70 festivals ontvangen steun binnen projectoproep ‘Flanders is a Festival’

3 juni 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

In februari maakten we bekend dat minister van Toerisme Zuhal Demir een plan klaar had om de festival- en evenementensector te ondersteunen in 2021. Een belangrijk onderdeel daarvan is de 10 miljoen euro die ze via Toerisme Vlaanderen vrijmaakt om festivalorganisatoren financieel bij te staan in het coronaveilig organiseren van hun evenement. Van 29 maart tot 26 april konden organisatoren via EventFlanders een steunaanvraag indienen binnen de projectoproep ‘Flanders is a Festival’. Intussen werden de aanvragen behandeld en is bekend dat in totaal 70 festivalorganisatoren financiële steun zullen ontvangen.

Vlaanderen staat internationaal bekend als festivalregio. Van grote muziekfestivals tot theaterspektakels, stoeten en kunstenfestivals, je vindt het hier allemaal. Dat de zomer van 2020 er uiteindelijk één werd zonder al deze festiviteiten, was voor velen dan ook een grote domper. Met de projectoproep ‘Flanders is a Festival’ wil Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir er via EventFlanders voor zorgen dat in de zomer van 2021 alle festivals die veilig kunnen doorgaan ook effectief doorgaan. Organisatoren konden een steunaanvraag indienen tot 26 april. In totaal werden er via EventFlanders 111 aanvragen ingediend, waarvan er maar liefst 70 werden goedgekeurd. Zij kunnen rekenen op financiële steun om hun festival op een innovatieve en coronaveilige manier te organiseren.

Dat festivals in het DNA van de Vlaming zitten, bewijst de geografische en thematische spreiding van de aanvragen. Organisatoren uit heel Vlaanderen en van zowel grote als kleinere festivals dienden een aanvraag in. Eén ding is zeker, er zal voor elk wat wils zijn. Zowel een publiek met ‘knaldrang’ als de geroutineerde cultuurliefhebbers zullen deze zomer bediend worden in Vlaanderen.

De toekenning van de steun is niet enkel belangrijk voor de festivalorganisatoren zelf, maar ook voor andere partijen werkzaam in de evenementensector. Denk hierbij aan podiumbouwers, cateraars, technici, enzovoort. De extra financiële steun die de organisatoren ontvangen laat hen immers toe om opnieuw actief samen te werken met al deze spelers.

EventFlanders is een gespecialiseerde cel die Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tilt én jacht maakt op internationale evenementen. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen en wordt ondersteund door Sport Vlaanderen, het Departement Kanselarij & Buitenlandse Zaken en het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Mensen op festivalweide

Ontdek de begunstigden (update van 22 juni 2021)

Betoelaagden Flanders is a Festival update 2206