272 toeristische ondernemers ontvangen 30 miljoen euro voor heropstart na coronacrisis

1 juli 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

Toerisme Vlaanderen investeert via het Vlaams Stimulusprogramma 30 miljoen euro in maatregelen die 272 toeristische ondernemingen (logies en toeristische attracties) er bovenop moeten helpen na de coronacrisis. De steun moet hen helpen om hun concurrentiepositie te verbeteren en het herstel te ondersteunen. De middelen zullen dienen om te investeren in gezondheidsmaatregelen, ecologische maatregelen, digitalisering en professionalisering. Maar liefst 845 toeristische ondernemers dienden een aanvraag in. 272 van hen kregen na een grondige ontvankelijkheidscheck en beoordeling groen licht.

Om het herstel van de toeristische sector te ondersteunen, trekt Toerisme Vlaanderen in totaal 218,5 miljoen euro uit voor relancemiddelen. 30 miljoen daarvan wordt via het Vlaams Stimulusprogramma toegekend aan 272 logies en toeristische attracties om hen te ondersteunen bij een coronaveilige heropstart.

De helft van de financiële steun gaat naar gezondheidsinvesteringen die de toeristische ondernemers doen bij de heropstart. Bijna 30% van de steun gaat naar investeringen in ventilatie en een gelijkaardig aandeel naar digitalisering van onder meer reservatie- en check-in systemen.

Toerisme Vlaanderen ontving een recordaantal aanvragen: we ontvingen maar liefst 845 dossiers. Na een grondige ontvankelijkheidscheck en beoordelingsproces konden we uiteindelijk 272 toeristische ondernemers (toeristische logiezen, jeugdverblijven, hostels en toeristische attracties) weerhouden. 

Deze ondernemers krijgen financiële steun toegekend om te investeren in :

 • gezondheidsmaatregelen;
  vb. een betere ventilatie, meer hygiënische voorzieningen of een betere spreiding en circulatie van de bezoekersstromen. 
   
 • ecologische maatregelen;
  vb. investeringen in hernieuwbare energie, waterbesparende maatregelen, hergebruik van afvalwater of afvalbeperkende maatregelen. 1 op de vijf ondernemers zal investeren in isolatie voor een aangenamer verblijf en een lagere energiefactuur.
   
 • digitalisering;
  vb. digitalisering van het boekings- en reservatiesysteem, digitale communicatie en promotie richting klanten of investeringen in de digitalisering van het aanbod voor een betere bezoekersbeleving.
   
 • professionalisering
  vb. aanpassingen businessmodel in het kader van de herpositionering, aanpassing van toeristisch product, opleidingen voor personeelsleden over hoe omgaan met digitale boekingsplatformen, …

Belangrijk om te weten is dat deze steun bestaat uit een renteloze lening die binnen de 5 jaar moet terugbetaald worden en een niet-terugbetaalbaar gedeelte. Lees op de pagina van Vlaams Stimulusprogramma meer over de verdeling hiervan. meer over de verdeling hiervan.

Verdeling van 30 miljoen euro steun per provincie

 • Antwerpen, 50 ondernemers ontvangen steun
  Steunbedrag: €6.134.301,30
 • Limburg: 38 ondernemers ontvangen steun                       
  Steunbedrag: €4.249.631,00
 • Oost-Vlaanderen: 47 ondernemers ontvangen steun
  Steunbedrag: €4.541.141,35
 • Vlaams-Brabant: 24 ondernemers ontvangen steun
  Steunbedrag: €2.064.975,76
 • West-Vlaanderen: 113 ondernemers ontvangen steun
  Steunbedrag: €13.009.950,59