50% meer overnachtingen in eigen land tijdens eerste helft zomer

7 augustus 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Een vakantie in eigen land is deze zomer voor heel wat Belgen een feit. En dat weerspiegelt zich ook in de toeristische boekingscijfers. In juli 2020 boekten de Belgen maar liefst 50% meer overnachtingen in eigen land dan in juli 2019. Deze trend toont aan dat sinds de herlancering van het toerisme na de lockdown, het herstel op goede weg was. Maar nu de maatregelen sinds eind juli opnieuw strenger zijn, zien ondernemers de cijfers opnieuw dalen. Het samenwerkingsverband Vlaanderen Vakantieland 2.0. blijft ook in de toekomst inzetten op het promoten van vakantie in eigen land.

Nog nooit kozen zo veel Belgen voor een vakantie in eigen land. In de eerste week van juni waren er al ruim 44% meer boekingen uit eigen land dan een jaar terug en halfweg juli dubbel zoveel (126%). Voor de hele maand juli gaat het om 50% meer binnenlandse boekingen dan in juli 2019. Deze cijfers laten niet enkel zien dat een vakantie in eigen land aan populariteit wint, maar ook dat de logiessector na de lockdown weer op goede weg was.

Intussen bevinden we ons in de tweede coronagolf, een nieuwe opdoffer voor het toerisme. Bezoekers uit het buitenland blijven grotendeels weg en dit laat zich vooral voelen in de grotere steden. Ook in de provincie Antwerpen, waar extra veiligheidsmaatregelen van kracht zijn, krijgen toeristische ondernemers het op dit moment zwaar te verduren.

Gelukkig zijn er intussen uitgebreide veiligheidsprotocollen en extra mogelijkheden en ondersteuning voor toeristische ondernemers. Zo kunnen zij in veel gevallen hun activiteiten toch nog verderzetten, zij het in een aangepaste vorm. “Logiesuitbaters spelen creatief in op de nieuwe maatregelen. Zo komen er bijvoorbeeld veel grote vakantiewoningen opnieuw op de markt in augustus. Die worden nu verhuurd aan gezinsbubbels, met aangepaste prijzen. Maar ook in de hotels en B&B’s zijn de maatregelen gegarandeerd, en kan je perfect op vakantie.” zegt het samenwerkingsverband Vlaanderen Vakantieland 2.0.

Intussen roept het samenwerkingsverband Vlaanderen Vakantieland 2.0 toeristen op om ook in de toekomst te kiezen voor een vakantie in eigen land. Omdat veiligheid wel altijd primeert, benadrukken we nogmaals het belang van het naleven van de veiligheidsmaatregelen. Ook raden we bezoekers aan om de drukte in de gaten te houden aan de hand van onze gratis YouFlanders-applicatie met druktebarometer en heatmaps.

We polsten bij enkele toeristische ondernemers naar hoe zij de maand juli hebben ervaren en naar hun vooruitzichten voor de rest van de zomer:

  • Lex Corijn, uitbater van B&B R&Breakfast in Roeselare is voorzichtig positief: “Toeristen en recreanten uit eigen land brachten zuurstof in de eerste zomermaand, en ontdekten vertrouwde en nieuwe plekjes. Augustus kondigt zich aan als een warme zomermaand: een uitstekende gelegenheid om nu nog een (fiets)vakantie in Vlaanderen Vakantieland in te plannen.”

  • Els Braeckmans runt een grote vakantiewoning Driehoekshoeve in Kasterlee. Zij worden door de kleine bubbels extra getroffen: “De maand juli viel nog mee. Als vakantiewoning voor 32 personen hebben wij toen 3 reservaties gehad van kleinere groepen (12 à 15 personen). Zo’n kleine groepen zijn uitzonderlijk voor ons. Sinds de verstrengingen van de maatregelen door de gouverneur van provincie Antwerpen zijn op 2 dagen tijd de reservaties voor de maanden augustus, september en oktober geannuleerd.”.

  • Jeffrey Van Vooren, Carlton Hotel in Gent: “In de maand juli hadden wij een bezettingsgraad van zo’n 40% (zowel binnen- als buitenlandse toeristen), minder dan de helft van de 90% bezettingsgraad die we anders halen. De verstrenging van de maatregelen heeft zeker een effect op het reservaties voor augustus. Voorlopig hebben we een bezettingsgraad van slechts 12%. Maar desondanks proberen we positief te blijven. We merken dat er tegenwoordig heel last-minute geboekt wordt.”

  • Michel Vandendriessche, Kompas Camping in Nieuwpoort en Westende: “In juli hebben we een mooie bezetting gerealiseerd. De kampeerders zijn tevreden met de duidelijke Covid-maatregelen die niet verhinderen dat er een fijne kampeervakantie mogelijk is. Uiteraard is het wat anders dan gewoonlijk, maar de vakantiesfeer zit er goed in. Wij hopen nog op een mooie maand augustus en een fijne nazomer. Als het wat rustiger wordt aan de kust is kamperen nog een fijne optie voor wat extra vakantie”.

Het samenwerkingsverband Vlaanderen Vakantieland 2.0 verenigt de provinciale diensten voor toerisme (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant en Westtoer), de stedelijke diensten voor toerisme (Visit Antwerpen, Visit Bruges, Visit Gent, Visit Leuven en Visit Mechelen), Logeren in Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen en werkt aan de heropleving van de toeristische sector in Vlaanderen.

Ontdek meer over de reisintenties van de Belgen