De beste hostels in de wereld

De wereld rondreizen hoeft je niet altijd een rib uit je lijf te kosten. Steeds meer reizigers kiezen daarom voor een hostel. Maar wanneer u boekt weet u niet altijd of het om een groezelige slaapzaal gaat of om een miniparel in het midden van de stad. Hostelworld.com reikt net daarom elk jaar de ‘Hoscars’ uit: prijzen voor de beste hostels ter wereld, waar de budgetreiziger zich thuisvoelt.

Voor 2018 vergeleek hostelworld.com 35.000 hostels uit 170 landen. De winnaars van de ‘Hoscars’ werden gekozen op basis van meer dan een miljoen recensies van reizigers. Zij beoordeelden de accommodaties op het gebied van hygiëne, ligging, gezelligheid, veiligheid, de verhouding prijs-kwaliteit enz.

De winnaars worden, net zoals bij de Oscars, in verschillende categorieën ondergebracht.

1. Beste klein hostel

Sungate One Foto: Booking.com

De accommodatie Sungate One, die in hartje Madrid (Spanje) ligt, is verkozen tot het beste kleine hostel ter wereld. Op vijf minuten lopen bent u bij het metrostation Callao en bij de grote winkelstraat de Gran Via. De nette kamers zijn voorzien van beddengoed, een nachtkastje en kleerhangers. Er is een gedeelde keuken, badkamer en tv-lounge beschikbaar.

Kamers vanaf 10 euro per persoon.

2. Beste middelgroot hostel

Soul Kitchen Foto: rr

Wie moeilijk kan kiezen tussen piepklein en indrukwekkend groot, zal wellicht het best logeren in het middelgrote hostel Soul Kitchen, dat in het Russische Sint-Petersburg ligt en onlangs uitbreidingswerken uitvoerde. In 2016 en 2017 was het hostel iets kleiner en won het twee keer de Hoscar voor beste klein hostel.

Wie bij Soul Kitchen logeert, kiest voor een statig gebouw uit het jaar 1863, waar ooit de zeer gegoede burgers van de stad woonden. Verscheidene kamers ademen de tijdgeest van de negentiende eeuw nog uit door de bakstenen muren, ornamenten in het plafond en tegels. Het hart van dit hostel is - zoals de naam al doet vermoeden - de keuken, waar gasten gebruik kunnen maken van de hoog kwalitatieve toestellen en het professionele gasvuur.

Kamers vanaf 12 euro per persoon.

3. Beste groot hostel

Start Hostel Taipei Main Station Foto: rr

Het ruimste, lichtste, groenste en creatiefste hostel van Taipei (Taiwan). Zo beschrijft hostelworld.com het Start Hostel Taipei Main Station na het in de wacht slepen van de Hoscar voor beste groot hostel. In dit hostel heeft u de keuze tussen een gedeelde kamer en een privékamer. In beide gevallen krijgt u gratis handdoeken en kunt gebruikmaken van de gedeelde keuken, lounge en de bewaakte bagagekamer. Vroege vogels kunnen er al vanaf 6 uur ontbijten met wat toast, koffie en jam. Vanaf 8 uur komen daar eieren, granola, beleg, enz. bij.

Kamers vanaf 16 euro per persoon.

4. Beste gigantisch groot hostel

Lub D Phuket Patong Foto: rr

Wanneer u houdt van bijzonder grote hostels (met meer dan 350 bedden), is er volgens hostelworld.com geen betere plek om te logeren dan het Lub D Phuket Patong (Thailand). U kunt er in de gemeenschappelijke recreatieruimtes hockey spelen, poolen en videogames spelen. De Muay Thai Boxing Ring is niet enkel bijzonder om naar te kijken, maar kan ook betreden worden nadat u een kleine training heeft genoten in de lobby van het hostel.

Het visitekaartje van dit hostel is en blijft het immens grote doorkijkzwembad, waar regelmatig een pool party wordt georganiseerd. Kleine waarschuwing: de gasten die dit hostel bezochten, beoordeelden de cocktails aan het zwembad als ‘eerder duur’.

Kamers vanaf 14 euro per persoon.

5. Beste hostel wat prijs-kwaliteit betreft

Dalat Friendly Fun Foto: rr

Iedereen wil waar voor zijn geld. Als u die ultieme balans wil ervaren, zal u naar Vietnam moeten trekken. Daar zorgt Dalat Friendly Fun, dat in Lam Dong ligt, ervoor dat u in alle comfort kunt overnachten zonder te schrikken van de rekening achteraf. Het hostel koos er namelijk voor om wel alle faciliteiten aan te bieden (televisie, wifi, haardroger, beveiligde parking, gemeenschappelijke keuken, bagageruimte en gratis welkomstdrankje) maar te besparen op de decoratie en meubels. U zult er geen hoogstaand design vinden, maar een degelijke basisaccommodatie.

Kamers vanaf 5 euro per persoon.

6. Beste hostel in Nederland

Lucky Lake Hostel Foto: rr

Het Lucky Lake Hostelin Amsterdam zit al jarenlang in de Hoscar-lijstjes. Toegegeven: u zit hier een flink eind buiten het centrum van de Nederlandse hoofdstad. Gasten appreciëren bij dit hostel voornamelijk de rust en creativiteit die deze caravanplek uitstraalt. Een wandeling rond het meer waar het domein aan grenst, is de grootste aanrader.

Elke ochtend kunt u van een gratis ontbijt profiteren in de ontbijtbus: een attractie op zichzelf. Verder zijn ook een gedeelde keuken, loungeruimte en gedeelde douches en toiletten gratis beschikbaar. Fietsen of kajaks huren tegen een meerprijs is mogelijk.

Kamers vanaf 26 euro per persoon.

De Standaard januari 2018