Toerisme in Cijfers XL

Ontdek cijfers over de aankomsten en overnachtingen in België.
vrouw in hotelkamer

Jouw contactpersoon

Toerisme in cijfers XL analyseert in een dynamisch dashboard de cijfergegevens van de FOD – Economie - Algemene Directie Statistiek over aankomsten en overnachtingen in België.

 

Wat mag je verwachten in Toerisme in cijfers XL?

Alle detailgegevens over overnachtingen en aankomsten in 2022 en vroeger:

  • per Gewest, provincie en voor de kust, kunststeden en Vlaamse regio's
  • per kunststad en toeristische regio (Westhoek, Vlaamse Ardennen, Antwerpse Kempen, Haspengouw, …)
  • per verblijfsmotief (leisure, business, MICE)
  • Trendcijfers

Opgelet: je kan de cijfers van overnachtingen en aankomsten van 2022 vergelijken met 2021-2015 maar beter niet met vorige jaren, tenzij voor hotels en gastenkamers in Vlaanderen.

Sinds 2015 gebruikt de FOD Economie alleen nog cijfers van vergunde, aangemelde of erkende logies. (Uitvoering van een koninklijk besluit van 12 januari 2015.) Daardoor daalt het aantal bevraagde logies van sommige types sterk (bijv. jeugdlogies, campings, vakantiecentra voor volwassen). Anderzijds zijn vergunde en aangemelde vakantiewoningen nu opgenomen in de cijfers. Dit veroorzaakt soms grote verschillen tussen de cijfers van 2015 en eerdere jaren, die niet de reële evolutie van het verblijfstoerisme weergeven.

Ook vroegere evoluties van aankomsten en overnachtingen in Vlaanderen (inclusief Brussel) moet je met een kritisch oog bekijken. Want sommige verschuivingen kunnen een technische oorzaak hebben i.p.v. een toeristische. Sinds 2012 telt de FOD de categorie gastenkamer mee in de cijfers en sinds 2014 de categorie vakantielogies. Dit veroorzaakt een (kleine) trendbreuk tussen 2011 en 2012 en tussen 2013 en 2014. Vanaf 2015 wordt de categorie vakantiewoningen (op steekproefbasis) opgenomen in de cijfers.

Aanbod en capaciteit 2018 - 2022 (xlsx)

Lees meer over de gebruikte definities.

Kan je wat verduidelijking gebruiken bij het raadplegen van het dashboard? Bekijk het instructiefilmpje.