België nog steeds aantrekkelijk als reisbestemming

2 juli 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Ondanks onze minder goede coronastatistieken beschouwen Europese reizigers België nog steeds als een aantrekkelijke reisbestemming. Dat blijkt uit het onderzoek van Toerisme Vlaanderen naar de reisintenties van Nederlanders, Duitsers, Fransen, Zwitsers, Oostenrijkers, Italianen en Spanjaarden. Met een totaal van 6,1 miljoen Europese bezoekers in 2019, vertegenwoordigen reizigers uit de Europese landen het leeuwendeel van de buitenlandse bezoekersstroom naar Vlaanderen.

De impact van de coronacrisis op toerisme is enorm, zowel binnen als buiten Europa. Toerisme Vlaanderen voerde onderzoek naar de reisintenties in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje.

Uit het onderzoek blijkt dat heel veel Europese reizigers hun reisplannen voor deze zomer drastig hebben gewijzigd. Bij de Spanjaarden is dat maar liefst 86 procent, bij de Nederlanders en Zwitsers 76 procent. Nogal wat Europeanen geven aan dat ze deze zomer helemaal niet meer zullen reizen maar thuis zullen blijven. In Nederland zegt bijvoorbeeld meer dan een derde van de mensen die voor corona wél nog van plan waren om te reizen dat ze daar nu op terug zijn gekomen.

Een belangrijk resultaat uit dit onderzoek is dat België, ondanks onze minder goede coronastatistieken, best als een aantrekkelijke reisbestemming gezien wordt onder de bevraagde Europeanen. Landen als Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Frankrijk worden vaker als onveilig tot heel onveilig beschouwd dan België. Er heerste de afgelopen maanden wat ongerustheid over de impact van onze coronastatistieken op de reputatie van onze bestemming. Ook vanuit de toeristische sector werd er gevreesd dat ons land als ‘high-risk country’ zou beschouwd worden en daardoor ook bij potentiële reizigers aan aantrekkelijkheid zou inboeten. Maar onze eerlijkheid en aanhoudende duiding van de afgelopen maanden wordt nu blijkbaar beloond in het buitenland.

Het onderzoek leert ons tot slot ook dat Europese reizigers vooral rurale en groene bestemmingen willen opzoeken. Steden liggen voorlopig minder in trek.

Europese bezoekers vertegenwoordigen het grootste deel van de buitenlandse bezoekersstroom naar Vlaanderen. In 2019 kwamen maar liefst 6,1 miljoen buitenlandse bezoekers uit Europa naar Vlaanderen. Daarmee vertegenwoordigen ze het leeuwendeel van het totaal aantal buitenlandse aankomsten (7,8 miljoen) in Vlaanderen.

Het onderzoek van Toerisme Vlaanderen bevroeg de algemene reisintenties van een aantal belangrijke Europese markten zoals Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje. Het onderzoek liep van 11 tot 15 juni, enkele dagen na de Europese beslissing die reizen in Europa deze zomer opnieuw mogelijk maakt. De respondenten moesten de afgelopen 3 jaar minstens 1 buitenlandse trip met overnachting ondernomen hebben.