Begeleidingstraject 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed'

De vele meeting- en congreslocaties in erfgoedsites geven Vlaanderen een uniek profiel als meetingbestemming. Met een netwerk van 'Flanders heritage venues' versterken we die troef om Vlaanderen internationaal te promoten als uitgelezen meeting- en congresbestemming. Alle Flanders heritage venues volgden een begeleidingstraject dat hen stimuleert en adviseert om unieke (erfgoed)belevingen te creëren. Het netwerk telt inmiddels 21 meeting- en eventlocaties.

Jouw contactpersoon

"Vergaderen kan je overal, maar in Vlaanderen kan dat in een mooie historische setting”

Tijdens het begeleidingstraject 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed' krijgen de meetinglocaties advies bij het versterken van de (erfgoed)bleving in hun infrastructuur, communicatie en dienstverlening. Meetinglocaties die het begeleidingstraject succesvol afronden, verbindt Toerisme Vlaanderen in het merk 'Flanders Heritage Venues', dat erfgoed en beleving koppelt aan internationale verwachtingen op het vlak van kwaliteit en dienstverlening.

1. Wat zijn 'Flanders heritage venues'?

De meetinglocaties in erfgoed die het begeleidingstraject met succes afronden treden toe tot het merk 'Flanders Heritage Venues'. Een 'Flanders heritage venue' voldoet aan de volgende basisvoorwaarden:

  • permanente infrastructuur met kwalitatieve meetingfaciliteiten
  • professionele dienstverlening van internationaal niveau (waaronder voldoende talenkennis)
  • gelegen in Vlaanderen of Brussel
  • gelegen in een erfgoedlocatie (gebouw met erfgoedwaarde)
  • een ‘unieke meetingbeleving’ bieden: de locatie bezorgt de bezoeker een erfgoedbeleving en ook doorheen de dienstverlening en bezoekerscyclus zijn extra verrassende effecten toegevoegd. Eventueel verwijzen zij naar andere toeristische troeven van Vlaanderen (natuur, wielercultuur, kunst & cultuur, tafelen).

Daarnaast zijn er een aantal blijvende aandachtspunten voor de meetinglocatie om van een Flanders heritage venue te kunnen spreken.

  • meetings en congressen zijn de core business
  • de capaciteit voldoet, in de mate van het mogelijke, aan het 3-stoelenprincipe (de venue heeft voor elke deelnemer een plaats in een plenaire zaal, in een break-outroom en aan een (staan)tafel om te eten)
  • de meetinglocatie is goed bereikbaar vanaf de nationale luchthaven
  • er zijn voldoende geschikte logies en belevingsmogelijkheden in de omgeving
  • de locatie voldoet aan de Groene Sleutel-criteria voor meetinglocaties en het toegankelijkheidslabel voor meetinglocaties (meer info op www.toerismevlaanderen.be/toegankelijkheid).

De verwachtingen op het vlak van kwaliteit en dienstverlening maken geen deel uit van het begeleidingstraject. Toerisme Vlaanderen organiseert hiervoor wel initiatieven via het professionaliseringstraject meetingindustrie.

2. Het netwerk 'Flanders heritage venues'

Eenentwintig meetinglocaties in erfgoed mogen zich een Flanders heritage venues noemen.

Eenentwintig meetinglocaties in erfgoed mogen zich een Flanders heritage venues noemen.
Meer uitleg vind je (in het Engels) op de pagina van Meet in Flanders.

Antwerpen

"A room with a ZOO", de naam van het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp, is het vernieuwde congrescentrum naast de Zoo van Antwerpen. Vanuit deze locatie kan kan je gorilla's, beren, leeuwen en veel meer bewonderen. Wie omgoog kijkt in de ruimte, ziet een indrukwekkend skelet van een walvis.
 

Botanic Sanctuary Antwerp het volledig vernieuwde hotel en congrescentrum naast ‘Den Botaniek’ opende in de herfst van 2020. Het voormalige Elzenveldziekenhuis werd getransformeerd naar een hotel en conferentiecentrum; de geneeskrachtige tuin van het ziekenhuis werd een botanische tuin.

 

De Handelsbeurs in Antwerpen is één van de oudste beursgebouwen ter wereld (°1531). Het negentiende-eeuwse neogotisch gebouw is na 20 jaar leegstand opnieuw te bewonderen in het centrum van Antwerpen, met de hoofdingang aan winkelstraat Meir.

BrusselMaison de la Poste het voormalige administratief centrum van de site Tour & Taxis ademt industrieel erfgoed en design. Het voormalig douanegebouw huist nu 15 inspirerende meetingruimtes.
GentSint-Pietersabdij, ooit de machtigste abdij van Gent heeft verschillende historische zalen de uitgeven op de prachtige kloostertuin met wijngaard en fruitbomen.
 De Bijlokesite overspant zeven eeuwen geschiedenis in zorg en geneeskunde. Het stadsmuseum STAM en muziekcentrum De Bijloke vormen samen één congreslocatie.
 

Gent ICC , het international convention center van Gent, werd gebouwd in de jaren ’70 door de Gentse architect Bontinck. Het ligt vlakbij het station Gent-Sint-Pieters, te midden van het Citadelpark en wordt daarom ook wel het "urban greenhouse" genoemd.

LeuvenDe Hoorn, creatieve hub in de voormalige Stella-brouwerij met prachtige brouwzaal.
 Irish College Leuven door de Ierse Franciscanenorde in de 17e eeuw opgericht als opleidingscentrum en toevluchtsoord. De Ierse cultuur is er nog alom aanwezig.
 Faculty Club ontvangt haar gasten in het eeuwenoude Groot Begijnhof. De Infirmerie dateert uit de 13e eeuw. Het Convent de Chièvres stamt uit de 16e eeuw.
LimburgThor Central in het voormalige hoofdgebouw van de steenkoolmijn van Waterschei (Genk)
 Bokrijk met vergaderaccommodatie in het kasteel en enkele historische huisjes in het Openluchtmuseum.
 Landcommanderij Alden Biesen (Bilzen) omvat de waterburcht (16e eeuw) en bijgebouwen (17e en 18e eeuw) in een uitgestrekt domein met Franse en Engelse tuin en historische boomgaard.
 C-mine , creatieve meeting– en congressite in de gerestaureerde mijngebouwen van de steenkoolmijn van Winterslag (Genk)
 

ZLDR Mine in Heusden-Zolder is een ultramoderne congreslocatie in een fascinerend belevingscentrum. Het bevindt zich in een oude "zuurstoffabriek" vlakbij de voormalige steenkoolmijnen. De congreslocatie ligt amper 150 meter van het treinstation, wat de locatie nog duurzamer maakt.

MechelenHet Predikheren, het gerestaureerde Dominikanenklooster op de Tinel-site huisvest ook de Mechelse stadsbibliotheek. Naast een bibliotheek en verschillende meetingruimtes, is er ook een co-workingruimte en een tentoostellingsruimte. Het Predikheren won in 2020 de Onroerenderfgoedprijs, uitgereikt door de Vlaamse Overheid.
 Lamot, het congrescentrum in de gelijknamige brouwerij uit 1855 stimuleert de congresorganisator en -bezoeker om nieuwe ideeën te brouwen. Geniet van een bijzonder uitzicht: langs de ene kant zicht op de gezellige Vismarkt en de rivier, langs de andere kant een panorama van het historische centrum.
OostendeHet iconische Kursaal Oostende biedt unieke architectuur uit midden jaren ’50: strak modernistisch en functioneel. Het twee-eeuwenoude gebouw bevindt zich aan de rand van het strand, wat een ideale locatie biedt aan iedereen die er komt.
MeisePlantentuin Meise is een schitterend park met eeuwenoude bomen en zeldzame planten. De tuin heeft zelfs een wereldreputatie op vlak van wetenschappelijk onderzoek naar fauna en flora. Het indrukwekkende plantenrijk is met 92 hectare één van de grootste plantentuinen in de wereld. Ook kasteel van Boechout is te vinden in het midden van de domein.
BruggeHet Provinciaal Hof in Brugge is één van de meest indrukwekkende gebouwen in de Brugse binnenstad en is bovendien geklasseerd als UCESCO werelderfgoed. De neogotische architectuur en de schitterende ligging aan de grote markt, zetten aan tot tal van ideeën. Waar oorspronkelijk de grootste markthal van het middeleeuwse Brugge stond, is nu ook ultramoderm vergader- en congrescentrum met state-of-the-art apparatuur.
 

De Magdalenakerk in Brugge is als voormalig religieus gebouw een buitenbeentje onder de Flanders Heritage Venues. De kerk werd omgevormd tot spiritueel centrum waar zowel erediensten als kunsttentoonstellingen kunnen plaatsvinden en waar ook plaats is voor een koffiebar. Deze "eco-kerk" is het hart van het sociale weefsel van de stad, met "authenticiteit" als sleutelwoord.

 

Toerisme Vlaanderen lanceerde eind mei 2019 de campagne 'Create Tomorrows Heritage' op IMEX Frankfurt, één van de grootste internationale MICE-beurzen. Voor de Flanders heritage venues en bestemmingen betekent dit extra internationale promotie.

Thor Central - 'Flanders Heritage Venues' koppelen erfgoed en beleving aan internationale verwachtingen op het vlak van kwaliteit en dienstverlening

3. Begeleidingstraject 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed'

Wie in Vlaanderen een congres of meeting bijwoont, zou zich dat jaren later nog moeten herinneren dankzij de inspirerende beleving van het erfgoed. Het begeleidingstraject stimuleert en ondersteunt vergaderlocaties met advies op maat om te bepalen met welke verhalen, erfgoedelementen, boodschappen, emoties… ze zich gaan positioneren. En met welke middelen (interieuringrepen, acties, aanpassingen, producten, effecten… ) ze hun meeting- en erfgoedbeleving gaan realiseren. Het begeleidingstraject mondt uit in een helder en consistent strategisch concept, een customer journey analyse die sterke en zwakke kanten van de venue blootlegt en een aantal creatieve voorstellen.

De begeleiding wordt uitgevoerd door CityD-WES, een onderzoeksbureau met veel inhoudelijke expertise in huis. WES werkt voor de begeleiding samen met:

  • ArrowMinded, gespecialiseerd in erfgoed relevant maken voor een breder publiek
  • CityCubes, gespecialiseerd in merkactivatie en beleving.

Het begeleidingstraject is enkel bestemd voor potentiële ‘Flanders heritage venues’. Toerisme Vlaanderen selecteerde na oproepen eind 2017 en begin 2019 in totaal 25 meetinglocaties. Deze 8 locaties zijn nog het traject mogen starten: Abdij van Park (Leuven), Augustijnenklooster (Gent) en ICC Gent, de Handelsbeurs (Antwerpen), De Plantentuin van Meise, de mijnsite van Heusden-Zolder, de Heilige Magdalenakerk en het Provinciaal Hof (Brugge). Twee locaties haakten onderweg af. Deze 6 locties traden toe tot het Flanders Heritage Venues-netwerk in juni 2021. Meer informatie over het begeleidingstraject vind je in de handleiding.

4. Inspiratiesessie 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed'

Op 14 december 2018 organiseerde Toerisme Vlaanderen een inspiratiesessie over beleving in meetinglocaties in erfgoedsites. Zo’n 40 meetinglocaties en congresbureaus kwamen in het Stripmuseum in Brussel luisteren naar hoe je beleving kan opwekken in je meetinglocatie.

Katelijn Quartier, directeur van Retail Design Lab van de UHasselt, toonde hoe je technieken om winkelbeleving te creëren kan toepassen om meetingbeleving vorm te geven.

Vier praktijkvoorbeelden maakten duidelijk hoe uiteenlopend je jouw meetingbeleving (in erfgoed) kan aanpakken. Cruciaal is vertrekken van de troeven en kenmerken van je locatie. Deze vier meetinglocaties kwamen hun kijk op beleving voorstellen: