Boekingscijfers zomer 2021 overstijgen die van 2020 én van pre-coronazomer 2019

6 september 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

De boekingscijfers in Vlaanderen lagen tijdens de afgelopen zomermaanden juli en augustus een pak hoger dan in de zomer van 2020. Het aantal overnachtingen steeg – ondanks het slechte weer - met maar liefst een derde. Dat blijkt uit een inschatting die Toerisme Vlaanderen maakte op basis van de boekingsgegevens van hotels en B&B’s in het Vlaams Gewest. De stijging is vooral te danken aan de sterke toename (+41%) van de binnenlandse boekingen. Voornamelijk de kust en de groene regio’s zijn erg in trek bij de binnenlandse toerist.

Op basis van de boekingsgegevens van hotels en B&B’s in het Vlaams Gewest maakte Toerisme Vlaanderen een inschatting van de boekingscijfers van de twee afgelopen zomermaanden. De voornaamste conclusie? In juli en augustus werd er een derde meer overnachtingen geboekt dan in de zomer van 2020. Dat wil ook zeggen dat er in totaal 7% meer boekingen waren dan in de zomer van 2019.

Vooral de binnenlandse boekingen namen fors toe met een stijging van 41% tegenover 2020. De buitenlandse overnachtingen stegen met 7% in vergelijking met de zomer van 2020. Buitenlandse bezoekers waren in 2020 amper aanwezig en de stijging in 2021 is dus nog altijd vrij beperkt. Vooral de kunststeden krijgen het nog steeds zwaar te verduren. Het aantal overnachtingen lag daar in juli en augustus 2021 nog altijd zo’n 40% lager dan in 2019.

De cijfers van de zomer stemmen dan wel positief, op jaarbasis bekeken is er nog altijd sprake van een grote daling van de boekingscijfers in vergelijking met 2019. Uit de officiële cijfers die inmiddels voor handen liggen, van januari tot en met april 2021, blijkt immers dat de overnachtingen in die periode wel nog steeds 60% lager waren ten opzichte van 2019. De zomercijfers zullen dus enige soelaas bieden, maar het verlies blijft hoe dan ook groot. Het wordt nog afwachten wat het najaar brengt, maar we blikken alvast positief vooruit.