Een mooi fietstochtje maken: het is een van de favoriete bezigheden van toeristen in Vlaanderen. Ook voor mensen met een beperking, maar waar kunnen zij aangepaste fietsen vinden? Sinds kort is dat een heel stuk makkelijker geworden dankzij het #GFIETST-project van G-sport Vlaanderen.

Lieselore Cuynen (projectmedewerker): “G-sport Vlaanderen is een vzw. Ons doel is mensen met een beperking zoveel mogelijk te laten bewegen en sporten. We onderzoeken welke drempels daarvoor bestaan en we zetten projecten op om die weg te werken. Tegelijk willen we mensen met een beperking ook motiveren en inspireren om meer te gaan sporten en bewegen.”
 

Aangepaste fietsen gezocht

“Het viel ons op dat we heel wat vragen binnenkregen over de verhuur van aangepaste fietsen. Mensen wilden weten waar ze die konden ontlenen als ze een tochtje wilden maken in hun buurt, of als ze een weekendje weg gingen. We zijn eens gaan rondkijken en wat bleek: het aanbod was beperkt en bovendien heel moeilijk te vinden. Het was echt zoeken naar een naald in een hooiberg.”
 

Samen sterk

“Daar wilden we verandering in brengen. We hebben om te beginnen een denktank opgericht met een 40-tal partners die kennis en ervaring op het terrein hadden: Toerisme Vlaanderen, Sport Vlaanderen, allerlei instellingen, het fietsadviescentrum, gebruikers van aangepaste fietsen… Dat heeft heel wat informatie opgeleverd, uit verschillende invalshoeken. Vervolgens hebben we een online kaart gemaakt van verhuurpunten in Vlaanderen die aangepaste deelfietsen aanbieden. Op de kaart vind je de locatie van die punten. Je ziet ook om welke fietstypes het gaat, hoeveel ze er in huis hebben, of ze al dan niet elektrisch zijn, en hoeveel de huurprijs bedraagt. Het kan gaan om privébedrijven, bijvoorbeeld gocartverhuurders aan zee, maar ook om instellingen, woonzorgcentra, toeristische diensten, sportdiensten…”

“Op dit moment hebben we 120 punten met in totaal zo’n 1 000 aangepaste fietsen. Dat mag best nog wat aangevuld worden. Bij dezen een oproep: heb je aangepaste fietsen staan, en wil je die verhuren, neem dan zeker contact met ons op. We streven naar een geografisch goed verdeeld aanbod in elke provincie. Het voordeel van het kaartje is dat je je aanbod kan afstemmen op wat er nu al bestaat. We hebben al gehoord van mensen: "ha, bij de verhuurpunten hier in de buurt bieden ze dát type al aan, dan kunnen wij beter investeren in dít type". Je kan ook zien in welke regio’s er nog geen verhuurpunten zijn voor aangepaste fietsen, en waar er dus mogelijkheden liggen.”
 

Een divers aanbod

“Welke types aangepaste fietsen er allemaal bestaan vind je ook op de website. Je hebt bijvoorbeeld de bekende rolstoelfietsen, met vooraan een plateautje waar je de rolstoel op vast kan maken. Of gewone tandems, waarmee blinde en slechtziende mensen er samen met een begeleider op uit kunnen trekken. Of duofietsen, waar je naast elkaar zit – erg geschikt voor een tochtje met oudere mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen.”

“Het online kaartje is één deel van #GFIETST. Tegelijk willen we ook bestaande initiatieven en nieuwkomers inspireren om mee te stappen in het project. We ontwikkelen op dit moment een overzichtelijk stappenplan voor iedereen die mee wil doen: steden en gemeenten, instellingen, scholen… Het zal concrete ondersteuning en inspiratie bieden, onder meer via workshops waar thema’s als verzekering, onderhoud en pechverhelping aan bod komen. Daar zijn nog veel vragen over, merken we.”

“#GFIETST is zeker een troef voor de toeristische sector. Uitbaters van logies kunnen het onlinekaartje bijvoorbeeld gebruiken om gasten met een beperking te informeren over het fietsaanbod in de streek. En natuurlijk hopen we dat veel mensen er gebruik van zullen maken. Want daar is het ons uiteindelijk om te doen.”