Antwerps Loodswezen wordt Vlaams Culinair Centrum

27 april 2021
Antwerpen

Jouw contactpersoon

Het Loodswezen op het Antwerpse Eilandje krijgt een nieuwe bestemming als Vlaams Culinair Centrum (VCC). De plek vlakbij het MAS zal dé ontmoetingsplek worden voor zowel nationale als internationale fijnproevers. Toerisme Vlaanderen zal vanuit zijn nieuwe visie de locatie ombouwen tot unieke culinaire toeristische trekpleister, in samenwerking met de lokale bewoners, ondernemers en de stad Antwerpen.

Het Loodswezen in Antwerpen wordt als Vlaams Culinair Centrum (VCC) een nieuwe blikvanger in de wijk het Eilandje. Het VCC zal dienen als ontmoetingsplek voor iedereen in binnen- en buitenland die gepassioneerd is door gastronomie. Hiermee profileert Vlaanderen zich nog sterker als trekpleister van culinaire traditie en innovatie. Het Loodswezen ligt niet toevallig dicht bij de Antwerpse haven die als sinds de 19e eeuw de brede regio voorziet van de meest kwaliteitsvolle ingrediënten. Toerisme Vlaanderen ondersteunt het project vanuit de nieuwe toekomstvisie en strategie waarbij ondernemers, bezoekers en bewoners van elkaar leren, elkaar versterken en zo bouwen aan een florerende toeristische bestemming.

 Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen: 

“In het Vlaams Culinair Centrum zullen bezoekers van ver en van dichterbij in contact komen met lokale fijnproevers, culinaire talenten en Vlaamse lekkernijen. Toerisme Vlaanderen zal samen met de lokale bewoners, ondernemers en de stad Antwerpen de locatie uitbouwen tot een unieke culinaire trekpleister. Het agentschap zal hiervoor complementariteit opzoeken met andere partners en sites die de doelstellingen van het culinair centrum willen helpen versterken.”  

In het Vlaams Culinair Centrum zullen er heel wat verschillende ruimtes zijn:

  • een kookstudio met hightech opnameapparatuur voor kooklessen;
  • een trainingskeuken waar chefs, onderzoekers en producenten samen innovatieve voedingsalternatieven en kooktechnieken uittesten;
  • een creatief lab waar wetenschappelijke en praktische kennis samenkomen;
  • een micro-brouwerij;
  • een speakers corner voor inspiratiesessies;
  • een culinair businesscenter met vergaderruimten, kantoorruimte, co-workingspace, productpresentaties, events);
  • een digitale culitheek waar je info vindt over culinair erfgoed en hedendaagse evolutie;
  • een restaurant van de toekomst, uitgerust met toekomstige innovaties en waar nieuwe recepten en gerechten worden getest;
  • een shop waar lokale producten verkocht worden zoals als bieren, tafeldecoratie, receptenboeken,… allemaal made in Flanders.

Bovendien is er ook een stuk grond dat samen met de lokale bewoners, chefs en landbouwers kan omgetoverd worden tot een vruchtbare gemeenschapstuin.

“Het culinair centrum zal vanuit Antwerpen een hefboom zijn voor lokale ondernemers en een locomotief voor al die andere sites in Vlaanderen die meebouwen aan onze gastronomische reputatie. Het centrum wil de creativiteit in heel Vlaanderen verder voeden. We inspireren ondernemers zodat zij op hun beurt verder aan de slag kunnen gaan als enthousiaste ambassadeurs van onze culinaire bestemming

Vlaams 
minister van Toerisme Zuhal Demir. 

 

Benieuwd hoe Toerisme Vlaanderen de invulling van Culinair Erfgoed en toekomst ziet?
Herbekijk het webinar van de Week van het toerisme