Boekingen in Vlaanderen Vakantieland trekken weer aan

28 juni 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

De boekingen in Vlaamse logies (hotels, b&b’s en vakantiewoningen) gaan sinds begin juni opnieuw in stijgende lijn. Dat blijkt uit gegevens die we opvroegen bij de Vlaamse boekingsmodule Stardekk. Toch is het nog te vroeg om te concluderen dat de bedrijfsactiviteiten van onze logies weer volledig normaal verlopen. Tussen half maart en half mei waren er tot 90% minder boekingen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is pas vanaf half juni dat de boekingscijfers het niveau van 2019 opnieuw beginnen te overschrijden. Dat is vooral het geval in de groene regio’s en aan de kust, en minder in de kunststeden die veel afhankelijker zijn van een internationaal publiek.

De stijgende trend zette zich in op 4 juni, de dag na de Nationale Veiligheidsraad over toerisme. Vanaf dan beginnen de globale cijfers duidelijk te stijgen, een trend die zich tot op de dag van vandaag voortzet. Het gaat voor alle duidelijkheid om cijfers voor heel Vlaanderen en voor de drie onderzochte logiescategorieën, zijnde hotels, b&b’s en vakantiewoningen. De eerste week van juni is goed voor meer dan een verdubbeling van het aantal boekingen tegenover de laatste week van mei (+118%). De hotels volgen hetzelfde verloop als het globale overzicht (+117%). De sterkste stijging zien we in de eerste week van juni bij de b&b’s (+152%). De boekingcijfers van vakantiewoningenstijgen ook in de eerste week van juni, maar toch iets minder uitgesproken dan die van hotels en b&b’s (+64%). Wel hadden zij in de tweede helft van mei al beduidend meer aanvragen dan hotels en b&b’s.

Wanneer we inzoomen op de boekingen per regio zien we dat vanaf begin juni de cijfers overal in Vlaanderen beginnen te stijgen, zowel aan de kust als in de groene regio’s en de kunststeden. In de kunststeden is die stijging het minst uitgesproken (+89%), de kust (+119%) en de groene regio’s (+147%) laten in de eerste week van juni een verdubbeling van het aantal boekingen optekenen.

Via Stardekk hebben we zicht op de boekingen van meer dan 600 hotels, 242 b&b’s en 127 vakantiewoningen. Voor de hotels zijn de cijfers zeer representatief, omdat het gaat over meer dan de helft van de hotels in Vlaanderen. Bij de b&b’s en vakantiewoningen geven de cijfers een voorlopige maar toch ook duidelijke indicatie.

boekingscijfers