Dankzij Museum Tour op virtueel bezoek bij Vlaamse topmusea

21 October 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Sinds 19 oktober 2020 is Museum Tour, een reeks korte online documentaires over toonaangevende Vlaamse musea en collecties, te zien op VRT NU. Iedere documentaire bestaat uit een virtuele rondleiding waarbij de conservator of een andere expert gepassioneerd vertelt over de verzameling. Museum Tour is een initiatief van Canvas, de Vlaamse musea en Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed).

Op 19 oktober 2020 ging de eerste Museum Tour online op VRT NU. Via de virtuele rondleidingen doorheen verschillende Vlaamse musea, nodigen Canvas, FARO en Toerisme Vlaanderen kunstliefhebbers uit om online kennis te maken met verschillende unieke museumcollecties. De online rondleidingen kunnen bekeken worden als korte, op zichzelf staande documentaires. Ze zijn ook geschikt als voorbereiding, begeleiding of aanvulling van een echt museumbezoek.

Museum Tour is een vervolg op Stay At Home, waarbij Toerisme Vlaanderen en het Museum voor Schone Kunsten de unieke tentoonstelling rond Van Eyck naar de Vlaamse huiskamers brachten. Ook het Bruegelmuseum, het Rubenshuis, het Museum voor Moderne Kunst en het Hof van Busleyden kwamen aan bod. Dit initiatief kwam er nadat alle musea de deuren moesten sluiten door de verstrengde coronamaatregelen. Door het succes van Stay At Home, komt Toerisme Vlaanderen nu met een verlengstuk: Museum Tour.

Peter de Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen: “Museum Tour is voor Toerisme Vlaanderen en de betrokken musea de perfecte manier om onze passie voor erfgoed, kunst en cultuur te blijven delen met de rest van de wereld, zeker op een moment dat mensen fysiek samenbrengen wat moeilijker ligt. … Inzetten op passiegroepen en verbinden, dat zijn voor ons sleutelbegrippen in het toerisme van de toekomst.”

In totaal staan er maar liefst vijf rondleidingen op de planning. Het eerste bezoek is aan het Museum Mayer Van Den Bergh in Antwerpen. Vervolgens zijn de Sint-Pieterskerk in Leuven, het Sint-Janshospitaal in Brugge, het KBR museum in Brussel en het Industriemuseum in Gent aan de beurt.

De documentaires, die een tiental minuten duren, kan je bekijken op VRT NU en via de kanalen van de betrokken musea, FARO en Toerisme Vlaanderen. Met deze actie hopen we potentiële bezoekers van over de hele wereld warm te maken voor een toekomstig bezoek aan deze topmusea in Vlaanderen en Brussel.

Heeft jouw onderneming een link met Vlaamse topmusea of bevat jouw klantenbestand veel kunstliefhebbers? Breng hen dan op de hoogte van dit initiatief!
Start je virtuele rondleiding