Dit wil de moderne camperaar en dat is meer dan een lozingsplaats

Auteur: Tjerk Romkema

camper - HEADER

Jouw contactpersoon

De snelst groeiende groep kampeerders in België en Europa zijn de camperaars: zij die er met kampeerauto of camperbus op uittrekken. De groei in het aantal camperplaatsen blijft echter achter. De overtuiging van ondernemers is veelal dat deze groep kampeerders niet rendabel is en niet op zoek is naar een verblijf op een kampeerterrein of betaalde camperplaats. Maar is dat wel zo?

Hoeveel campers zijn er eigenlijk in België?

In 2015 waren er volgens de ECF in België 49 471 campers ingeschreven. In 2020 waren dat er 62 183, een flinke stijging. In heel Europa rijden er anno 2020 2 427 942 kampeerauto’s rond. 58% hiervan rijdt in België of bij onze buren in Nederland, Frankrijk of Duitsland. En de verkoopcijfers voor 2021 geven aan dat dit aantal het afgelopen jaar enkel is toegenomen.

 

Hoeveel camperplaatsen zijn er in Vlaanderen?

Als we kijken naar de verhouding tussen campers en camperplaatsen, dan is deze totaal uit het lood.

Op door Toerisme Vlaanderen erkende camperterreinen zijn 944 camperplaatsen beschikbaar. Daarnaast bieden ook campings en verblijfparken specifieke camperplaatsen aan, samen goed voor 730 camperplaatsen. In totaal zijn er dus slechts 1674 camperplaatsen voor 62 183 campers. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog kampeerterreinen die campers toestaan op de standaard kampeerplaatsen. Duidelijk is dat er een groot tekort is aan camperplaatsen. Veel camperaars herkennen dit probleem met als resultaat dat er regelmatig wachtrijen staan bij camperplaatsen.

 

overzicht nacht camperplaats

Camperplaats of kampeerterrein?

Het heersende idee is dat campertoeristen allemaal vrijbuiters zijn die bij voorkeur vrijstaan op gratis camperplekken of die wildkamperen. Dat beeld doet geen recht aan de campertoerist van nu. Hoewel de camperaar over het algemeen een zeer zelfredzame gast is, laat het ledenonderzoek van de NKC uit 2021 zien dat er drie soorten camperkampeerders zijn te onderscheiden:

  1. Campingbezoekers: Dit is inmiddels met 55% de grootste groep campereigenaren of -huurders. Het zijn veelal gezinnen of vijftigplussers (evt. met kleinkinderen) die wel gebruik willen maken van de faciliteiten van de camping en ook bereid zijn om campingtarieven te betalen. Ook de gemiddelde verblijfsduur is langer dan bij de andere twee typen camperaars.
  2. Camperplaatsbezoekers: Een andere grote groep (40%) zijn zij die een camperplaats bezoeken. Dit zijn overwegend stellen, vaak zonder kinderen. Zij verblijven graag op plekken waar basisvoorzieningen zoals elektriciteit en een lozingsplaats aanwezig zijn, maar willen hiervoor niet de hoofdprijs betalen. Bij gebrek aan camperterreinen zullen zij uitwijken naar een camping, bij voorkeur met specifieke camperplaatsen.
  3. Wildkampeerders: Deze groep van ongeveer 5% van de camperaars is op zoek naar rust, vrijheid en avontuur en staat het liefst vrij, waarbij men geheel zelfvoorzienend is. In België is dit wildkamperen bij wet verboden.

 

Wat wil de moderne camperaar?

Het overgrote deel van de campereigenaren wil tegenwoordig verblijven op een camping of speciaal camperterrein. Op veel terreinen voelen ze zich echter nog niet helemaal thuis omdat de faciliteiten nog onvoldoende passen bij wat dé camperaar zoekt. Uit het ledenonderzoek van de NKC wordt duidelijk waarmee je een campertoerist blij kunt maken:

  • Watertappunt en lozingspunt: Een eerste levensbehoefte voor 74% van de campertoeristen is een vuilwater- en toiletlozingspunt. Datzelfde geldt voor een watertappunt (58%) om de watervoorraad bij te vullen. Vaak zijn dit geen fijne klusjes en juist wanneer dit dan hygiënisch en met een beetje sfeer geregeld kan worden, zoals dat bij de Ballasthoeve is gedaan, dan maak je de camperkampeerder blij.
  • Elektriciteit: Een steeds groter deel van de camperkampeerder is d.m.v. zonnepanelen grotendeels zelfvoorzienend. Toch ziet nog 62% een stroompunt als voorwaarde. Liefst met een minimum van 10 Ampère zodat het stroompunt ook in de winter de elektriciteitsconsumptie aankan.  Ook vinden camperaars het fijn om zelf te kunnen kiezen of ze voor elektriciteit kiezen of niet. De ene keer is de accu nog vol, de andere keer moet deze juist bijgeladen worden.
  • Makkelijk in- en uitrijden: De plek op de camping van de camperplaats is ook van belang. Voor de veiligheid en het gemak  vinden camperaars het fijn wanneer ze makkelijk  in en uit kunnen rijden als ze de buurt gaan verkennen of een boodschap doen.
  • Verharde ondergrond: Het merendeel van de camperaars staat graag met de motorhome op een verharde, waterpas ondergrond, waarbij het deel waar men gaat zitten bij voorkeur wel een grasondergrond heeft. Dit maakt dat de camper niet wegzakt in de ondergrond en het horizontaal stellen niet nodig is. Kleinere camperbusjes hechten hier echter veelal minder waarde aan.
  • Privacy: Veel camperplaatsen zien er uit als veredelde parkeerplaatsen. Dat doet enerzijds af aan de sfeerbeleving, maar zorgt ook voor weinig privacy. Het tegenovergestelde zijn afgebakende camperplaatsen, geheel omzoomd door bosschages, zoals bijvoorbeeld de opzet is op Camping Malpertuus in Lembeke. Veelal is een tussenvorm met wat struikgewas waar men afgezonderd kan zitten, voldoende
  • Bereik: Internetbereik is een vereiste voor de meeste camperaars. Al is het maar om met de campercontact- of Park4Night-app de volgende camperplaats te kunnen vinden. Is het mobiele bereik onvoldoende, zorg dan voor een goede wifiverbinding. Ook het bereik van de satellietontvanger voor tv is voor een deel van de camperaars van belang. Met name hoge bomen kunnen dit signaal nogal eens verstoren. Weet dus waar op jouw terrein de ontvangst goed is en houd daar rekening mee bij de creatie van camperplaatsen.
  • Hele jaar open: De gemiddelde camperaar maakt ruim tien reizen per jaar waarvan vijf korte trips van één tot drie nachten. De gemiddelde verblijfsduur van camperaars is drie nachten. Op kampeerterreinen ligt dit gemiddelde hoger, op camperterreinen lager. Het gemiddeld aantal camperreizen stijgt ook nog steeds, want in 2018 lag dit nog op gemiddeld acht reizen per jaar.  Dit komt voornamelijk door verlenging van het seizoen. Winterkamperen wint aan populariteit bij camperaars, net als kamperen in het voor- en naseizoen.
  • Reserveren: Eén van de grootste ergernissen van campereigenaren is aankomen op een camperplaats om erachter te komen dat deze vol is. Het kunnen reserveren van een camperplaats wordt daarom erg gewaardeerd en voorkomt veel stress.
  • Sfeer en ontmoeting: Van oorsprong zijn camperaars veel op zichzelf. Wie de hashtag #vanlife volgt op Instagram, ziet echter dat voor een groeiende groep, met name jongere camperaars, sfeer en ontmoeting van belang zijn. Men is bezig om verhalen en herinneringen te verzamelen.  Door dit te faciliteren met bijvoorbeeld een kampvuurplek, of door camperplekken te organiseren die niet op een parkeerplaats lijken, maar meer een natuur- of festivalvibe hebben of juist speciale thema-ontmoetingsweekenden, kun je als terreineigenaar hieraan tegemoet komen. Zo organiseert camping Fraai ieder jaar een oldtimer weekend met mooie beelden, veel pr, een volle camping en bijzondere ontmoetingen als gevolg.
Ballasthoeve

De Ballasthoeve

De ene camperaar is de andere niet

Het oude beeld van de camperaar als vrijbuiter die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, gaat al lang niet meer op. Meer dan de helft van de campergebruikers kiest bij voorkeur voor een verblijf op een camping en nog eens 40% zoekt de veiligheid en het comfort van een camperterrein. Er is een tekort aan geschikte camperplaatsen in België en Vlaanderen en de doelgroep blijft hard groeien, is er op jouw terrein een geschikte plek voor de nieuwe camperaar?

Over de auteur

Tjerk Romkema is marketeer, docent, trendwatcher en hoofdredacteur van Kampeermeneer.nl, het grootste online kampeermagazine van de Benelux. Hij kampeert al zijn hele leven en schrijft en adviseert over trends en inspiratie in de kampeerwereld voor kampeerders en campingeigenaren.