Over de logiesbarometer

Voor wie is de logiesbarometer bestemd en wat is het doel ervan? Lees hieronder meer over het hoe en waarom van deze handige tool.
Een strakke slaapkamer in neutral stijl met een lichte parketvloer en witte muren

Jouw contactpersoon

De logiesbarometer

Volgende logiestypes zitten vervat in de barometer:

  • Hotels
  • B&B’s
  • Hostels
  • Campings
  • Camperterrein
  • Andere kamergebonden logies
  • Andere terreingebonden logies

 

Je bent geen logiesuitbater?

Je baat geen commercieel logies uit, maar je de bezettingsgraad van de Vlaamse logies interesseert je wel? Via de logiesbarometer kan je de gemiddelde bezettingsgraden van logies van hetzelfde type opvragen per stad, regio,… en per maand of jaar. Ook de herkomst en het motief van de logiesgasten kan je opvragen.

Omdat de privacy van de Vlaamse logies boven alles staat, zal de barometer nooit resultaat geven over 3 of minder logies. We rapporteren steeds indien de steekproef groter is dan 3 logies.

Je bent logiesuitbater?

Als uitbater van een logies in Vlaanderen kan gratis je je eigen bezetting vergelijken met de gemiddelde bezetting van gelijkaardige logies. Dit wil zeggen dat een hoteluitbater kan vergelijken met andere hotels, een B&B-uitbater met andere B&B’s, een campinguitbater met andere campings etc.

Alle commerciële logies met uitzondering van de vakantiewoningen en de jeugdlogies zitten in de barometer. De lijst van deze logies vind je hierboven.

Waarom geen vakantiewoningen?

Als vakantiewoning geef je maar om de 3 jaar je bezettingscijfers door aan de FOD Economie. Hierdoor kan er geen consistente reeks cijfers worden opgebouwd.

Waarom geen jeugdverblijven?

We merken dat de bezettingsgegevens van de jeugdverblijven nog niet-consistent worden uitgewisseld. In een latere fase zullen jeugdverblijven mogelijk toegevoegd worden.

 

Hoe werkt de logiesbarometer voor jou?

We werken voor deze gegevensuitwisseling nauw samen met FOD Economie.

Wil je als logiesuitbater ook je eigen resultaten monitoren en vergelijken met die van andere Vlaamse logies?

Neem dan kosteloos en anoniem deel. Het principe is eenvoudig: de logiesbarometer hergebruikt de bezettingsgegevens die jij als logiesuitbater al maandelijks uitwisselt met de federale collega’s van FOD Economie. Uiteraard gaf je je toestemming aan FOD Economie voor een gegevensuitwisseling met Toerisme Vlaanderen.

Deed je dit nog niet? Vink in de online module ‘StatData’ (of op de papieren formulieren) van FOD Economie de checkbox aan waarin je ermee akkoord gaat dat jouw maandelijkse bezettingsgegevens in kader van deze Logiesbarometer uitgewisseld mogen worden met Toerisme Vlaanderen. De overgrote meerderheid van de Vlaamse logies deed dit reeds. Vanaf de eerstvolgende keer dat je je cijfers uitwisselt met FOD Economie, zullen je gegevens (de dag daaropvolgend) in de logiesbarometer verschijnen.

Toestemming gegevensdeling

Waar vind je als logiesuitbater jouw persoonlijke logiesbarometer?

Als logiesuitbater van een aangemeld of erkend logies kan je in het uitbatersportaal de link volgen naar de logiesbarometer. Deze link staat onderaan in je overzichtspagina.

De barometer bevat 3 bladen:

Op het eerste blad vind je de bezettingsgegevens van jouw hotel, gesplitst naar motief en naar nationaliteit:

Bezettingsgegevens

 

Op het tweede en derde blad kan  je je logies vergelijken met een aggregatie van andere logies op basis van een aantal door jouw ingestelde zoekcriteria

Je bepaalt zelf de criteria op basis van:

  • soort bezetting (bruto of netto, kamers of gasten)
  • motief of nationaliteit
  • een bepaalde ruimtelijke afbakening

De gele kleur toont  de eigen resultaten; de grijze kleur zijn de resultaten van de groep logies waarmee je vergelijkt.

In de afbeelding hieronder zie je een grafiek met de bruto en bezettingsgraden van het Vlaamse Gewest vergeleken met een groep hotels: 

Vergelijking
Aan de slag met de logiesbarometer_handleiding.pdf