost-Vlaanderen): “We richten ons allebei vooral op kinderen met een mentale problematiek, bijvoorbeeld autisme of gedragsproblemen. Soms gaan er ook kinderen met een fysieke beperking mee.”

“We organiseren elk onze eigen kampjes, maar vaak wel in hetzelfde vakantieverblijf. Deelnemers aan het ene kamp doen soms dan een dagje mee met het andere.”

Saartje De Puydt (educatief medewerkster VFG-Jong): “Bij VFG-Jong ondersteunen we JOETZ ook met expertise. Zo gaan we altijd op huisbezoek als een kind met een beperking zich voor het eerst aanmeldt, óók voor een JOETZ-kamp. Dan schatten we in welke ondersteuning dat kind nodig heeft.”

Ga ter plaatse kijken

Hoeveel voorbereiding komt er bij zo’n kamp kijken?

Lynn: “Veel (lacht). In de zomer vertrekken er 3 of 4 kampen per week: daar zijn we voltijds mee bezig. Maar ook door het jaar steken we er veel tijd in. We hebben nu al de locaties voor over 2 jaar geboekt.”

Hoe vind je een geschikte locatie?

Lynn: “Toerisme Vlaanderen geeft ieder jaar een brochure met toegankelijke vakantieverblijven uit. De meest toegankelijke herken je aan het A+-label. Er staan ook tips voor uitstapjes in.”

“Heb je een verblijf gevonden, ga dan eerst ter plaatse kijken. Is er aangepast sanitair? Moet je veel trappen doen, of zijn er kamers beneden? Zijn er ook kleinere kamers, voor kinderen die niet op een slaapzaal kunnen liggen? Maak foto’s. En bedenk op voorhand welke activiteiten je wil organiseren, dan vind je sneller een match.”

Zorgen jullie voor gespecialiseerd materiaal of personeel?

Lynn: “Dat valt best mee. We hadden eens een tillift nodig om een deelnemer in en uit bed te tillen. Maar die hebben we toen gewoon gehuurd.”

“Er gaat geen medisch personeel mee. Eventueel doen we ter plekke een beroep op thuisverpleging. Bijvoorbeeld als een kind sondevoeding krijgt, of geregeld een inspuiting moet krijgen - die mogen onze vrijwilligers niet geven.”

Vrijwillige begeleiders

Jullie werken met vrijwillige begeleiders. Hoeveel zijn er nodig per deelnemer?

Lynn: “Bij JOETZ zowat 1 op 8 bij de wat oudere kinderen, en 1 op 4 bij de kleuters.”

Saartje: “Op de kampen van VFG-Jong is het gemiddeld 1 op 2. En kinderen met een zware beperking krijgen een persoonlijke begeleider.”

Hoe vinden jullie begeleiders? En hoe leiden jullie ze op?

Lynn: “Bij JOETZ mag je vanaf 15 jaar een begeleiderscursus van een week volgen. Veel deelnemers zijn als kind zelf mee op kamp geweest. In die cursus krijgen ze een sessie over inclusie, die wordt gegeven door VFG-Jong.”

Saartje: “We vinden ook begeleiders via andere kanalen. Bijvoorbeeld door studenten van gespecialiseerde opleidingen aan te spreken: orthopedie, verpleegkunde, jeugd- en gehandicaptenzorg...”

Lynn: “Vrijwilligerswerk doen voor een vergoeding van 18 euro per dag: voor veel jongeren is dat niet evident. Gelukkig hebben we een harde kern van begeleiders die het met hart en ziel doen. Die leggen we in de watten: we gaan eens barbecueën, of lasershooten...”

“En de mooie ervaringen maken veel goed. ‘t Is zalig om kinderen met en zonder beperking spontaan met elkaar te zien spelen. We krijgen ook fijne reacties van ouders. Die zitten vaak met de handen in het haar omdat ze geen opvang vinden voor hun kind.”

Saartje: “De gelukkige gezichten van kinderen die een fijne vakantie beleven, ondanks hun beperking: daar doe je het voor.”