Locatie?
Datum
Donderdag 7 november 2024 van 10 tot 18 uur
Voor wie?
Voormiddagprogramma
De verantwoordelijken van de Limburgse sites met een reliekschrijn die deelnemen aan Vlaamse Meesters op hun plek en de betrokken erfgoed- en toeristische partners.
Namiddagprogramma
De verantwoordelijken van alle locaties die deelnemen aan Vlaamse Meesters op hun plek en de betrokken erfgoed- en toeristische partners.
Programma
- 9.30 – 10 uur: Onthaal
- 10 – 12 uur: Netwerkmoment Reliekschrijnen in Limburg
- Nevenbestemmingen en een ander publiek in de kerk – Kristof Lataire (Kapittel)
- Interactie en uitwisseling
- 12 – 13.30 uur: Lunch en netwerkgelegenheid
- 13.30 – 14 uur: Verwelkoming en update focusjaar 2025 - Veerle Viaene (Toerisme Vlaanderen)
- 14 – 14.30 uur: Bezoekersbarometer: wat, waarom en hoe? Jos Pyck en Sofie Wauters (Toerisme Vlaanderen)
- 14.30 – 15.30 uur: Keuze uit drie verschillende sessies:
- Wat heeft je (internationale) bezoeker nodig? – Pascale Schuddings en Dirk Mertens (Toerisme Vlaanderen)
- Impactvol rondleiden en gidsen – Sara Van Dycke en Sarah Auwerx (Facet Coaching)
- Onthaalvrijwilligers informeren, betrekken en motiveren – Siel Meulendijks (Expert vrijwilligerswerking Mechelen)
- 15.45 – 16.45 uur: Keuze uit drie verschillende sessies:
- Wat heeft je (internationale) bezoeker nodig? – Pascale Schuddings en Dirk Mertens (Toerisme Vlaanderen)
- Impactvol rondleiden en gidsen – Sara Van Dycke en Sarah Auwerx (Facet Coaching)
- Onthaalvrijwilligers informeren, betrekken en motiveren – Siel Meulendijks (Expert vrijwilligerswerking Mechelen)
- 16.45 – 17 uur: Slot
- 17 – 18 uur: Netwerkdrink
- 18 – 22 uur: Mogelijkheid tot museumbezoek
Voormiddagprogramma
Nevenbestemmingen en een ander publiek in de kerk
Tijdens het eerste netwerkmoment Reliekschrijnen in Limburg op 29 april in Borgloon gingen we op zoek naar gezamenlijke uitdagingen. Met twee van deze uitdagingen gaan we deze keer aan de slag: Hoe omgaan met nevenbestemmingen in een nog actieve kerk? Hoe een ruimer (en ook jonger) publiek aantrekken voor je religieuze erfgoed (in het bijzonder de reliekschrijnen)?
We vroegen Kristof Lataire, ‘toekomstverkenner’ van religieus patrimonium (Kapittel) om mee op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen. Hij zal vanuit zijn expertise en ervaring vertellen over wat een nevenbestemming, zoals Vlaamse Meesters op hun plek kan betekenen voor een religieuze plek. We kijken samen met hem naar waar vandaag de dag nood aan is in onze maatschappij en hoe je dit kan inzetten om een ruimer publiek naar je locatie te leiden.
Het wordt geen ex cathedra-verhaal, maar een vraag- en antwoordgesprek waarbij je met de andere sites in interactie gaat om samen oplossingen te bedenken. Je kan niet alleen vragen stellen aan de spreker, maar doet ook een beroep op de ervaring van de andere beheerders van reliekschrijnen.
Namiddagprogramma | keuzesessies
Wat heeft je (internationale) bezoeker nodig?
Om je bezoeker gastvrij en kwalitatief te onthalen, is het van belang te weten wat hij nodig heeft. Pascale Schuddings en Dirk Mertens (Hub coaches Visit Flanders Frankrijk en Nederland) geven je inzicht in de behoeftes en verwachtingen van een (internationale) bezoeker. Welke informatie heeft hij nodig op voorhand en ter plaatse? Wat heeft hij nodig tijdens zijn bezoek? En hoe kan je hem ook nadien nog van dienst zijn? Op welke manier zorgen samenwerkingen met (toeristische) partners en doorverwijzingen naar sites in de buurt ervoor dat je zijn verwachtingen overtreft? En hoe dragen kruisbestuivingen met ander, lokaal aanbod bij tot het succes van je eigen site?
Impactvol rondleiden en gidsen
Om gidsen en vrijwilligers die bezoekers rondleiden te ondersteunen, ontwikkelde Toerisme Vlaanderen een toolkit ‘Impactvol gidsen’. De focus ligt hierbij niet op de inhoudelijke invulling van een rondleiding, maar op de manier van gidsen en de afstemming tussen de bezoeker, de omgeving en de verteller. Sara Van Dycke en Sarah Auwerx (Facet Coaching) laten je kennismaken met enkele instrumenten uit deze toolkit: de belevingsdriehoek, de zelfscan en het kaartspel. Tijdens deze sessie leer je de instrumenten niet alleen kennen, maar ook gebruiken zodat je er op jouw site meteen mee aan de slag kan.
Onthaalvrijwilligers informeren, betrekken en motiveren
Veel Vlaamse Meesters op hun plek deelnemers doen voor de openstelling en ontsluiting van hun site een beroep op vrijwilligers. Dat het een uitdaging is om hen steeds in je verhaal mee te hebben en alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, weet je wellicht uit ervaring. Siel Meulendijks (Expert vrijwilligerswerking Mechelen) komt vertellen over haar ervaring als coördinator van een heel team vrijwilligers. Hoe pakte zij dit aan bij Museum Hof van Buslehden en bij de vzw Torens aan de Dijle? Ze deelt ervaringen en tips om de betrokkenheid en motivatie hoog te houden. Het wordt een interactieve sessie met ruimte voor uitwisseling en dialoog.
Praktisch
- Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan tot en met 30 oktober.
- Schrijf je in en kun je er toch niet bij zijn? Dan kun je tot 4 november kosteloos annuleren door ons een mail te sturen. Voor latere annuleringen rekenen we een no show fee van 75 EUR.
- De opzet van de ontmoetingsdag is modulair. Dit voormiddagprogramma is specifiek voor het netwerk Reliekschrijnen in Limburg. In de namiddag zijn alle Vlaamse Meesters op hun plek-sites uitgenodigd. Je kan ervoor kiezen om deel te nemen aan het inhoudelijk gedeelte van de voormiddag, de namiddag of de hele dag. Geef zeker aan of je deel wil nemen aan de netwerklunch en/of -drink!
- Bereikbaarheid: M Leuven bevindt zich op 10 minuten wandelen van het station van Leuven. De dichtstbijzijnde bushalte is het Rector de Somerplein. Bekijk de bereikbaarheid van de locatie.
- Toegankelijkheid: Heb je vragen over de toegankelijkheid van dit evenement? Stuur ons dan een mail en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.