5,175 miljoen euro extra steun voor jeugdverblijven en hostels

13 juli 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

De Vlaamse Regering trekt opnieuw een steunsom uit aan jeugdverblijven en hostels om de klap van de coronacrisis op te vangen. Dat werd bekend gemaakt op dinsdag 13 juli door Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle. De extra steun bedraagt 5,175 miljoen euro en kan via Toerisme Vlaanderen aangevraagd worden.

De Vlaamse Regering maakt opnieuw geld vrij voor de steun van jeugdverblijven en hostels. Vorig jaar werd er al een bedrag van 14,1 miljoen euro vrijgemaakt, nu komt daar nog eens 5,175 miljoen euro bovenop. De steun is nodig na de klappen die de sector kreeg en krijgt door de coronacrisis. Bovendien zorgt de vzw-structuur en subsidievoorwaarden van de hostels en jeugdverblijven ervoor dat er beperkte reserves zijn.

Zwaar jaar

Net als vele andere sectoren, kregen ook jeugdverblijven en hostels het hard te verduren tijdens de coronacrisis. Van januari tot augustus 2020 werd de omzet geschat op slechts 30% van een gewoon jaar. Dit jaar ligt dat voor dezelfde periode op slechts 15%. Voor de zomer zijn er gelukkig positieve vooruitzichten, al blijven stadshostels het moeilijk hebben door het gebrek aan internationale toeristen.

Extra steun aanvragen

De oproep voor de aanvraag van de extra steun werd op dinsdag 13 juli gelanceerd. Concreet kunnen enkel erkende jeugdverblijven en -hostels een beroep doen op de steunmaatregel. Die steun kan aangevraagd worden via onze website of via de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, tot ten laatste 1 augustus 2021. De uitbetaling van de steun is voorzien voor het einde van september 2021.


De subsidieaanvragen zijn afgesloten.