15.800 bezoekers voor pilootproject in Sint-Godelieve abdij Brugge

16 september 2021
Brugge
culinaire workshop sint-godelieveabdij

Jouw contactpersoon

Maar liefst 15.800 bezoekers namen de voorbije maand een kijkje in de Sint-Godelieve abdij in Brugge, die voor het eerst in 400 jaar de deuren opende voor het publiek. Van 12 augustus tot 12 september 2021 konden bezoekers, bewoners en ondernemers de unieke pracht en stilte van dit stukje religieus erfgoed ontdekken. Via het pilootproject ‘De Tuin van Heden’ van Toerisme Vlaanderen kon iedereen er ook zijn visie en mening op de toekomst van de abdij achterlaten. De opkomst was ongezien en zorgde voor de grootste bevraging naar religieus erfgoed in Vlaanderen ooit.

15.800 bezoekers op een maand tijd: een overweldigend succes voor de Sint-Godelieve abdij in Brugge die voor het eerst in 400 jaar de deuren opende voor het publiek. Van 12 augustus tot 12 september ontdekten ondernemers, bezoekers, bewoners en partners dit unieke religieuze erfgoed.

Ze mochten ook mee nadenken over de toekomstige toeristische invulling van de abdij. Via het co-creatief pilootproject ‘De Tuin van Heden’ polste Toerisme Vlaanderen naar ideeën voor een nieuwe toekomst van de abdij en voor de toeristische ontsluiting van deze prachtige erfgoedsite.

Kristof Lataire, Projectleider Tuin van heden, Toerisme Vlaanderen: 

“De opkomst is werkelijk ongezien. Bijna niemand is na zijn verkenningstocht doorheen de abdij vertrokken zonder zijn toekomstbeeld te delen. Binnen gezinnen en bezoekersbubbels werd er echt diep nagedacht over de betekenis die deze abdij had en zou moeten krijgen. Doordat de bezoekers hun verkenningstocht in stilte deden – en daarmee aan den lijve voelden hoe het was voor de zusters Benedictinessen die hier leefden – maakten ze connectie met de rijke geschiedenis en met de ziel van deze plek. Het resultaat is dat we hier afgelopen maand het grootste onderzoek naar onroerend en roerend religieus erfgoed hebben gedaan.” 

 

 

Op de concrete resultaten is het nog wachten tot februari 2022, maar nu al is duidelijk dat de Bruggelingen zin hebben om de Sint-Godelieve abdij te laten floreren als een gastvrije plek om bezoekers te ontvangen. En daar willen ze maar wat graag ook zelf aan meewerken: duizenden bezoekers gaven aan betrokken te willen blijven bij ‘De Tuin van Heden’. Ze willen meedenken over de toekomst van religieus erfgoed en er zelf ook zorg voor dragen.

En dat is zeer goed nieuws want dit pilootproject brengt de ‘Reizen naar Morgen’-visie van Toerisme Vlaanderen echt in de praktijk. ‘De Tuin van Heden’ is immers een schoolvoorbeeld van de transformerende kracht van toerisme voor zowel ondernemer, bezoeker, bewoner als de plek zelf.

 

 

Co-creativiteit is het absolute codewoord in ‘De Tuin van Heden’. Toerisme Vlaanderen mag dan wel de gangmaker zijn van het project, de ware kracht komt uit de samenwerking met partners zoals de stad Brugge, Brugge Foundation, Parcum, Faro, Kapittel, Agentschap Onroerend Erfgoed en tal van anderen. We koesteren de hoop om met ‘De Tuin van Heden’ iedereen in Vlaanderen die wil werken aan de toekomst van religieus erfgoed te inspireren, te motiveren en te mobiliseren.