Testcongres - Van scherm naar CERM

testcongres

Jouw contactpersoon

Het evenement vormde het voorwerp van een wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van IDLab, verbonden aan Universiteit Antwerpen en imec, en van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool brachten tijdens het evenement met behulp van verschillende manuele en technologische telmethoden het aantal bezoekers in kaart. Dit TETRA-project, gefinancierd door VLAIO, heeft als doel de nauwkeurigheid van deze telmethoden te kunnen bepalen, wat cruciaal is in tijden van corona- en afstandsmaatregelen. Voor de technologische telmethoden werden ze tijdens het evenement bijgestaan door Acurity, CityMesh en CrowdScan.

We raden sterk aan om bij het indienen van de aanvraag voor het organiseren van een testevent bij de lokale overheid meteen een ingevulde 'Structuur aanvraagdossier' mee te sturen: overheid.vlaanderen.be/documenten-testevenementen.

Kon je er niet bij zijn? Bekijk en download hieronder de presentaties

Aftermovie

Presentatie: 'Testevents in Vlaanderen: welke en hoe?' - Peter Decuypere

 

Presentatie: 'Werkt het nieuwe COVID Event Risk Model (CERM 2021) in de praktijk?' - Peter Decuypere

Presentatie And& summit & festival - Inzichten en perspectieven

Onderzoeksproject crowd counting

Lees er meer over

Een terugblik op de avond en het programma

PROGRAMMA

16.00 - 18.00 uur: VERWELKOMING + NETWERKMOMENT
18.00 - 20.30 uur: CONGRESGEDEELTE

Verwelkoming door Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen

Muzikale omlijsting door Ozark Henry

Slotwoord door minister Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme

ONDERSTAANDE THEMA'S KWAMEN AAN BOD TIJDENS HET CONGRESGEDEELTE:

1. Testevents in Vlaanderen: welke en hoe?

Wat zijn de regels voor de organisatie van een testevent? Zorgen testevents niet voor een vertraging van de heropstart?

Gastspreker: Peter Decuypere, EventFlanders.
 

2. Fieldlab: wat kunnen we leren uit de testevents in Nederland?

In Nederland hebben ze met Fieldlab al een aantal testevents achter de rug. Welke lessen trekken zij hieruit? Wat kunnen we zelf meenemen voor de organisatie van testevents in Vlaanderen?

Gastspreker: Maarten Schram, LiveCom Alliance & Independent Dutch Event Association (IDEA).

3. Werkt het COVID Event Risk Model 2021 wel in de praktijk? Dit testcongres als case.

We pasten op dit testcongres het aangepaste CERM 2021 toe. We overliepen dit CERM 2021 en toonden meteen hoe je de vereiste COVID-veiligheidsplannen kan opmaken. De COVID-veiligheidsplannen worden gedeeld via COVID Event Risk Model | Toerisme Vlaanderen.

Gastspreker: Peter Decuypere, EventFlanders.

4. And& summit & festival - Inzichten en perspectieven

Never waste a good crisis. Een jaar pandemie heeft voor de cultuur-, congres- en eventsector niet veel vreugde gebracht. Anderzijds is er nog nooit zoveel op korte termijn geëxperimenteerd en geïnnoveerd. Het and& innovatiefestival deelde inzichten over de toekomst van hybride festivals, events en congressen.

Gastspreker: Pieter Goiris, and& summit & festival.
 

5. Welke wetenschappelijke telmethodes bestaan er om het aantal deelnemers tijdens je event in kaart te brengen?

In COVID-tijden is het van groot belang om op elk ogenblik zicht te hebben op het aantal aanwezigen op je event. Tijdens ons testcongres werden verschillende wetenschappelijke telmethodes gebruikt om het aantal deelnemers in kaart te brengen. De onderzoekers gingen ook dieper in op hun wetenschappelijk onderzoek.

Gastsprekers: Christine Merckx, expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool en Maarten Weyn, IDLab van UAntwerpen-imec.
 

COVID-VEILIGHEID VAN HET TESTCONGRES

Uiteraard stond ook bij dit testcongres de veiligheid voorop. Het event werd dan ook volledig georganiseerd volgens de richtlijnen van het COVID Event Risk Model. Ook de locatie, het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp, ondersteunde een veilig verloop want het kreeg in 2020 een COVID Infrastructure Risk Model-vergunning (CIRM). Daarenboven lag het aantal toegelaten deelnemers voor het testevent ver beneden het aantal deelnemers dat is toegestaan volgens het COVID Infrastructure Risk Model.