Winterkamperen: verleng je seizoen, verhoog je omzet

Auteur: Tjerk Romkema
Winterkamperen

Jouw contactpersoon

Winterkamperen is populair

Winterkamperen in Nederland en België wint jaar op jaar aan populariteit. Exacte absolute cijfers ontbreken, maar De Groene Koepel, waarbij 20% van de wintercampings in Nederland is aangesloten, zag sinds 2015 een jaarlijkse groei van rond de 13% in aantallen overnachtingen. Sinds 2019 versnelt de groei zich, met een plus van 23% in de winter van 2019 en 57% in 2020.

Dit betreft enkel het kamperen en gebruik van camperplaatsen op campings en de cijfers laten glamping overnachtingen buiten beschouwing, terwijl ook daar groei in zit. Deels is de laatste groei een corona-effect maar de continue groei past in de hunkering van kampeerders naar meer beleving en mini-avonturen.

man zit op dak tent op auto te staren naar sterrenhemel

Winterkamperen én winterglampen

Winterkampeerders zijn er in verschillende soorten en maten. De diehard kampeerders met tent of vouwwagen, maar de grootste groep zijn de caravan- en met name camper-kampeerders. Men kampeert op standaard (verharde) kampeerplaatsen of camperplaatsen en zoekt ook in de winter, het buitenleven en de rust en ruimte die daarbij hoort.

Ook glamping accommodaties zoals blokhutten, yurts, boomhutten, pipowagens en zelfs winterharde safaritenten lenen zich prima voor gebruik in de winter. Mits uiteraard voldoende geïsoleerd en te verwarmen met een kachel. Dit kan de bezettingsgraad behoorlijk verhogen.

Steeds meer (pop-up) campings richten zich specifiek op deze groep "winterglampers". Winterwoods in het Nederlandse Drenthe is daar een voorbeeld van. Waar iedere winter een yurtdorp wordt gecreëerd met veel extra’s zoals winteryoga, koude-trainingen of een workshop koken op kampvuur.

Winterwoods winterkamperen

Winterkampeerseizoen, waar hebben we het over?

Het seizoen voor winterkamperen loopt eigenlijk de hele winter door maar als kampeeruitbater zijn er verschillende keuzes die je kunt maken afhankelijk van hoe deze bij jouw bedrijfsvoering passen.

Hele jaar open

De meest voor de hand liggende optie is om je camping het hele jaar open te stellen. Dat heeft als voordeel dat je je écht als wintercamping kunt profileren maar vraagt ook om een continue bedrijfsvoering gedurende het laagseizoen.

Krokusvakantie tot herfstvakantie

Een andere optie is het verlengen van jouw seizoen aan de voor- en/of achterkant. Ook het winterkamperen kent een hoog- en laagseizoen. De bezettingspieken vallen veelal gelijk met de vakantieperiodes in Nederland en België. Met deze langere openstelling kun je profiteren: deze pieken bij gezinnen en de vroeg- en laatkampeerders onder de oudere doelgroep maar blijft er ruimte voor eigen rust, groot onderhoud en ontwikkeling.

Kerstvakantie meepakken

Binnen de piekperiodes in het winterseizoen vormt de kerstvakantie een bijzondere periode. Je ziet dan namelijk enerzijds een bovengemiddeld aantal gezinnen die winterkamperen. Zeker op campings waar activiteiten worden georganiseerd of waar een binnenzwembad is. Anderzijds is er ook een steeds grotere groep feest- en vuurwerkmijders. Die zich juist in deze drukke tijd terugtrekken in de rust en natuur. Deze doelgroepen zijn erg specifiek waardoor ze ook makkelijker te targetten zijn.

kampvuur in de sneeuw

Dit is wat winterkampeerders verwachten

Het eisenpakket van winterkampeerders is veelal lager dan dat van de gemiddelde kampeerder in het hoogseizoen. Er zijn echter een aantal basisvoorwaarden die goed geregeld moeten zijn én aangename verrassingen waarmee je je als camping kunt onderscheiden.

  • Rust en ruimte: Winterkampeerders kiezen bewust voor kamperen in het laagseizoen. Zij verwachten dan ook geen volle kampeervelden. Het gebruik van de kampeervelden op halve capaciteit draagt positief bij aan hun rust- en ruimtegevoel.
  • Elektriciteit: Het merendeel van de winterkampeerders, de diehard tentkampeerders uitgesloten, kampeert met elektriciteit. Het elektriciteitsgebruik ligt in de winter vaak hoger door kachels en ander indoor entertainment. Communiceer duidelijk over hoeveel ampère de stroomaansluitingen op jouw camping zijn en wat wel en niet kan. Bijkomend voordeel van het spreiden van kampeerders over meerdere velden is soms dat je de stroombelasting van jouw netwerk zo ook kunt spreiden.
  • Verwarmd sanitair: Een warme douche voor het slapen gaan of na een lange wandeling is erg fijn. Nog fijner is het wanneer je ook tijdens het aankleden of tandenpoetsen niet meteen begint te bibberen. De meeste campings hebben dan ook verwarming in het sanitair gebouw maar vergeten dit te communiceren. Dat het water bij de kampeerplaats is afgesloten in de winter snappen kampeerders wel maar ook dat kun je beter wel duidelijk vermelden.
  • Warme kop of hap: Kampeerders verwachten in de winter niet dat de bistro of het restaurant op de camping open is. Wel is het erg fijn om ergens even te kunnen opwarmen bij een warme kop chocomelk of tijdens het diner. Zijn deze wel open dan is dat een mooie verrassing. Dit kan bijvoorbeeld ook een verwarmde slechtweeraccommodatie zijn met een selfservice optie. Heb je deze faciliteiten niet op jouw eigen camping of zijn ze gesloten, geef je gast dan een aantal persoonlijke suggesties van lokale partner-ondernemers.
  • Kampvuur: Lang niet alle, maar wel een groot deel van de winterkampeerders houdt van een warm kampvuur. Het liefst op de eigen kampeerplaats of anders op een centrale kampvuurplaats. Communiceer ook hier duidelijk over de afspraken en mogelijkheden. Is het toegestaan? Met of zonder vuurschaal? Is er hout te koop? Dat voorkomt teleurstellingen.
  • Activiteiten: Kampvuur maar ook activiteiten dragen bij aan de avontuurlijke winterbeleving. En hoewel kampeerders het niet verwachten, kan je vooral bij de jongere groep millennial-kampeerders hiermee punten scoren. Denk aan workshops broodbakken of koken met een Dutch Oven, georganiseerde winterhikes- of bikes, kampvuurverhalen of -muziek, een winterduik of -training maar ook een kunstijsbaan of verzorgd kerstdiner in de voortent. Hiervoor kun je eventueel ook gebruik maken van externe partners.
  • Verhuur: Met verhuur kun je de omzet per boeking verder verhogen en de winterbeleving stimuleren. Een verrijdbare hottub voor bij de tent, vuurschalen, pizzaovens of houtkachels. Allen zorgen ze voor gezelligheid en een memorabele ervaring.

 

iemand leest in tent  een boek met uitzicht

Maak winterkamperen bijzonder

Winterkampeerders komen voor rust, ruimte en avontuur. Herinneringen en verhalen maken is voor hen echter net zo belangrijk als buiten zijn. Help ze daarbij! Wees één van de eerste wintercampings in België. Door ook in de winter aandacht te hebben voor de aankleding van jouw camping, activiteiten die het herinneren waard zijn en een beetje warmte wanneer ze dat nodig hebben. Oh, en vergeet daarnaast zelf ook niet expliciet over de mogelijkheden voor winterkamperen te communiceren: op je website, op social media, in gidsen en op platformen. Want ze moeten je natuurlijk wel kunnen vinden.

 

Over de auteur

Tjerk Romkema is marketeer, docent, trendwatcher en hoofdredacteur van Kampeermeneer.nl, het grootste online kampeermagazine van de Benelux. Hij kampeert al zijn hele leven en schrijft en adviseert over trends en inspiratie in de kampeerwereld voor kampeerders en campingeigenaren.