Antwerps Rubenshuis stelt masterplan met nieuw onthaalgebouw voor

16 maart 2021
Antwerpen

Jouw contactpersoon

Het Antwerps Rubenshuis heeft het masterplan voor de site met het nieuwe onthaalgebouw voorgesteld. Het nieuwe Rubensiaans geïnspireerd gebouw is ontworpen door Robbrecht en Daem architecten, in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het onthaalgebouw ligt op Hopland en staat discreet en zijdelings van Ruben’s beroemde zichtas van de portiek naar het tuinpavilioen. De constructie maakt deel uit van de toekomstvisie van het Rubenshuis als multimediaal, toegankelijk belevingscentrum. Toerisme Vlaanderen investeert net geen 3 miljoen euro in het project. De werken starten in het najaar van 2021 en duren tot 2024. In het toekomstige belevingscentrum zullen de bijna 200.000 jaarlijkse bezoekers - uit meer dan 30 landen - kunnen genieten van Rubens’ kunst in alle glorie.

Het nieuwe onthaalgebouw van het Antwerpse Rubenshuis kadert in het masterplan om van de site een echt belevingscentrum te maken, waar innovatie en erfgoed hand in hand gaan. Net als de eerdere restauratie van het portiek en tuinpavilioen (voltooid in 2019), vraagt ook de rest van de site om diezelfde aanpak: met veel respect voor het werk van Rubens en evenveel vernieuwingszin als Rubens had.

Robbrecht en Daem architecten bleek het perfecte duo: zij ontwierpen het complex in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed. De werken starten in het najaar van 2021 en duren tot 2024. Het gebouw wordt een hedendaags, picturaal en discreet antwoord op Ruben’s architectuur en zal op Hopland 13 te vinden zijn, achter de tuinmuur tussen twee hogere gebouwen in. Het nieuwe gebouw is zes verdiepingen hoog en zal toegankelijk gebouwd worden, met alle nodige faciliteiten.Toerisme Vlaanderen investeert net geen 3 miljoen euro (2.994.851 euro) in de realisatie van het project, en helpt zo mee de erfgoedwaarden te versterken en onze Vlaamse kunstenaars weer centraal te zetten.

In het vernieuwdeRubenshuis krijgt de bezoeker een ware totaalbeleving. De locatie zal heel wat ruimtes bevatten, van een multimediaal belevingscentrum en museumcafé tot een publieke leeszaal en de omvangrijke bibliotheekcollectie van het Rubenianum. Het gebouw wordt ingepland op de plek waar Rubens in 1639 zijn omvangrijke en toonaangevende bibliotheek Rubenianumonderbracht en heeft heel wat verwijzingen naar Rubens. Zo zitten er referenties naar de ‘spiermassa’ of ‘corporale identiteit’ van Rubens’ oeuvre in en wordt zijn voorkeur voor grote diagonalen vertaald in de geometrie en het parcours van het gebouw.

rubenshuis

Naast de realisatie van een onthaalgebouw, staan er ook heel wat renovaties op de planning. Zo wordt de museumtuin volledig heringericht, als centrale verbindende factor met respect voor het verleden én inspelend op de nieuwe noden. Het nieuwe ontwerp van de tuin sluit zo nauw mogelijk aan bij de tijdsgeest van de 17de eeuw, met tuinpaden in het verlengde van deuren, en met loofgangen als begrenzing. Zelfs in de plantenkeuze wordt teruggegrepen naar variëteiten die in de tijd van Rubens werden gebruikt.

Het renovatieproject is van toepassing op de volledige site van het Rubenshuis: de kunstenaarswoning, de tuin en het aanpalende Kolveniershof. Hiermee wordt de infrastructuur verbeterd en geeft het de site de levendige en inspirerende samenhang van de 17de eeuw terug. Niet langer de gebouwen of de functies staan centraal, maar Rubens zelf.


Dankzij deze toekomstvisie, die Toerisme Vlaanderen mee ondersteunt, zullen ook het Rubenshuis en Rubenianum fysiek en inhoudelijk verbonden zijn met elkaar; de instellingen worden namelijk één enkele organisatie. Dankzij het samenspel tussen de nieuwbouw, de nieuwe routing, de heraangelegde tuin en de aangepaste kunstenaarswoning is het Rubenshuis in 2024 helemaal klaar voor de toekomst en haar bezoekers.