Alle 9 icoonfietsroutes uitgerold  

25 juni 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

In oktober 2020 startten de Vlaamse provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen met de uitrol van een icoonfietsroutenetwerk in Vlaanderen. Vandaag, 25 juni 2021, zijn met de opening van de Heuvelroute en de Vlaanderenroute alle 9 icoonfietsroutes geopend. De opening van de laatste twee routes markeert ook meteen het startschot van een vijfjarig project van de provincies en Toerisme Vlaanderen om samen met de toeristische sector, vakantiemakers en de fietsers een top fietsvakantiebestemming te maken van Vlaanderen voor binnen- en buitenlandse fietstoeristen.

Na de eerdere uitrol van de Kust-, Maas-, Front-, Kempen-, Schelde-, Groene Gordel- en Kunststedenroute, werden vandaag de laatste twee van de in totaal 9 icoonfietsroutes geopend: de Heuvelroute en de Vlaanderenroute. Via de Heuvelroute kunnen fietsers alle heuvels in het zuiden van Vlaanderen met elkaar combineren en dit doorheen een variatie van decors geboden door Voeren, Haspengouw, het Hageland, het Pajottenland, de Vlaamse Ardennen en het Heuvelland. De Vlaanderenroute geldt als een ‘best-of’-route waarlangs fietsers het beste van de 8 andere icoonfietsroutes kunnen ontdekken. Deze route is maar liefst 952 km lang en doorkruist alle Vlaamse provincies.

De 9 nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes vervangen de LF-routes, die bijna 30 jaar geleden gerealiseerd werden op initiatief van de fietsersgemeenschap. Allemaal liggen ze integraal op het fietsknooppuntennetwerk en is hun start- en eindpunt vlot te bereiken met het openbaar vervoer.

De uitrol van dit icoonfietsroutenetwerk betekent ook de start van het vijfjarig project om Vlaanderen uit te bouwen tot een top-fietsvakantiebestemming. Naast de provincies, zullen ook de toeristische sector, vakantiemakers en uiteraard de fietsers zelf hier een belangrijke rol in vervullen.

Hageland met de fiets