1 545 000 euro voor modernere, gezinsvriendelijkere en brandveiligere jeugdverblijven

15 augustus 2018
Brussel

Jouw contactpersoon

61 jeugdverblijven in Vlaanderen krijgen in totaal 1 545 000 euro subsidies om hun verblijf moderner, gezinsvriendelijker en/of brandveiliger maken voor een breder publiek. Vakantie is nog niet voor elke jongere in Vlaanderen vanzelfsprekend. Ook grote (school)groepen of jeugdbewegingen stuiten bij het maken van vakantieplannen vaak nog op drempels. De Toerisme voor Allen subsidies helpen de uitbaters van jeugdverblijven om de nodige investeringen te doen.

In het voorjaar 2018 organiseerde Toerisme Vlaanderen voor de veertiende keer op rij een subsidieoproep voor uitbaters van Toerisme voor Allen-verblijven. Jeugdverblijven hebben vaak aanpassingen nodig om maximaal te kunnen inspelen op de noden en verwachtingen van hun jonge gasten. Deze gerichte financiële steun helpt de uitbaters van jeugdverblijven om de nodige investeringen te maken. Definitief en principieel erkende jeugdverblijven konden een subsidie krijgen van maximaal 40% van de kosten in het kader van brandveiligheidswerken, moderniseringswerken en/of infrastructuurprojecten die de kindvriendelijkheid van het verblijf verhogen. In totaal krijgen 61 erkende Vlaamse jeugdverblijven 1 545 000 euro om vakantie nog een stukje dichter bij iedereen te brengen.

Enkele voorbeelden

  • In het Antwerpse Brasschaat renoveert jeugdverblijf Bielebale 1 met deze financiële steun haar sanitair. Er komt bijkomende ventilatie en ook de zelfkookkeuken wordt een stuk groter. De slaapkamers worden aangepast naar een capaciteit van 5 personen (nu zijn dit slaapzalen van 10 personen).
  • Het hoofdgebouw van Caernhoeve Side in Essen krijgt een grote renovatie. Er komen kleinere en toegankelijke slaapkamers, privé sanitair, een nieuwe zelfkookkeuken, …
  • De Beachclub in Maaseik krijgt financiële steun om grote herstellingswerken aan de buitenbekleding door te voeren (dakgoten, gevel, buitenwanden, ...).
  • De Chiro Kaulille van Bocholt kan met de toegekende Toerisme voor Allen subsidies een overdekte buitenspeelruimte met berging en ingebouwde vuurhaard bouwen.
  • Sportverblijf Puyenbroeck in Wachtebeke investeert met deze steun in brandveiligheidswerken: aanpassingen van de evacuatieweg, brandveilige borstweringen en aanpassingen aan buitenschrijnwerk en tussenvloeren. Er komt ook een afwasruimte en extra berging in de keuken.
  • In Ronse legt De Ijsmolenhoeve een compleet nieuwe speeltuin aan voor kinderen tussen 3 en 17 jaar. De speeltuin heeft oog voor ecologie, kindvriendelijkheid en uitdaging. Er komt ook een brandcentrale en een nieuw dak voor de bestaande speelruimte.
  • De buitenomgeving van De Hagaard in Overijse wordt veiliger en speelser gemaakt. Er komt een houten poort, een klautertoestel, een balanceerparcours en een belevenisweide die bezoekers met een beperking stimuleert en inspireert.
  • Chiro Klaas van Steenhuffel gebruikt de toegekende subsidie om brandveiligheidswerken uit te voeren: correcte afstelling van gasbranders, gasdetectiesysteem, aanpassingen aan het ventilatiekanaal en een brandveiligheidsklep.
  • De J-club in De Panne krijgt financiële steun om 54 badkamers te renoveren en optimaliseren. Ook de voorgevel, waterleiding en het doucheplan worden aangepakt.
  • Het Chiroheem in Avelgem investeert in een nieuw dak en 2 brandcentrales.