Bezoekerscentrum Hooglede open voor het publiek

30 april 2018
Hooglede

Jouw contactpersoon

In Hooglede, aan de rand van de Westhoek, is het bezoekerscentrum op de Duitse militaire begraafplaats opengegaan. Het is één van de vier dergelijke begraafplaatsen uit WO I in Vlaanderen. Het bezoekerscentrum brengt achtergrondinformatie over de begraafplaats. Toerisme Vlaanderen steunde de realisatie met 275 626 euro.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Hooglede in Duits bezet gebied, vrij dicht bij het front. In de gemeente bevinden zich meerdere overblijfselen die naar dit verleden verwijzen. Net zoals in andere gemeenten achter het front, vertellen ze een verhaal dat misschien minder bekend is dan dat van de eigenlijke frontlijn, maar dat niettemin deel uitmaakt van de geschiedenis van de Groote Oorlog.

Via verschillende projecten onder de noemer ‘Achter het Front’ zijn in de voorbije jaren deze overblijfselen beter bezoekbaar gemaakt, zowel ruimtelijk als informatief. Behalve de Duitse militaire begraafplaats werden ook al de kerktoren en een tweetal bunkers beter ontsloten voor het publiek. Ze werden ook met mekaar verbonden via routestructuren.

Het bezoekerscentrum dat nu opengegaan is, vormt het sluitstuk voor ‘Achter het Front’. Het monument is een stille oproep om de gruwel van de oorlog nooit te vergeten. De betonvloer rond het paviljoen kreeg de naam 'Breekbaar land' mee en is ook letterlijk gebroken: een verwijzing naar het omgewoelde landschap na de ravage van de Eerste Wereldoorlog. Toerisme Vlaanderen zette zijn schouders onder dit mooi herdenkingsproject met een subsidie van ruim 275 000 euro.

Opening bezoekerspaviljoen Duitse militaire begraafplaats Hooglede