12,5 miljoen euro steun voor sociaal toerisme

1 september 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Genieten van een deugddoende vakantie of daguitstap is voor kwetsbare groepen niet altijd evident, en al zeker niet in coronatijden. Daarom kende Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir via Toerisme Vlaanderen 12,5 miljoen euro aan steunmaatregelen toe. Het bedrag gaat naar zorg- en jeugdverblijven, vakantieorganisaties die samenwerken in het netwerk ‘Iedereen verdient vakantie’ en naar sociale kortingen om vakanties voor mensen in armoede mogelijk te maken. In het najaar van 2020 volgt nog een tweede uitbetalingsronde.

De toeristische sector kreeg het de afgelopen maanden zwaar te verduren. En dat heeft zowel gevolgen voor toeristische uitbaters als voor zij die extra zorg nodig hebben tijdens hun vakantie of een vakantie moeilijk zelf kunnen financieren. Om te verhinderen dat die kwetsbare groepen (nog meer) slachtoffer worden van de huidige situatie, heeft Vlaams minister van toerisme via Toerisme Vlaanderen een bedrag van 12,5 miljoen euro toegekend aan een in totaal 734 zorg- en jeugdverblijven, vakantieorganisaties, partners binnen het netwerk ‘Iedereen verdient vakantie’, Rap-op-Stap reiskantoren en projecten binnen de projectoproep #ontdekkingtroef. Want iedereen verdient vakantie. Daar mag corona niks aan veranderen. Met de steunmaatregelen die deze sociaal-toeristische organisaties ontvangen kunnen ze het verlies dat ze de afgelopen maanden hebben geleden opvangen en zo ook in de toekomst vakanties mogelijk blijven maken voor jonge mensen, zorgbehoevenden of mensen in financiële moeilijkheden.

In totaal ontvangen 18 Vlaamse zorgverblijven samen 2,3 miljoen euro om de vakanties voor mensen met een zorgnood die niet konden plaatsvinden te compenseren. 15 vakantie-organisaties die zich vooral toeleggen op vakanties voor mensen met een beperking ontvangen samen 961 360 euro. 348 jeugdverblijven krijgen samen 5,4 miljoen euro voor het wegvallen van de vele vakanties zoals bijvoorbeeld schooluitstappen.

Binnen het netwerk Iedereen verdient Vakantie ontvangen 241 toeristische partners samen 3,1 miljoen euro. In normale omstandigheden geven zij zelf mooie kortingen om een daguitstap of vakantie voor mensen in armoede financieel haalbaar te maken. Door corona kon dat even niet en daarom kregen deze sociaal-toeristische partners een éénmalige tegemoetkoming van Toerisme Vlaanderen om vakanties aan sociaal tarief verder mogelijk te maken.

Daarnaast ontvangen 93 Rap-op-Stap kantoren, dat zijn laagdrempelige reisbureaus, samen 372 000 euro om ervoor te zorgen dat kwetsbare groepen ook in de toekomst bij hen kunnen aankloppen voor het boeken van een vakantie.

Tenslotte was er nog de projectoproep #ontdekkingtroef waarbij 19 projecten in totaal 356 000 euro subsidie kregen. 5 524 mensen konden er dankzij deze projecten even tussenuit.

Zorghotel Middelpunt in Middelkerke