Bijna 2,5 miljoen kunstliefhebbers keken naar Stay At Home Museum

18 mei 2020
Vlaanderen

Jouw contactpersoon

Op 18 mei, de Internationale Museumdag, vieren we niet alleen de heropening van de musea, maar ook de successen van het Stay At Home Museum. De voorbije maanden openden Vlaamse topmusea virtueel de deuren met 5 privérondleidingen gevolgd door een live vragenuurtje. Via onze eigen kanalen bereikten we net geen 2,5 miljoen kijkers uit bijna 100 verschillende landen.

Ook de Vlaamse musea moesten de afgelopen weken hun deuren gesloten houden. Om toch tegemoet te komen aan de bezoekers, organiseerde het hefboomproject Vlaamse Meesters van 8 april tot 6 mei iedere week een virtuele rondleiding in een ander museum onder de naam ‘Stay At Home Museum’. Na de privérondleiding door de museumdirecteur of de curator volgde een live vragenuurtje met de kunstexpert. Achteraf plaatsten we de afleveringen op YouTube en maakten we ze ook toegankelijk, met gebarentaal en ondertiteling.

Het project ‘Stay At Home Museum’ is meer dan geslaagd. Alleen al via de eigen kanalen (Facebook, YouTube en de site) keken bijna 2,5 miljoen culturele meerwaardezoekers naar de privérondleidingen. Dat publiek is verspreid over bijna 100 landen wereldwijd. Vlaanderen en Brussel vormen het zwaartepunt, gevolgd door de 6 klassieke doelmarkten van Toerisme Vlaanderen: Spanje, Italië, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het VK. De volledige reeks werd ook gelanceerd in Rusland en China.

Ook in de media bleef het succes niet onopgemerkt. Zowel de nationale als internationale pers schreef vol lof over het ‘Stay At Home Museum’. BBC, de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk riep het zelfs uit tot ‘best lockdown entertainment’ en Amerikaans televisiekanaal CNN nam één van de rondleidingen op in een reportageover wereldberoemde tentoonstellingen (lees meer). De rondleidingen staan nu ook in het vaste aanbod van vrt.nu en in het Archief voor Onderwijs. Zo bereiken we met de verschillende afleveringen ook later nog cultuurliefhebbers en kinderen.