27 kuststranden krijgen Blue Flag-label voor duurzaam toerisme

2 July 2020
Bredene

Jouw contactpersoon

Sinds 2 juli 2020 wapperen er in totaal 46 Blue Flags in Vlaanderen, waarvan 27 nieuwe op kuststranden. De Blue Flag is een internationaal kwaliteitslabel voor stranden, zwemvijvers en jachthavens die uitblinken in kwaliteit en duurzaamheid. Samen met GoodPlanet Belgium en Aquafin steunt Toerisme Vlaanderen dit project.

27 Vlaamse kuststranden pronken sinds 2 juli officieel met een Blue Flag-label. Er zijn 12 zwemvijvers en 7 jachthavens die reeds het Blue Flag label hadden en waar ook in 2020 de blauwe vlag zal wapperen. Ons land was tot nu zowat het enige Europese land zonder Blue-Flag strand aan de kust. Dankzij inspanningen van Aquafin en ingrepen aan de mondingen van de havengeulen is de waterkwaliteit in die mate verbeterd dat nu iedere kustgemeente in aanmerking komt.

Het Blue Flag label wordt uitgereikt door GoodPlanet Belgium, Aquafin en Toerisme Vlaanderen aan stranden, zwemvijvers en jachthavens die uitblinken in kwaliteit en duurzaamheid. In totaal wapperen er 46 Blue Flags op stranden, zwemvijvers en jachthavens in Vlaanderen.

De stranden, zwemvijvers en jachthavens met een Blue Flag voldoen aan strenge normen op vlak van duurzaamheid, veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid. Ze voldoen aan een lange lijst criteria op het vlak van waterkwaliteit, milieubeheer, veiligheid, toegankelijkheid, bewustmaking en educatie.

Toerisme Vlaanderen investeert mee in dit label omdat Blue Flag het positieve imago en de reputatie van de toeristische bestemming Vlaanderen in binnen- én buitenland mee versterkt. Internationale bezoekers weten een bestemming die investeert in duurzaamheid zeker te appreciëren. Het behalen van een Blue Flag betekent niet alleen een absolute erkenning en meerwaarde voor de plek zelf, maar ook voor zijn bewoners en ondernemers. Kortom, een mooie stap om Vlaanderen internationaal nog beter op de kaart te zetten als kwalitatieve en duurzame reisbestemming.

De uitreiking van deze Blue Flags vond plaats op 2 juli 2020 in de Twins Club in Bredene, in aanwezigheid van Vlaams minister voor toerisme Zuhal Demir en de burgemeesters van de betrokken kustgemeentes.

Wereldwijd wapperen er dankzij Blue Flag, een project van de Foundation for Environmental Education, 4664 blauwe vlaggen in 46 landen: van Zuid-Afrika tot Zweden en van de Bahama’s tot Japan.

Ontdek op welke 46 locaties in Vlaanderen sinds 2 juli een Blue Flag wappert via www.blueflag.be/locations.