Aankoop Kasteel van Poeke voor symbolische euro

16 juli 2020
Poeke, Aalter

Jouw contactpersoon

Op 15 juli 2020 kochten we voor een symbolische euro het kasteel van Poeke in Aalter. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw en kwam in handen van het gemeentebestuur van Aalter in 1977. Normaal zou Vlaanderen het kasteel al in 1982 overkopen maar die verkoop ging uiteindelijk niet door. Nu, bijna veertig jaar later, wordt de Vlaamse overheid alsnog de trotse eigenaar van deze neoclassicistische parel.

Op de gemeenteraad in Aalter op 15 juli 2020 legden we een symbolische euro op tafel om het kasteel van Poeke over te kopen. Het unieke landgoed werd opgetrokken in de 12e eeuw en kwam in 1977 in handen van Aalter. Normaal zou de Vlaamse overheid het kasteel al in 1982 overkopen maar dat ging toen niet door omdat de restauratie van de Franse tuin vooraan het kasteel uitbleef. Vandaag, 38 jaar later, worden we nu toch de trotse eigenaar.

Het kasteel van Poeke ligt in een bosrijk park van 56 hectaren. De tuinen zijn dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. Naast het kasteel zelf zijn ook de Franse en Engelse tuin, de hondenkennel met bakkersoven, de paardenstallen, het koetshuis en conciërgewoning, de hoeve en het carburekot de moeite waard. De overname zal niet enkel de gemeente Aalter en potentiële bezoekers maar ook de lokale gemeenschap ten goede komen. Op de planning staan namelijk de renovatie van het kasteel en de verdere uitbouw van het kasteeldomein en het historische gebouw.

De aankoop past in opdracht om in Vlaanderen een breed netwerk van historische kasteelsites uit te bouwen en bij de beleidslijn om plattelands- en natuurtoerisme in Vlaanderen te ontwikkelen en te ontsluiten.

Kasteel van Poeke