Gastheer van het landschap

IVN (het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie) leidt al meer dan tien jaar ondernemers op tot natuurbelevingsexperten. Dat doen ze met het programma ‘Gastheer in het Landschap’. Wie toetreedt tot het landelijke netwerk, geniet van tal van online cursussen, een lokale cursus en wisselt ervaringen uit met andere ondernemers.

IVN (het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie) leidt al meer dan tien jaar buurtbewoners, boeren en ondernemers buiten de recreatiesector op tot natuurbelevingsexperten. Dat doen ze met het programma ‘Gastheer in het Landschap’. Wie toetreedt tot het landelijke netwerk, geniet van tal van online cursussen, een lokale cursus en wisselt ervaringen uit met andere ondernemers.

Intussen leidden ze al meer dan 2400 gastheren op via cursussen natuurbelevingsexpert en een vierdaagse cursus over hun specifieke landschap. Deze gastheren kunnen het verhaal van hun landschap vertellen en de bezoeker zo van een optimale natuurbeleving laten genieten. Tijdens de opleiding doen deze ondernemers vaardigheden op en wisselen ze ervaringen uit. Aan het einde van de rit weten ze perfect wat er in hun omgeving te beleven valt op gebied van natuur, landschap en cultuur. Ze leren iets bij over de unieke kenmerken van het landschap, maken kennis met de verhalen achter hun gebied en leren hoe ze die kunnen aanbrengen bij hun gasten.

Bovendien biedt een dergelijk netwerk hen ook de kans om samen met andere ondernemers arrangementen uit te werken in de buurt. Dit wordt tijdens de opleiding ook gestimuleerd.

Bewust omgaan met de natuur

Ook de actuele aandacht voor duurzaam toerisme wordt tijdens de opleiding niet vergeten. Tijdens de training denken de ondernemers samen na over hoe we bewuster omgaan met de natuur en cultuurhistorie zonder in te boeten op genieten. De natuur dient niet enkel als een decor om te gebruiken, het is de bedoeling dat haar bezoekers ook iets bijdragen. Deze denkwijze brengen ze later ook over op hun gasten.

Nazorg

Maar de ondersteuning vanuit het IVN stopt niet na het volgen van een cursusreeks. Jaarlijks kunnen de netwerkleden genieten van een netwerkdag met boeiende workshops, ze krijgen op geregeldse tijdstippen inspiratie toegestuurd, kunnen blijvend ervaringen uitwisselen met andere leden en kunnen ook jaarlijks deelnemen aan een lokale netwerkdag om ondernemers uit de buurt te leren kennen.