Kasteel van Poeke - Toekomsttraject

kasteel van poeke zij aanzicht vanuit het gras iets verderop

Jouw contactpersoon

Bruno Paternoster
Kwaliteitscoach & Projectleider Kasteel van Poeke
Sinds de zomer van 2021 is Toerisme Vlaanderen de nieuwe eigenaar van het Kasteeldomein van Poeke. Het kasteel zal uitgroeien tot één van de sterkhouders van het netwerk “kastelen en tuinen” dat de komende jaren vorm krijgt. Lees op deze pagina hoe we dat zullen verwezenlijken.

Toerisme Vlaanderen wil het kasteeldomein van Poeke een nieuwe toekomst geven volgens de filosofie van Reizen naar Morgen. De toeristische ontwikkeling zal vertrekken van de positieve kracht van toerisme en bijdragen aan een florerende bestemming. Die toekomst zal duurzaam zijn en meerwaarde bieden voor de plek zelf, de toekomstige bezoekers, de lokale gemeenschap en de lokale economie.

Toerisme Vlaanderen zal streven naar een evenwicht tussen de verwachtingen van de inwoners, de ondernemers, de (internationale) bezoekers en de natuurlijke en erfgoedwaarde van het domein en het kasteel. Hierbij geven we de stakeholders ook graag een stem tijdens het vastleggen van die toekomstige bestemming.

Tijd voor onderzoek, overleg en experiment

Het participatief toekomsttraject is een meerjarenproject. We willen het participatieproces voldoende tijd geven, maar ook de nodige tijd nemen om de ziel van de plek te doorgronden, de historische en maatschappelijke troeven leren kennen en een helder beeld krijgen van welke restauratiewerken bijvoorbeeld nodig zijn. Terwijl deze studie- en inspraakronde loopt, is er ruimte om te experimenteren met tijdelijke toeristische invullingen en evenementen. Op die manier leren we samen met bezoekers, bewoners en ondernemers welke activiteiten goed en minder goed passen bij deze plek.

Denk je graag mee over de toekomst van het kasteel van Poeke? Of wil je de handen uit de mouwen steken voor het beheer van het domein?

Je broedt op een idee voor een toeristische beleving? Stuur een e-mail naar kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be

Beheersplan

Benieuwd naar de landschappelijke waarde van het domein en hoe we het respectvol beheren? Lees het Beheersplan 2003-2027 dat de Beheerscommissie kasteeldomein van Poeke heeft opgesteld. Vertegenwoordigers van Onroerend Erfgoed, Agentschap Natuur en Bos, gemeente Aalter, Natuurpunt, Regionaal Landschap Meetjesland, de gebruikers en Toerisme Vlaanderen overleggen samen om de landschappelijke waarden van het domein te behouden, verbeteren of herstellen.