Binnenlandse boekingscijfers in de lift

13 oktober 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

De binnenlandse boekingscijfers lagen de afgelopen maanden een pak hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens die Toerisme Vlaanderen opvroeg bij de Vlaamse boekingsmodule Stardekk. In september 2020 boekten de Belgen maar liefst 69% meer binnenlandse overnachtingen dan in september 2019. Ook tijdens de maanden juli en augustus lag het aantal binnenlandse overnachtingen beduidend hoger dan vorig jaar. Bovendien blijkt uit ons onderzoek naar de reisintenties van de Belgen dat een vakantie in eigen land ook in de toekomst populair blijft. 36% van de Belgen geeft aan dat ze van plan is om in het najaar van 2020 en in 2021 in eigen land te reizen. Wat de buitenlandse overnachtingen betreft, zijn de cijfers helaas een pak minder rooskleurig. In september 2020 waren er 72% minder overnachtingen dan vorig jaar.

De maanden juli, augustus en september 2020 waren op het vlak van binnenlandse boekingen beduidend beter dan vorig jaar. Zo boekten de Belgen in september 2020 maar liefst 69% meer overnachtingen dan in september 2019. In juli en augustus 2020 lag het aantal overnachtingen respectievelijk 37% en 27% hoger dan vorig jaar.

Uit ons onderzoek naar de reisintenties van de Belgen blijkt bovendien dat vakanties in eigen land ook in de toekomst populair blijven. Tussen 17 en 24 september bevroegen we 1 250 Belgen naar hun vakantie afgelopen zomer en naar hun reisplannen voor het najaar en voor 2021. Begin mei verklaarde 29 procent van de Belgen in de toekomst meer in eigen land te willen reizen. In september was dat cijfer gestegen tot 36 procent. Vooral groene bestemmingen en kleinschalige, rustiger gelegen logies blijven in trek.

Uit het onderzoek naar de reisintenties van de Belgen blijkt tevens dat 60% van de Belgen deze zomer niet op reis ging. Van diegenen die er toch op uit trokken koos wel 30% voor een mooie reisplek in Vlaanderen. Daarmee was het Vlaams Gewest de belangrijkste bestemming deze zomer. Op dit moment geeft 50% van de Belgen aan geen reisplannen te hebben voor het najaar 2020. Van de andere helft is een derde ervan overtuigd dit jaar nog op reis te zullen gaan. Die reislustigen zijn veel meer dan in het najaar 2019 geïnteresseerd in een vakantie in eigen land. “Onze toeristische ondernemers gaan er alles aan doen om de Belgen ook in het najaar nog een deugddoende daguitstap of langere vakantie aan te bieden,” zegt CEO Peter De Wilde. “Vlaanderen heeft dan ook meer dan genoeg te bieden om van te blijven genieten, natuurlijk altijd en overal met respect voor de geldende veiligheidsregels.”

Wat de buitenlandse overnachtingen betreft, zijn de cijfers helaas een pak minder rooskleurig. In september 2020 waren er 72% minder overnachtingen dan vorig jaar. Voornamelijk de kunststeden en toeristische regio’s die sterk afhankelijk zijn van buitenlands toerisme worden hier zwaar door getroffen. Uiteraard volgen wij deze cijfers nauw op en bereiden wij ons voor om, eens de omstandigheden het opnieuw toelaten, onze bestemming internationaal in de verf te zetten als een veelzijdige toeristische bestemming.

Via Stardekk hebben we zicht op de boekingen van meer dan 600 hotels, 242 b&b’s en 127 vakantiewoningen. Voor de hotels zijn de cijfers zeer representatief, omdat het gaat over meer dan de helft van de hotels in Vlaanderen. Bij de b&b’s en vakantiewoningen geven de cijfers een voorlopige maar toch ook duidelijke indicatie.