BBC en CNN lovend over Stay At Home Museum

16 april 2020
Vlaanderen

Jouw contactpersoon

De virtuele rondleiding van de prestigieuze van Eyck-tentoonstelling op 8 april 2020 werd niet enkel door Vlaamse kunstliefhebbers gesmaakt. BBC, de publieke omroep van het Verenigde Koninkrijk, bestempelde Het Stay At Home museum van Toerisme Vlaanderen als ‘Best Lockdown Entertainment’. Ook het Amerikaanse televisiekanaal CNN was enthousiast en nam de virtuele rondleiding op in een reportage.

De eerste virtuele rondleiding van het Stay At Home Museum op woensdag 8 april was een razend succes. Meer dan 6 000 mensen bekeken live de van Eyck-tentoonstelling van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent. Ook na de live sessie herbeleefden zo’n 200 000 mensen de rondleiding op Facebook of YouTube. Niet enkel Vlamingen waren enthousiast voor deze virtuele tentoonstelling. Zo’n 40% van de kijkers waren buitenlandse kunstliefhebbers.

Dat de tentoonstelling ook de Britten beviel, bevestigt Will Gompertz, kunstredacteur bij BBC, de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk. Hij schreef op 11 april een artikel waarin hij de tentoonstelling bestempelde als Best Lockdown Entertainment. Hij benoemt Jan van Eyck, onze Vlaamse Meester, als ‘the Leonardo of the North’ en is lovend over de kennis van curator Till-Holger Borchert. Ook in Amerika waren ze enthousiast. Het Amerikaans televisiekanaal CNN nam het Stay At Home Museum op in een reportageover wereldberoemde tentoonstellingen die online te volgen zijn.

De virtuele rondleiding in het MSK vormde de aftrap van het Stay At Home Museum, maar daar blijft het niet bij. Zolang de kunstliefhebbers ‘in hun kot moeten blijven’, voorziet Toerisme Vlaanderen met zijn partners rondleidingen in telkens een ander topmuseum. Naast de virtuele van Eyck-tentoonstelling staan ook tentoonstellingen van Bruegel (woensdag 15 april om 19u), Rubens (woensdag 22 april om 19u) en andere grote namen op het programma. De verschillende afleveringen zijn te herbekijken op de website van onze Vlaamse Meesters www.vlaamsemeesters.be.

Lees het artikel van BBC en bekijk de reportage van CNN