3% meer boekingen voor hotels en B&B’s tijdens herfstvakantie

4 November 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

Goed nieuws voor de Vlaamse logiessector, want uit gegevens die Toerisme Vlaanderen verzamelde via het dataplatform Stardekk blijkt dat de Vlaamse hotels en B&B’s tijdens deze herfstvakantie 3% meer bezoekers mogen ontvangen dan tijdens dezelfde periode in 2019. Vooral de enorme stijging van binnenlandse boekingen ligt aan de basis van deze positieve trend. De keuze om het voorbije anderhalf jaar ‘Vlaanderen Vakantieland’ actief te promoten bij de binnenlandse toerist, werpt duidelijk zijn vruchten af.

Onze Vlaamse logies zijn tijdens deze herfstvakantie erg in trek bij de binnenlandse toerist. Uit gegevens die Toerisme Vlaanderen verkreeg via Stardekk blijkt dat de Vlaamse hotels en B&B’s deze vakantie op 3% meer boekingen kunnen rekenen in vergelijking met de herfstvakantie van 2019. Die stijging is te danken aan een enorme boost van het binnenlands toerisme (+61% t.o.v. 2019). Vooral de kunststeden kunnen op heel wat binnenlandse interesse rekenen (+ 73%). Al vinden binnenlandse toeristen ook de weg naar de groene regio’s (+ 64%) en ook de kust is een stuk aantrekkelijker dan voor de uitbraak van het coronavirus (+ 56%). Op een volledig herstel van de internationale reismarkt is het nog wachten tot 2024.

Globaal gezien weten vooral de kust (+29%) en de groene regio’s (+11%) toeristen te lokken in vergelijking met de herfstvakantie van 2019. De kunststeden blijven het moeilijker hebben (-19%), ondanks de forse stijging van binnenlandse bezoekers. De kunststeden zijn voornamelijk afhankelijk van buitenlandse toeristen. En die blijven nog grotendeels weg, zeker uit de verder afgelegen herkomstmarkten.

Via Stardekk hebben we zicht op de boekingen van meer dan 600 hotels, 242 B&B’s en 127 vakantiewoningen. Voor de hotels zijn de cijfers zeer representatief, omdat het gaat over meer dan de helft van de hotels in Vlaanderen. Bij de B&B’s geven de cijfers een duidelijke indicatie. Voor de vakantiewoningen is de steekproef te klein.