62% minder bezoekers in Vlaanderen in 2020 door corona

30 maart 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

Het coronajaar 2020 was een rampjaar op veel verschillende vlakken. Zo ook en niet in het minst voor het toerisme. Uit de voorlopige jaarcijfers 2020 van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie blijkt dat toeristisch Vlaanderen vorig jaar maar liefst 62% minder bezoekers ontving dan in 2019. Dit harde cijfer belicht nog maar eens de enorme impact van de coronacrisis op het toerisme, maar komt voor de meesten natuurlijk niet als een verrassing. Vanuit Toerisme Vlaanderen blijven we ons uiteraard volop inzetten om ondersteuning te bieden waar mogelijk. We werken intussen ook hard aan het relanceplan en blijven – voornamelijk met het oog op reputatieversterking – over onze bestemming communiceren, zowel in binnen- als buitenland.

Toeristisch Vlaanderen ontving in 2020 62% minder bezoekers dan in 2019. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de FOD Economie. Concreet verwelkomden we in 2020 zo’n 5 miljoen bezoekers in Vlaanderen, terwijl dat er in 2019 nog ruim 14 miljoen waren. Logischerwijs kenden de aankomsten uit het buitenland de sterkste daling (-74%) , maar ook het aantal binnenlandse aankomsten lag veel lager dan het jaar voordien (-49%). Deze cijfers zijn geen verrassing, maar belichten wel nogmaals de enorme impact van de coronacrisis op het toerisme in Vlaanderen.

2020 begon sterk met in januari en februari 8% meer aankomsten in Vlaanderen. Vooral Nederlanders, Fransen en Duitsers kwamen onze bestemming massaal (her)ontdekken. Bij de start van de eerste lockdown in maart viel het toerisme echter zo goed als stil en dit betekende uiteraard ook meteen het einde van deze positieve trend.

“Vanaf de eerste dag van de crisis hebben we dan ook het geweer van schouder veranderd en onze marketingfocus verlegd naar vakantie in eigen land. We hebben kosten noch moeite gespaard om Belgen te overtuigen van al het moois dat Vlaanderen te bieden heeft Die inspanningen zorgden afgelopen zomer voor een klein lichtpuntje in de duisternis”,
zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir

Tijdens de zomer van 2020 verkozen veel Belgen voor een vakantie in eigen land en kreeg het toerisme op bepaalde plekken in Vlaanderen opnieuw een boost. Maar uiteindelijk waren er nog steeds 42% minder binnen- en buitenlande bezoekers dan in de zomer van 2019. Vooral in de kunststeden en toeristische regio’s die voornamelijk populair zijn bij buitenlandse bezoekers bleef het zorgwekkend kalm. In het najaar werden de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt en doken de aankomst- en overnachtingscijfers opnieuw overal in het rood. In oktober, november en december ontvingen we 80% minder bezoekers dan in dezelfde maanden van 2019. Buitenlandse aankomsten daalden toen met maar liefst 92%.

Het is nog niet duidelijk hoe de cijfers zullen evolueren tijdens de paasvakantie die volgende week van start gaat. De coronamaatregelen zijn momenteel nog steeds erg streng en het is afwachten wat de exacte gevolgen hiervan zullen zijn. Wat bovendien opviel tijdens vorige vakantieperiodes, is dat zowat de helft van de boekingen last minute (minder dan een week op voorhand) gebeurt. Als we kijken naar het patroon van de vorige vakantieperiodes, is onze voorspelling dat hotels, B&B ’s en kleinere vakantiewoningen het aan de kust relatief goed zullen doen in vergelijking met de meeste andere toeristische regio’s in Vlaanderen. In de kunststeden, die voornamelijk in trek zijn bij buitenlandse bezoekers, verwachten we geen heropleving in de vakantie. Voor andere toeristische regio’s in Vlaanderen zijn de verschillen groot. Vast staat uiteraard dat grote vakantiewoningen het helemaal niet goed zullen doen. Een rechtstreeks gevolg van het feit dat men enkel met de gezinsbubbel en één knuffelcontact in een vakantiewoning mag verblijven.

De cijfers liegen er niet om: de impact van de coronacrisis op het toerisme in Vlaanderen is enorm. We geven uiteraard niet op en blijven ons vanuit Toerisme Vlaanderen maximaal inzetten om toeristische ondernemers zo goed als mogelijk te ondersteunen in de crisis. We blijven daarnaast ook hard werken aan het plan voor de heropstart. Vlaanderen heeft onnoemelijk veel troeven – van onze Vlaamse Meesters en prachtige natuur tot onze unieke erfgoedparels en culinair Vlaanderen – en die zullen we de komende maanden en jaren dan ook volop uitspelen om het toerisme op onze bestemmingen in Vlaanderen weer volop te laten herleven.