Blue Flag eco-label uitgereikt aan 39 Belgische stranden, jachthavens en zwemvijvers

17 mei 2021

Jouw contactpersoon

Op zaterdag 15 mei 2021 werd in Zeebrugge naar jaarlijkse gewoonte het Blue Flag-label uitgereikt. 20 Belgische kuststranden, 11 zwemvijvers en 8 jachthavens mogen met trots de blauwe vlag van het internationale eco-label (opnieuw) laten wapperen. Dit jaar stond het aspect toegankelijkheid in de kijker. Toerisme Vlaanderen ondersteunt het project samen met GoodPlanet Belgium en Aquafin.

39 Belgische stranden, zwemvijvers en jachthavens mogen zich (opnieuw) trotse bezitter van het gerenommeerde Blue Flag-label noemen. Het internationale eco-label werd op zaterdag 15 mei in Zeebrugge uitgereikt aan de verschillende locaties. Blue Flag staat garant voor onder meer uitstekend zwemwater, gescheiden afvalsortering, proper sanitair, toegankelijkheid en veiligheid. Het wordt uitgereikt in maar liefst 47 landen. Momenteel zijn er wereldwijd 4671 locaties met het label. Het project in België wordt gecoördineerd door GoodPlanet, met de steun van Aquafin voor de waterkwaliteit en van Toerisme Vlaanderen voor de promotie van deze bijzondere locaties.

 

 

Toegankelijkheid in de spotlight

Om het label te ontvangen, moet je als locatie dus voldoen aan een lange waslijst criteria op vlak van onder meer hygiëne, duurzaamheid en veiligheid. Ook toegankelijkheid is één van de criteria en kreeg dit jaar extra aandacht. Nog te veel stranden zijn er namelijk niet op voorzien om mensen met een beperking te ontvangen. Locaties met een Blue Flag-label garanderen toegankelijke wegen en parkeerplekken, een strandrolstoel en apart ingericht sanitair, zodat ook rolstoelgebruikers van een heerlijk dagje zee kunnen genieten. Ook Inter en de provincie West-Vlaanderen, die hier met Zon, Zee… Zorgeloos – een initiatief dat toegankelijke reizen aan de kust faciliteert – al 15 jaar op inzetten, waren daarom nauw betrokken bij de uitreiking. Dat er nu meer aandacht gevestigd wordt op toegankelijkheid stemt Wendy Metten, algemeen directeur Inter, heel gelukkig:

 
 

“Iedereen overal laten meedoen, daar doen we het voor! Elke zomer zorgen we dat meer dan 3000 personen en hun gezinnen genieten van een toegankelijk strand. Daarom zijn we blij dat er ook op de Blue Flag stranden aandacht is voor die toegankelijkheid.” 


Graag meer informatie over toegankelijkheid in je organisatie? Ontdek op onze website talloze tips, opleidingen, labels en veel meer.