360° virtuele tour doorheen Van Eyck expo

25 juni 2020
Gent

Jouw contactpersoon

Goed nieuws voor heel wat kunstliefhebbers, want het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en het Belgische virtual reality bedrijf Poppr maakt na een videorondleiding nu ook een 360° virtuele online tour mogelijk doorheen de expo ‘Van Eyck. Een optische revolutie’. De grootste troef van deze virtuele beleving? De mogelijkheid om van thuis uit de meer dan 120 kunstwerken te bewonderen, in alle rust en op eigen tempo.

Het zag er even niet goed uit voor de expo ‘Van Eyck: een optische revolutie’. Na een succesvolle start moest de tentoonstelling omwille van de coronacrisis op 13 maart de deuren sluiten. Toen duidelijk werd dat de kans op een snelle heropening zo goed als onbestaande was, sloegen het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en Toerisme Vlaanderen de handen in elkaar. Als bezoekers niet meer naar de expo kunnen, dan is de enige oplossing om de expo naar de bezoekers te brengen. En dat is exact wat er gebeurde.

In eerste instantie kwam er een Stay at Home Museum videorondleiding doorheen de tentoonstelling met een van de curatoren als gids. Het internationale succes van dit filmpje bewees al snel dat dit soort alternatieven gesmaakt wordt bij het grote publiek. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de lancering van een volgend digitaal initiatief op de planning kwam.

Zes weken lang werd het vele materiaal van de tentoonstelling verzameld en in samenwerking met het Belgische virtual reality bedrijf Poppr bijeen gebracht tot een digitale rondleiding. Het resultaat is een 360° virtuele tour doorheen de maar liefst 13 zalen met in totaal ruim 120 kunstwerken. Ook is er meer dan 2 uur audio- en videobeschrijving beschikbaar in 8 talen. Via het scherm, of zelfs via een virtual reality bril kan iedereen nu genieten van een beleving die bijna een echte tour doorheen het museum evenaart. En dat helemaal gratis tot het einde van 2020.

Naast de mogelijkheid om de kunstwerken in alle rust en volledig op eigen tempo te bewonderen, is ook de toegankelijkheid een grote troef van deze virtuele tour. Door de tentoonstelling online aan te bieden, krijgt nu iedereen de kans om de kunstwerken te bekijken. Ook mensen die omwille van een beperking of specifieke noden niet in staat waren om het origineel te bezoeken.

Een feitelijk museumbezoek waarbij je de kunstwerken vanop enkele centimeters afstand bewondert, is natuurlijk een andere ervaring. Toch probeert Toerisme Vlaanderen via digitale initiatieven als deze, de beleving zou authentiek mogelijk te maken. Een alternatieve vorm van kunst kijken die veel bezoekers vandaag de dag weten te waarderen. Wie weet komen we in de toekomst wel vaker met kunst in contact via soortgelijke online belevingen.

Van Eyck